DUPĂ ASASINAREA GENERALULUI SOLEIMANI Iranul şi SUA se ameninţă reciproc

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2020

Abdolrahim Moussavi şi Donald Trump

Abdolrahim Moussavi şi Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a avertizat recent că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran şi le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur" dacă Iranul va ataca personal sau ţinte americane, conform BBC.

Oficialul de la Washington a spus că unele din aceste obiective iraniene sunt "de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană".

"Statele Unite nu mai vor ameninţări!", a scris Trump pe Twitter, confor news.ro.

Donald Trump a menţionat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an cu începere de la sfârşitul lui 1979 în ambasada Statelor Unite la Teheran.

Armata iraniană i-a răspuns ieri lui Donald Trump, afirmând că nu crede ca Statele Unite să aibă "curajul" de a ataca 52 de obiective din Iran, potrivit agenţiei oficiale iraniene Irna, citată de AFP. Iranienii au arborat pentru prima dată în istorie steagul roşu, simbol al declanşării unui "război sângeros", deasupra unei moschei considerată loc sacru. Steagul a fost arborat la moscheea Jamkaram din oraşul Qom, un loc considerat sacru şi sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu.

Afirmaţiile de ambele părţi au venit după ce, vineri, generalul iranian Qassem Soleimani a fost asasinat la îndemnul lui Trump. În apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac cu dronă americană l-a ucis pe Soleimani, şeful Forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, şi pe Abou Mehdi al-Mouhandis, omul Iranului în Irak.

Generalul Abdolrahim Moussavi, comandantul-şef al armatei iraniene, a declarat citat de Irna: "Americanii spun astfel de lucruri pentru a deturna atenţia opiniei mondiale de la actul odios şi nejustificat - asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, în Irak -, dar "mă îndoiesc să aibă curajul".

De menţionat că mai multe manifestaţii au avut loc în marile oraşe americane precum Washington, New York şi Chicago, participanţii scandând că nu vor război cu Iranul, după atacul soldat cu uciderea generalului Qassem Soleimani.

În faţa Casei Albe s-au strâns peste 200 de persoane la apelul organizaţiilor de stânga. "Vrem retragerea trupelor SUA din Irak imediat! Fără război şi sancţiuni contra Iranului", au spus manifestanţii.

Şi în Times Square, la New York, manifestanţii au defilat şi au cerut să nu se intre într-un război cu Iranul.

"Războiul nu este o strategie de realegere", scria pe un banner.

Manifestaţii au avut loc şi la Chicago, în faţa clădirii Trump Tower, dar şi la Los Angeles.

Teheranul susţine că Washingtonul i-a cerut "să se răzbune proporţional"

Iranul a dat asigurări că Statele Unite i-au cerut să "se răzbune proporţional" după asasinarea de vineri, într-un raid american, a generalului iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, conform AFP.

Elveţia, care reprezintă interesele SUA în Iran în absenţa relaţiilor diplomatice între cele două ţări, a afirmat vineri că reprezentantul său a transmis un mesaj cu care SUA l-au însărcinat să-l înmâneze Iranului, fără să precizeze ce conţine.

Citat vineri seară de site-ul televiziunii de stat iraniene, contraamiralul Ali Fadavi, comandantul-şef adjunct al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a afirmat că Washingtonul i-a transmis: "dacă vreţi să vă răzbunaţi, răzbunaţi-vă proporţional cu ce am făcut noi".

Contraamiralul nu a precizat în ce fel au comunicat SUA acest mesaj Iranului.

Americanii nu sunt în poziţia de a decide răspunsul Iranului şi "trebuie să se aştepte la o răzbunare dură", a spus Ali Fadavi, menţionând că această răzbunare nu se limitează la Iran. Conform declaraţiilor sale, aliaţii Iranului din Orientul Mijlociu sunt "pregătiţi să concretizeze această răzbunare".

Teheranul a promis "o răzbunare dură într-un loc şi la momentul potrivit" pentru moartea lui Soleimani.

Qassem Soleimani va fi înmormântat marţi în oraşul său natal Kerman, la capătul a trei zile de ceremonii omagiale în toată ţara, după cum au anunţat sâmbătă Gardienii Revoluţiei, citaţi de AFP.

Ayatollahul Ali Kamenei, liderul suprem iranian, a decretat trei zile de doliu naţional după uciderea lui Soleimani şi a promis rapid "o răzbunare severă".

După ce a participat la războiul Iran-Irak din 1980-1988, Soleimani a devenit şeful Forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei.

Vineri, zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile Teheranului şi în alte oraşe din Iran, protestând faţă de atacul american.

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că SUA nu doresc "o schimbare de regim în Iran", dar Statele Unite "sunt pregătite să ia toate măsurile necesare", dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. am citit toate opiniile dar nimeni nu se intreaba citi oameni a omorit acest general

    1. Bravo, caporale ! Cu asemenea gândire ar trebui să te sinucizi de bucurie ...

    Prea tarziu raul a fost facut

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb