DUPĂ CE A AMENINŢAT CU BLOCAREA PROIECTULUI,  Ministrul Borbely şi-a proptit secretarul personal în afacerea "Casa Radio"

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 28 iulie 2005

Acum două luni, ministrul Borbely anunţa că va rezilia contractul privind proiectul imobiliar "Dîmboviţa Center", deoarece nu se ştia acţionariatul companiei de administrare, firmele acţionare fiind înregistrate în paradisuri fiscale

Asta nu l-a împiedicat să-şi desemneze secretarul personal în consiliul de administraţie al "Dîmboviţa Center"

De peste două luni ministrul lucrărilor publice, Laszlo Borbely, nu a mai pomenit nimic despre proiectul "Dîmboviţa Center", parafat de fostul Guvern cu un grup de investitori turci pentru înfiinţarea celui mai mare centru comercial din ţară pe structura fostei "Case Radio". Proiectul ar fi trebuit să atragă o investiţie de peste 130 de milioane de euro, însă pînă acum, după aproape doi ani de la semnarea contractului, nu au demarate lucrările.

Încă din ianuarie 2005, la o lună de la numirea în funcţia de ministru, Laszlo Borbely anunţa că va controla contractele semnate de fosta conducere a ministerului ca să verifice modul în care au fost încheiate şi cine sînt acţionarii. Printre proiectele nominalizate atunci de ministrul Borbely se număra şi "Dîmboviţa Center". Patru luni mai tîrziu, în mai, domnia sa a anunţat că întenţionează să rezilieze contractul încheiat de minister cu investitorii turci, pentru că nu au făcut publice datele privind acţionariatul companiilor înregistrate în paradisuri fiscale. În mai, ministrul le-a dat un termen de 30 de zile ca să se conformeze. De atunci au trecut mai bine de două luni, dar rezultatul nu a mai fost comunicat.

Ministrul delegat, Laszlo Borbey, ne-a mulţumit ieri că i-am amintit să inspecteze în ce stadiu se mai află raportul privind investiţia de la "Dîmboviţa Center", motivînd că din cauza inundaţiilor a şi uitat de această problemă. "Mi se pare că a trecut şi termenul. Le-am mai dat şi al treilea termen de 30 de zile să ne prezinte raportul cerut şi nu am primit nici un răspuns", a mai adăugat domnul Borbely. Domnia sa susţine că ultima adresă, care solicita investitorului informaţii referitoare la cesiunea unor acţiuni fără ştiinţa statului, dar şi informaţii legate de sursa de finanţare a proiectului, a fost făcută în luna iunie însă ministerul nu a primit nici un răspuns. "Nu au putut să răspundă la această adresă. A expirat şi cel de-al doilea termen. Problema este că nu au finanţare. Ne-au prezentat ca finanţator o societate care nu putea da bani pentru un asemenea proiect", ne-a mai explicat ministrul Borbely.

Tonul ministrului s-a schimbat brusc atunci cînd l-am întrebat de ce în aceste condiţii l-a desemnat pe secretarul său personal, Francisc Atila Vaida, ca membru în consiliul de administraţie al societăţii "Dîmboviţa Center". Intrigat, Laszlo Borbely ne-a certat din cauza preocupărilor noastre de a iscodi proiectul "Dîmboviţa Center", spunîndu-ne că ar fi trebuit să fim îngrijoraţi dacă nu l-ar fi schimbat din funcţie pe cel care a reprezentat înainte interesele statului în această afacere. Ministrul Borbely ne-a spus totuşi că l-a desemnat pe Francisc Vaida acum două luni în consiliul de administraţie al "Dîmboviţa Center", cînd l-a schimbat pe rezprezentantul CNI, Gheorghe Roman, dar nu a dorit să precizeze dacă acest lucru s-a întîmplat înainte sau după ce a declarat că intenţionează să rezilieze contractul. "Am aflat că erau nereguli acolo. A fost normal să îl schimb, deoarece persoana aflată în CA trebuie să reprezinte interesele ministerului în proiect", a argumentat domnia sa. Ministrul spune că l-a ales tocmai pe secretarul său personal şi nu pe un reprezentant CNI (companie care deţine acţiunile în numele statului), deoarece el poate cel mai bine să reprezinte interesele ministerului. Laszlo Borbely ne-a asigurat că Francisc Vaida nu primeşte nici un ban pentru funcţia pe care o deţine. Domnul Vaida nu a putut fi contactat ieri, colegii domniei sale de la cabinetul ministrului informîndu-ne că este plecat în concediu.

Reprezentanţii companiei "Dimboviţa Center" nu ne-au răspuns la întrebări pînă la închiderea ediţiei.

Laszlo Borbely, ministrul lucrărilor publice, spune că l-a desemnat pe Francisc Vaida, secretarul său, ca membru în consiliul de administraţie al societăţii "Dîmboviţa Center", deoarece consideră că poate reprezenta cel mai bine interesele ministerului în această afacere.

Francisc Vaida este de profesie fotograf şi a fost deputat UDMR de Tulcea în legislatura 1996-2000.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb