Marian Sârbu a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 2 iulie, că numirea sa nu a fost constituţională.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, ieri, că Marian Sârbu a notificat Parlamentul României (conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului) în privinţa demisiei începând cu data de 18 iulie 2014 (n.r. vineri).
"Demisia a fost transmisă şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, prin decizia Preşedintelui ASF din data de 21 iulie 2014, a constatat încetarea mandatului de membru executiv şi prim-vicepreşedinte al ASF al domnului Marian Sârbu, începând cu data de 18 iulie 2014", potrivit comunicatului ASF.
Este interesant că ASF a anunţat ieri că Marian Sârbu a demisionat de vineri, mai ales în condiţiile în care, tot vineri, agenţia Mediafax a publicat un răspuns al Autorităţii, potrivit căruia CC a constatat neconstituţionalitatea numirii lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, dar nu a dispus încetarea mandatului şi nici întreruperea raporturilor de muncă cu ASF. "În consecinţă, Parlamentul sau domnul Sârbu sunt cei care hotărăsc, în baza deciziei Curţii Constituţionale şi a motivaţiei publicate în Monitorul Oficial, asupra încetării raporturilor de muncă cu ASF", se mai arată în răspunsul ASF.
Oare Departamentul de Comunicare nu l-a consultat şi pe Marian Sârbu când a transmis acest răspuns referior la persoana sa? Poate ar fi reuşit să evite penibilul situaţiei în care accepta, public, că Marian Sârbu, împotriva Constituţiei, ar putea să rămână membru al Consiliului instituţiei.
Potrivit ASF, demisia lui Marian Sârbu are în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 389 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepreşedintelui ASF.
Marian Sârbu a trecut de pe poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF pe cea de prim-vicepreşedinte, după ce scaunul a fost eliberat de Daniel Dăianu, care a fost votat pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al BNR.
În motivarea CC se arată că Sârbu nu are o experienţă profesională specifică aceastei funcţii.
"Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani. Curtea constată că acesta nu întruneşte condiţia prevăzută de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 pentru numirea în funcţia de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr. 26/2014 este nelegală în ceea ce priveşte această numire", se arată în motivarea CC.
După demisia prim-vicepreşedintelui, parlamentarii trebuie să facă o nouă numire la ASF, unde componenţa Consiliului a fost modificată de mai multe ori, fie din cauză că numărul membrilor a fost redus prin lege, fie pentru că unii au fost arestaţi (preşedintele Dan Radu Ruşanu) sau au plecat pe alte posturi (Victor Ciorbea, Avocatul Poporului). Nu putem decât să sperăm că, de data aceasta, parlamentarii vor fi atenţi şi la respectarea criteriilor legale pentru numire, în condiţiile în care şi numirea lui Ciorbea fusese neconstituţională.