Vânzarea Băncii Româneşti către OTP Bank a fost semnată de grecii de la National Bank of Greece (NBG), potrivit unui comunicat de presă, care anunţă că banca noastră cu acţionariat ungar achiziţionează pachetul de acţiuni de 99,28% deţinute de NBG la Banca Românească.
Clienţii Băncii Româneşti nu sunt afectaţi în niciun fel de achiziţionarea acestei bănci de către OTP Bank, anunţă reprezentanţii băncii cu acţionariat maghiar, precizând: "În momentul de faţă, condiţiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România doreşte să pună şi la dispoziţia clienţilor Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF.
În urmă cu mai puţin de un an, OTP Bank anunţa că peste 7.000 de clienţi ai săi, respectiv echivalentul a 72% dintre persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF) au semnat contractele de conversie a creditelor, în cadrul programului lansat de bancă.
Reprezentanţii OTP Bank au menţionat, la vremea respectivă, că 879 de contracte de creditare implicate în litigii cu banca au fost convertite în cadrul acestei acţiuni, disputele dintre cele două părţi fiind încheiate în mod amiabil. Totodată, instanţa a stabilit 386 de decizii finale pentru reconcilierea părţilor implicate. "Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de către OTP Bank prin programul de conversie au fost mai mari decât sumele obţinute în instanţă", au afirmat sursele citate, adăugând: "Discounturile aplicate creditelor în CHF prin programul de conversie au fost preferate de către clienţii băncii, în comparaţie cu rezultatele posibile ale unui caz în instanţă, care ar fi implicat un interval de timp mult mai lung de soluţionare, costuri suplimentare pentru clienţi, precum şi riscul ridicat de a obţine reduceri mult mai mici sau chiar riscul potenţial de pierderi. Constantin Mareş, Manager de Proiect al Programului de Conversie în cadrul OTP Bank România, a precizat că discountul mediu oferit pentru conversia creditelor în CHF a fost de 21,2%, pentru discounturile oferite prin programul de conversie banca asumându-şi un efort financiar de aproximativ 425 de milioane de lei.
Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România, a menţionat: "Fiecare client a primit o ofertă personalizată, în funcţie de tipul său de credit, anul în care a fost acordată şi rata iniţială a dobânzii".
• Laszlo Wolf: "Ne aşteptăm ca finalizarea tranzacţiei financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autorităţile competente"
OTP Bank România şi Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină, se arată în comunicatul privitor la tranzacţia de vânzare-cumpărare a entităţii cu acţionariat grec.
Tranzacţia implică acţiunile Băncii Româneşti (BROM) deţinute de Banca Naţională a Greciei (NBG - entitate comercială), precum şi achiziţia portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG, arată comunicatul citat, menţionând că "părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei".
Ziarul Bursa a anunţat, recent, că OTP Bank România ar urma să cumpere Banca Românească la un preţ de 40-60 de milioane de euro, "în funcţie de anumite elemente", potrivit surselor noastre.
Se pare că OTP Bank va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen, această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.
OTP a mai achiziţionat instituţia de credit cu acţionariat portughez Millennium Bank, în cadrul unei tranzacţii evaluate la 39 de milioane de euro.
OTP Bank România avea, la finalul anului 2015, o cotă de piaţă de 2,3%, în creştere faţă de nivelul de 1,3% din 2014, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR). După finalizarea achiziţionării Băncii Româneşti, cota de piaţă a OTP Bank România va creşte la aproximativ 4%, "devenind al 8-lea jucător pe piaţa bancară din România (conform cifrelor din 2016)", arată comunicatul citat.
Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţilor de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Naţională a României pentru obţinerea aprobărilor necesare, spun reprezentanţii băncii cumpărătoare, arătând că Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group.
"Această nouă achiziţie demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare şi o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să îşi consolideze prezenţa în regiune", a declarat Laszlo Wolf, Director General Adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, în legătură cu semnarea acordului. Domnia sa a adăugat: "Această tranzacţie este un pas important către atingerea scopului strategic al OTP Group. Strategia noastră de achiziţie se concentrează, în primul rând, pe pieţe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piaţă şi capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapă importantă în evoluţia OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienţilor ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Ne aşteptăm ca finalizarea tranzacţiei financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autorităţile competente. OTP Group doreşte să investească în continuare pe piaţa din România, dar noi tranzacţii vor fi luate în considerare doar după finalizarea cu succes a integrării actuale".
La rândul său, Laszlo Diosi, Directorul General al OTP Bank România, a menţionat: "Vom face tot posibilul să realizăm un proces uşor de integrare, atât pentru clienţii, cât şi pentru echipa Banca Românească. Activele strategice şi abilităţile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării business-ului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din ţară. Datorită activităţii sale de creditare susţinute, noua instituţie va contribui la dezvoltarea economiei româneşti, prin sprijinirea şi finanţarea mai intensă a IMM-urilor şi a companiilor. Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank, care atrage şi dezvoltă indivizi talentaţi în mod constant, încurajează munca în echipă şi îşi asumă un rol proactiv în educaţia financiară. Am început iniţial cu module de formare financiară pentru angajaţii noştri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulţi şi părinţii acestora".
OTP Bank este prezentă în România din anul 2004, oferind servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienţi din nouă ţări, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1300 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.
Conform bilanţului total de la finalul anului 2016, Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât şi corporate. La sfârşitul anului 2016, bilanţul total al Băncii Româneşti, împreună cu alte active, atingea 1,57 miliarde euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1,14 miliarde euro şi capitaluri proprii de 145 milioane euro, conform comunicatului citat. Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituţiei financiare în ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Portofoliul de credite al băncii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă. Banca Românească are 1.148 de angajaţi, 109 filiale şi 118 ATM-uri, 0,72% din instituţia financiară fiind deţinută de mici investitori.
NBG, al doilea mare grup bancar elen, urmează să vândă mai multe active din Balcani, conform declaraţiilor făcute recent de directorul general Leonidas Fragiadakis, într-un interviu acordat Reuters. Domnia sa a menţionat că vânzarea Băncii Româneşti urmează să fie finalizată în următoarele luni. Tranzacţia beneficiază de consultanţa băncii elveţiene Credit Suisse.
Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.
1. Mare banca.......
(mesaj trimis de Dragos în data de 28.07.2017, 07:36)
Aceasta banca este prima care a pierdut procesul pe clauze abuzive cu Anpc ul, si nici pana astazi nu au pus in aplicare sentinta.....ori despre programele de conversie la curs practic dublu si dobanzi variabile la leu cu marje peste preturile pietei.......iar discounturi functie de cine si-a permis aroganta sa-si ceara drepturile in instanta si cine a tacut si a plecat capul semnand orice i s-a propus.......
Cu astfel de realizari , mincinosul Diosi sa se laude in patria lui mama.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gelnik Giordăn în data de 28.07.2017, 09:11)
Dragoș, cine a avut litigii a beneficiat de un discont mai mare la conversie sau mai mic? Întreb fiindcă nu am înțeles din ce ai zis... Mulțumesc!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de 3treid în data de 28.07.2017, 10:00)
Reducerile au fost discriminatorii din toate punctele de vedere. Pentru OTP n-a contat nici ca ai fost bun platnic, nici ca ai dosar pe rol cu ei, nici, nici. Singura conditie a fost pretul garantiei adusa de tine ca si ipoteca: garantie ce acopera inca soldu=reducere mica. Garantie ce s-a devalorizat in timp=reducere mare. Cam asta a fost singurul criteriu. In rest, OTP-ul sa se duca in cap, unde-a-ntarcat mutul iapa. Diosi , un mare mincinos si manipulator.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Dragos în data de 28.07.2017, 10:16)
Mai mic...in cazul meu si al altor cunoscuti.