DUPĂ 20 DE ANI ASF se apucă de reforma pieţei de capital

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august 2014

ASF se apucă de reforma pieţei de capital

Obiectivul ASF este promovarea pieţei noastre la statutul de piaţă emergentă, în condiţiile în care BVB avea un proiect pe aceeaşi temă

Proiectul "STEAM" ia faţa celor "8 bariere"

Ludwik Sobolewski: "Implicarea şi iniţiativele ASF în ceea ce priveşte schimbările strategice pe piaţa de capital sunt remarcabile"

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat proiectul "STEAM - Planul de acţiuni pentru obţinerea Statutului de Piaţă Emergentă", care reprezintă un program de reformă a pieţei de capital din România, potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis ieri.

Iniţiativa este lăudabilă, chiar dacă vine după 20 de ani de la înfiinţarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), strămoşul ASF.

La 20 de ani, supraveghetorul pieţei de capital (ASF şi CNVM) este în plină tinereţe şi pare că dă semne de maturizare.

Legea pieţei de capital 52/1994, abrogată, spre deosebire de cea actuală 297/2004, menţiona că CNVM are misiunea să dezvolte piaţa de capital.

Cât timp legea a prevăzut acest lucru, CNVM, strămoşul ASF, nu a făcut nimic.

Când au şters prevederea, au făcut un astfel de document.

Proiectul este folositor. În sfârşit , avem ce critica.

Dar orice fel de critică am formula, ea se înscrie sub semnul admiraţiei pentru faptul că au elaborat un document folositor. Până acum, am avut de criticat doar comportamentul comisarilor, nu şi gândirea lor.

Iar Mişu Negriţoiu ne-a furnizat ceva material, de exemplu prin elaborarea Codului Vestimentar pentru angajaţi.

ASF precizează că scopul proiectului STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) este de punere în aplicare a unor măsuri strategice pentru reclasificarea pieţei de capital din România ca "piaţă emergentă" (faţă de "piaţă de frontieră" în prezent), în cel mult doi ani de la debutul programului.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a declarat: "Proiectul STEAM este obiectivul strategic prioritar identificat şi asumat de către ASF, pentru piaţa de capital. El corespunde necesităţilor de deschidere a pieţei, de eficientizare şi de facilitare a accesului investiţional în România şi va avea ca efect creşterea volumului plasamentelor şi a lichidităţii. Urmărim să fim proactivi în faţa pieţelor şi să facilităm trecerea pieţei de capital într-o nouă dimensiune strategică. S.T.E.A.M, aşa cum sugerează şi acronimul, arată că ASF s-a angajat cu energie, putere, fermitate şi entuziasm în obţinerea statutului de piaţă emergentă pentru piaţa de capital din România''.

Ceea ce nu ştie ASF este că Bursa de Valori Bucureşti are, deja, de vreo câţiva ani un proiect de trecere la statutul de piaţă emergentă, conform FTSE. Oficialii BVB au avut întâlniri cu reprezentanţii London Stock Exchage. Potrivit unor surse din piaţa de capital, proiectul stagnează.

Reprezentanţii ASF ne-au transmis că proiectul a fost configurat cu luarea în considerare a concluziilor Raportului Morgan Stanley Capital International (MSCI) şi ale Raportului Băncii Mondiale (World Bank Group Romania Capital Market Initial Diagnostic - Mai 2014), dar şi a discuţiilor cu reprezentanţii pieţei pe marginea propunerilor formulate de către Coaliţia pentru Dezvoltarea României în documentul "Opt bariere sistemice în calea dezvoltării pieţei de capital moderne din Romania" elaborat de către grupul de lucru coordonat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

ASF a decis să meargă pe propria strategie, cu ţinte concrete, deşi ar fi putut să îşi asume planul coordonat de BVB sau să îl completeze, având în vedere că a participat la el.

Reprezentanţii ASF spun că proiectul STEAM este unul complementar "Barierelor" care are un obiectiv explicit, bine definit: obţinerea statutului de piaţă emergentă pentru piaţa de capital din România. "Proiectul STEAM defineşte strategia ASF de obţinere a statutului de piaţă emergentă, dincolo de cadrul general al pieţei la a cărui îmbunătăţire ASF participă prin proiectul «8 bariere»", ne-au transmis reprezentanţii ASF.

Cu toate politeţurile de rigoare, şi Ludwik Sobolewski, CEO BVB, şi Mişu Negriţoiu arată că îi preocupă în principal problemele de imagine, astfel că proiectul "STEAM" probabil că va lua faţa proiectului "celor 8 bariere".

Sobolewski: "Chiar şi acronimul STEAM este bun"

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, consideră că implicarea şi iniţiativele ASF în ceea ce priveşte schimbările strategice pe piaţa de capital din România sunt remarcabile.

Domnia sa ne-a spus: "Suntem foarte mândri să participăm la acest proiect, în acest moment de cotitură al rolului pe care îl are piaţa de capital în economia României. Chiar şi acronimul este bun, deoarece subliniază în mod adecvat această evoluţie istorică".

Întrebat dacă BVB a fost consultată pe acest proiect, CEO-ul Bursei ne-a răspuns: "Nu doar că am fost consultaţi, dar îndrăznesc să spun că lucrăm împreună. Totuşi, acesta este proiectul ASF şi ţine de determinarea, în special, a domnilor Negriţoiu şi Ursache (n.r. Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital), dar şi a echipei lor, cu care avem plăcerea să lucrăm".

Ludwik Sobolewski spune că proiectul STEAM şi proiectul BVB de înlăturare a celor "8 bariere" sunt consistente, deoarece lista problemelor clasificate de ASF este chiar mai extinsă decât ceea ce este prezentat în cadrul celor "8 Bariere": "În acest sens, am menţionat chiar la început, în preambulul documentului de prezentare a celor 8 Bariere, că, în plus faţă de acestea, există o listă extinsă de obiective strategice a căror atingere este necesară. Salutăm abordarea ASF deoarece se adresează cauzelor, nu consecinţelor. Încă avem ignoranţi în piaţă şi în afara acesteia care identifică consecinţele sau implicaţiile ca fiind cauze ale problemelor. Probabil, este o schimbare semnificativă că un număr din ce în ce mai mare de oameni înţeleg lucrurile care trebuie abordate şi ce înseamnă să reformezi piaţa".

Potrivit Autorităţii, setul de măsuri propus prin STEAM include: creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei de capital româneşti; eficientizarea şi fluidizarea operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă; dezvoltarea pieţei locale primare şi secundare de obligaţiuni (municipale şi corporative); creşterea lichidităţii şi atragerea de noi investitori; creşterea vizibilităţii companiilor româneşti listate pe piaţa de capital, prin posibilitatea listării acestora şi pe alte pieţe; creşterea gradului de implementare a principiilor guvernanţei corporative la nivelul emitenţilor, intermediarilor, operatorilor de piaţă, depozitarilor, etc; îmbunătăţirea sistemului contabil al entităţilor reglementate şi supravegheată - prin alinierea la standardele IFRS.

Şi ASF începe cu străinii

ASF îşi propune să îmbunătăţească accesul la piaţă, iar pentru asta vrea să asigure condiţii egale pentru toţi investitorii străini. Chiar dacă măsurile vizate nu sunt discriminatorii faţă de investitorii autohtoni, este cel puţin deranjant că ASF îşi începe proiectul de dezvoltare a pieţei de capital româneşti cu facilităţi pentru străini, în condiţiile în care investitorii locali au pus umărul consistent la reuşita ofertelor derulate de statul român, în ultima perioadă.

ASF îşi propune traducerea legislaţiei din domeniu în limba engleză, îmbunătăţirea comunicării între depozitarii centrali/ operatorii de piaţă şi brokeri-custozi, separarea conturilor de tranzacţionare de conturile de custodie şi decontare, simplificarea procedurilor privind deschiderea unui cont pentru investitorii străini, introducerea unui sistem centralizat de plată a dividendelor.

ASF analizează desfiinţarea Secţiunii 1 din Depozitar

ASF vrea să facă, împreună cu Depozitarul Central, o analiză privind oportunitatea, fezabilitatea şi implicaţiile desfiinţării secţiunii 1 din cadrul sistemului de conturi din cadrul DC şi alocarea conturilor către participanţi.

Secţiunii 1 din Depozitar s-a aflat în mijlocul mai multor scandaluri de furturi de acţiuni, aici fiind depozitate milioane de acţiuni ale celor care au primit titluri în Procesul de Privatizare în Masă.

Scutiri de impozit pentru fondurile care investesc în obligaţiuni de stat

ASF vrea scutiri de impozit pentru fondurile locale care investesc preponderent în obligaţiuni de stat, măsură pe care o va discuta cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice în această toamnă, precum şi facilităţi pentru emitenţii de tip IMM pe piaţa de capital în a doua jumătate din 2015.

În scopul sprijinirii dezvoltării pieţei locale de obligaţiuni (municipale şi corporative) ASF are în vedere reducerea comisioanelor pe care le percepe, dar şi instituirea obligativităţii ratingului pentru obligaţiunile municipale listate pe piaţa reglementată, astfel încât să ofere mai multă siguranţă eventualilor investitori străini.

De asemenea, Autoritatea vrea să organizeze evenimente în diverse parteneriate (cu operatorii de piaţă, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Consiliul Investitorilor Străini etc) pentru popularizarea variantei de finanţare prin emisiunea de obligaţiuni corporative".

Totodată , ASF vrea să dezvolte activitatea market-makerilor, dar şi să creeze un program educaţional în domeniul pieţei de capital.

Înfiinţarea cluburilor de investiţii şi acordarea de facilităţi fiscale

Până la finalul anului, autoritatea intenţionează să elaboreze un proiect de normă care să reglementeze constituirea şi funcţionarea cluburilor de investiţii şi să identifice posibilităţi de acordare de facilităţi fiscale acestora sau membrilor lor.

GDR-uri pentru toţi emitenţii

De asemenea, ASF analizează posibilitatea extinderii emiterii de certificate de depozit în cazul tuturor emitenţilor listaţi pe piaţa de capital românească prin modificarea în acest sens a Regulamentului ASF nr.4/2013.

Astfel, toţi emitenţii ar putea să emită GDR-uri, pe pieţe străine, aşa cum s-a întâmplat în cazul ultimelor două oferte publice ale statului - Romgaz şi Electrica.

Problema Rasdaq, nemuritoare

Piaţa Rasdaq a rămas un spin în coasta ASF. De ani de zile, reglementatorul încearcă să scape de această problemă - Rasdaq este considerată piaţă nereglementată conform directivelor europene, însă CNVM i-a aplicat acest statut ani de zile.

După ani de zile în care în Parlament au ajuns câteva proiecte legislative pentru desfiinţarea Rasdaq, segmentul de piaţă îşi duce zilele mai departe nestingherit, cu nenumărate scandaluri şi abuzuri reclamate de investitori.

Totuşi, ASF îşi propune crearea unui cadru legal special care să abordeze exclusiv problematica societăţilor tranzacţionate pe piaţa Rasdaq. Mai interesant este că vrea să facă asta până în noiembrie.

La închiderea ediţiei: nici Asociaţia Brokerilor, nici preşedinţii SIF-urilor contactaţi de ziarul BURSA, nici AIPC, nu auziseră de proiectul STEAM.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Doina nu este, balada nu pare, ramân doua variante: epopee sau oda. Nu reușesc sa ma lămuresc. Orice ar fi, catre dl. Negritoiu este înălțata. As zice subit, neasteptat, poate exagerat dar nu. Cu premeditare, preventiv si cu profunda înțelegere....

    pe mine ca investitor, desfintarea sectiunii intai ma cam nelinisteste, ce ii costa sa o tina?

    e f bine ca in sfarsit cineva isi asuma ceva concret: 2 ani. daca in august 2016 nu suntem piata emergenta atunci probabil vor pleca. e mult mai fair decat povestea cu potavionul sau vrajelile poloneze.

    1. :))))

      Sorry, dar nu ai inteles nimic din politica si etica functionarului public din RO; asumarea nu se refera si la esec, ea tine doar de reusita.....intotdeauna vor gasi ceva sau pe cineva pe care sa dea vina. A. Plesu a facut deunazi o descriere epica a lui Ponta, in care concluziona ca ''...ba vrea şi nu poate, ba poate dar nu vrea, ba nu e lăsat să vrea, ba nu e lăsat să poată''...Cata vreme BVB a dublat oamenii din PR platiti cu bani grei ca sa posteze pe site-ul asta, vor gasi mereu un vinovat in Make, brokerii mici, Dan Paul, Batman, Armata Rusa, Liviu Varciu, topirea calotei polare....oricine, dar nu ei.... 

      Nu cred ca vor pleca, dar e bine ca s-a facut. Experienta din privat isi spune cuvantul.

    se intampla si lucruri bune pe piata de capital

    institutiile incep sa vada bursa ca o veriga importanta in economie 

    speram ca se rezolva si problema Rasdaq

    Barierele si acest program ASF vor dezvolta piata de capital, dar mult mai important este autoritatile incep sa inteleaga cat de importanta este bursa  

    1. Hi,hi,hi! Ha,ha,ha!

    Daca chiar se vor face toate astea, merita sa mai asteptam ani. Am asteptat 20 ani la umbra nucilor batrani, de vreun an au inceput sa se mai miste niste lucruri, asa ca daca peste 2 ne vedem in emergenta, baietii astia chiar si-au facut treaba. Hai sa ii sustinem si sa nu mai criticam repede tot. Am criticat 20 de ani si unde am ajuns?

    1. paradoxul este ca in cei 20 ani cand nu s-a prea facut nimic nu au fost atatea critici ca acum cand se face ceva :)

      asta-i tara, asta-i presa, ne mandrim cu ea 

      Imi puteti spune concret ce anume s-a facut acum? Cartelizarea SIF-urilor, ignorarea furturilor (cazul Harinvest), restructurarea zero la ASF (exceptand tinutele - singura realizare a ASF-ului!). Nimic concret, doar salarii mari pentru zero realizari (angajamente, planuri, strategii fara concretizare iar piata este plina si abuzata de hoti). Romanul este nascut poet, tocmai bun pentru a fi pradat de toti!

    asta-i buna,

    "La închiderea ediţiei: nici Asociaţia Brokerilor, nici preşedinţii SIF-urilor contactaţi de ziarul BURSA, nici AIPC, nu auziseră de proiectul STEAM. 

    adica majoritatea micilor investitori stiam de acest proiect, deoarece a a fost publicat inca de ieri de la pranz, iar brokerii nu au auzit de nici pana azi noapte ? 

    si voi il criticati pe Soboleski ?  

    unde dai si unde crapa :) 

    1. Orice proiect incepe cu echipa de proiect care, daca nu cunoaste proiectul nu participa. Ce fel de proiect e asta daca principalii actori nu-l cunosc. Cum vrea AS|F-ul sa faca reforma fara cei direct implicati in piata? Este o insiruire de biective mai vechi si mai noi care au fost inserate intr-un document care da aparenta unui angajament fara insa a fi un angajament real. Totul apare ca fiind o mascarada de tipul "crearea omului nou" de acum mai bine de 20 de ani cand omun nou era mentionat numai in directivele de partid fara implicarea oamenilor. HA! HA! HAAA!!!...ce tare e doctrina...la unii !!!

      Dragule, eforturile tale de a crea impresia imaginii bune a lui Sobo trebuie ridicate macar la nivelul cititorilor.....sa cunosti un proiect inseamna sa ii dezbati anterior continutul, nu doar sa ii fi vazut adresa de inaintare.....

      Ar fi trebuit ca proiectul sa fie facut impreuna cu actorii principali din piata... Insa unii dintre acestia nu au fost consultati... Iar stia doar pogonaru? Tipic

    ar trebui sa inceapa promovarea la piata emergenta cu autorizarea decontarilor Sibex la casa de compensare greceasca

    nu cred, ASF e institutie construita pe sistem mafiot care palcia taxe de protectie si ei stiu asta. ex taxa de protectie pentru tranzactia Deal cu peste 6% din SIF1 in sept 2013. taxa de protectie pentru a ascunde operatiunea a fost negociata la 70.000 RON, in final i-au spus amenda dar tot taxa de protectie ramane pentru participantii la piata. s-a achitat si ASF nu a mai dezvaluit nimic, eivdent ca pe lega s-a spalat pe maine si a trimis dosarul al alta institutie, dar cum ramane cu arbitrul pietei si rolul lui ? cand ai taxa de protectie nu mai conteaza nimic.

    Cata vreme am fost furati prin Harinvest cu ASF-ul de fata nu avem incredere in tot ceea ce face ASF pe piata de capital. La 9 luni de la furtul fondurilor si actiunilor investitorilor clienti ai SSIF-ului Harinvest Fondul de compensare nu a compensat fie si partial pierderile. Cum sa ai incredere in piata de capital si in ASF cand am fost trimisi in justitie sa ne cautam dreptatea. Cum sunt protejati investitorii in Romania cand parghiile care au trebuit sa ne protejeze n-au facut-o ?

    Ce protectie e aia cand la 9 luni de la prapad ASF ne confunda cu creditorii unui SSIF ? Cand nu face nimic pt a aplica prevederile L 297 pt protejarea investitorilor si despagubirea partiala prin FC. Mai mult inca, are pretentii sa se intalneasca la masa credala cu investitorii pagubiti prin Harinvest!! Ce alte reglementari noi va scoate ASF sa spele rusinea din cazul Harinvest ????  

    Am citit, am analizat si am conchis: totul este un marketing politic. Nimic din cele prevazute in aceste proiecte n-au legatura unele cu altele, ci pleaca de la premise gresite. O piata de capital sanatoasa este cea care se dezvolta pe baza banilor autohtoni. Numai acolo vin banii straini, dubland cifra de afaceri a pietei de capital. Deci, totul este vazut complet gresit. In loc sa se incurajeze dezvoltatea atragerii de resurse prin piata de capital, se incearca incurajarea atragerea de investitii straine dar prin mijloace indirecte, care nu au nici o importanta reala pentru straini. Pentru straini au importanta profiturile pe care le pot obtine, rentabilitatea mai mare pe care o pot obtine intr-o piata ca a noastra vizavi de piata lor autohtona. In rest, totul este o minciuna, o diversiune, o motivare a primirii salariului enorm. Scuzati-ma, insa am experienta asta de 30 de ani, in Romania si in strainatate. Toate tarile care si-au incurajat investitorii autohtoni au beneficiat de investitii straine, restul au mimat dezvoltarea si au mintit comunitatea. BVB a avut si are o sansa imensa, de a se dezvolta enorm. Insa, s-ar putea ca tocmai Sobolewski sa o tina pe bara, pentru a mai conserva putin activitatea in Polonia, Ungaria, Cehia. Repet: alegeti-va conducatori patrioti si onesti si acestia vor face lucruri pe care nu le veti banui. Aduceti-va aminte de anii 1950-1980. Aduceti-va aminte de faptul ca Voiculescu a declarat clar ca nici "un penny" nu a ajuns din fondurile Crescent, ale Securitatii, in conturile lui Ceausescu. Adica, Ceausescu nu a furam romanii. Doar conducatorii din ultimii 25 de ani au furat romanii. Ce mai vreti? Extrapolati acest lucru la nivelul pietei de capital si la nivelul de inteligenta extraordinar de ridicat al romanilor. Chiar nu intelegem ca daca strainii au nevoie de creierul nostru, acesta poate fi folosit si de catre noi, romanii?

    In alta ordine de idei: ce are de-a face Sectiunea 1 din Depozitarul Central cu dezvoltarea pietei? Pai aceasta structura exista si-n SUA si-n Marea Britanie si peste tot. De ce sa renuntam la ea? Lipsa de mobilitate a modului de transfer din Sectiunea 1 in Sectiunea 2 nu trebuie sa aibe ca rezultat renuntarea la Sectiunea 1 si la cresterea mobilitatii si flexibilitatii sistemului fiscal legat de acest subiect. Restul problemelor sunt neglijabile, ascultati-ma pe mine. Pana si comisioanele pot fi motivate, intr-o piata emergenta sau de frontiera, cum ii spune celei romanesti. Pentru ca oricine ar plati 2% comision pentru un castig cu 50% mai mare decat cel din tarile dezvoltate. Informatia se plateste scump in lume. De fapt, in tarile dezvoltate, comisionul pentru o analiza foarte buna si o informatie la timp si completa se plateste cu 5%. Cine stie, cunoaste. Cine nu stie, vorbeste aiurea. In rest, imi vine sa rad cat de puerile sunt modalitatile de "dezvoltare" vazute de oameni ca dl.Negritoiu si echipa. Credeti-ma, va trebuie oamenii care au fost initial specializati pentru piata de capital, nu d-alde Stefan Gheorghiu imbatraniti si impaienjeniti in conservatorismul bancar. 

    1. In foarte multe comentarii aveți dreptate, in afara de faptului ca argumentele dvs sunt dublate de bun simt si de lipsa de ura si de mahalagism, așa cum sunt multe dintre celelalte. V-am urmărit: elegant, argumentat, cunoscător,inteligent. Spre deosebire de isteria inepta zilnică a unora. Aveți dreptate din nou. Atâta vreme cât nu vedem fundamentul si nu ințelegem fenomenele, rezultatele vor întârzia. Va dau si eu un exemplu: cele opt bariere. Nu am văzut ceva mai lipsit de valoare si de fără legătura cu nimic dar asupra căruia sa se fi repezit idolatria sterilă a unei întregi piețe. Si câte conferințe, comisii, grupuri de lucru .... Dacă nu suntem Inteligenți... rămânem așa!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb