DUPĂ 30 DE ANI DE LIVRĂRI NEÎNTRERUPTE, China opreşte exporturile de ţiţei Daqing către Japonia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2004

China, cel mai mare producător asiatic de ţiţei, şi-a stopat exporturile de ţiţei provenind din cîmpul Daqing - care aparţine companiei "PetroChina", pe motiv că nu s-a înţeles cu rafinăriile nipone în privinţa preţurilor.

La negocierile anuale pe marginea contractului, japonezii au solicitat, pentru anul în curs, circa 1,85 milioane tone metrice de ţiţei Daqing. Din această cantitate, China a oferit aproximativ 500.000 de tone metrice la un preţ cuprinzînd un premiu de circa 6,30 dolari/baril. Anul trecut, Japonia a plătit un premiu, însă acesta a fost mult mai mic, de 45 de cenţi/baril, pe lîngă preţul de referinţă al petrolului Daqing.

Creşterea economică înregistrată de China anul trecut (8%) a sporit cererea internă pentru ţiţei, reducînd capacitatea de export a acestui stat către Japonia, unde, în 2003, au fost livrate 3 milioane tone metrice de petrol Daqing. În acelaşi timp, experţii spun că oprirea exporturilor de ţiţei Daqing ar putea avea la bază diminuarea producţiei acestui tip de petrol de către "PetroChina". Specialiştii mai susţin că, prin creşterea premiului mai sus menţionat, China forţează rafinăriile nipone să negocieze un nou contract.

Cîmpul Daqing este cel mai mare din China şi el realizează o treime din producţia statului, respectiv jumătate din producţia "PetroChina". În urmă-torii ani, acest cîmp îşi va diminua producţia anuală cu circa două milioane tone metrice (14,7 milioane de barili), potrivit anunţurilor oficialilor Guvernului de la Beijing. Anul trecut, Daqing a produs 48,4 milioane de tone metrice. Astfel, 2003 a fost primul an din ultimele trei decenii în care producţia de la Daqing a scăzut sub 50 milioane de tone metrice.

Este posibil ca pierderea ţiţeiului Daqing să determine marile companii nipone să cumpere un alt ţiţei, din altă ţară, probabil la un preţ mai ridicat. Oricum, japonezii sînt foarte hotărîţi să nu ofere preţul cerut de chinezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb