DUPĂ CE A AMENINŢAT CU RISC SISTEMIC SEVER, ISĂRESCU RECUNOAŞTE: BNR a evaluat riscurile dării în plată după opiniile din piaţă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2016

BNR a evaluat riscurile dării în plată după opiniile din piaţă

Guvernatorul: "Nici Banca Naţională şi nici băncile nu au instrumente pentru realizarea unui studiu de impact al legii"

Un pas înainte şi doi înapoi.

Aşa arată declaraţiile referitoare la efectele Legii dării în plată pe care le face Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

În urmă cu două conferinţe, şeful Băncii Centrale anunţa "apocalipsa" în sistemul bancar, spunând că a identificat, pentru prima dată în ultimii 26 de ani, un risc sistemic sever în contextul proiectelor legislative, focusându-se pe Legea dării în plată.

Acum câteva zile, Mugur Isărescu recunoştea că lucrurile nu pot fi văzute cu claritate, iar ieri şi-a întărit ideea că incertitudinea pluteşte deasupra efectelor pe care noua lege ar urma să le aibă în sectorul băncilor.

Mai mult decât atât, după ce în Raportul asupra stabilităţii financiare Banca Naţională sublinia: "BNR identifică pentru prima oară un risc sistemic sever. În ultimele 6 luni s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar prin intervenţia retroactivă în contractele încheiate între bănci şi clienţi. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută iniţiativă de acest gen; la reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte dintre problemele semnalate.

Dar problema de fond o reprezintă stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ. Există şi alte iniţiative legislative care pot afecta stabilitatea financiară, motivate în parte şi de faptul că anul 2016 este un an electoral", ieri, Guvernatorul a spus că Banca Centrală nu are niciun fel de studiu care să stea la baza afirmaţiilor de mai sus.

Deşi susţine că BNR "nu a cârmit-o (n.r. opinia despre Legea dării în plată) nici la stânga, nici la dreapta", domnia sa a declarat: "Avem o lege, iar legile în România trebuie să fie aplicate şi trebuie să evaluăm impactul. Nu ne-am modificat opinia, ci încercăm să calculăm impactul. Dominanta este incertitudinea. Pe ce ne-am bazat? Pe opiniile care s-au exprimat în piaţă, de către jurişti, bancheri, pe faptul că noi nu vedem exact care va fi reacţia diverşilor debitori şi pe câteva interpretări greu de clarificat ale textului legii. Asta înseamnă incertitudine. (...) Incertitudine înseamnă descurajarea creditului, că nu se apucă nimeni să dea mai multe credite dacă are o viziune neclară, în ceaţă, asupra unui cadru legislativ.(...) Creditul în România va fi descurajat. Ca urmare, şi creşterea economică".

Mugur Isărescu a menţionat că nici Banca Naţională şi nici băncile comerciale nu au instrumente pentru realizarea unui studiu de impact al legii.

Guvernatorul a spus că a citit, zilele trecute, opinia unui tânăr care va opta pentru darea în plată a locuinţei sale şi a comentat: "Am citit opinia unui tânăr, iar după ce trecem de înjurăturile de rigoare la adresa băncilor, spune aşa: că se poate trăi foarte bine cu chirie. În Germania numai 50% din populaţie are case în proprietate, pe când în România procentul este de peste 90%. Pe scurt, aşa, ca să reţinem opţiunea, dânsul nu mai vrea să fie român cu casă, ci vrea să fie neamţ fără casă. Dânsul a prezentat o opţiune: va prezenta cheile, pentru că nu mai vrea să aibă casă, pentru a nu mai plăti rate. Nici noi şi nici băncile nu avem instrumentele cu care să încercăm să comensurăm asemenea opţiuni. Nu avem nici instrumente econometrice, nici sociale, deci trebuie să aşteptăm. Deocamdată impactul legii este incert, este greu de comensurat".

Întrebat dacă BNR a făcut vreun studiu de impact la vreo bancă, legat de Legea dării în plată, Mugur Isărescu a răspuns: "Nu. Nu putem să vă spunem acest lucru. Fiecare bancă îşi face socotelile. Noi, când am vorbit de risc sistemic major, nu ne-am referit doar la această lege, ci la toate proiectele legislative. Riscul nu se referă la un eveniment, ci la climatul economic, la reacţia investitorilor, iar un risc nu trebuie neapărat să se materializeze. Daţi-mi voie să folosesc acelaşi limbaj (n.r. pe care l-a folosit anterior, în conferinţa de ieri), poate se înţelege mai bine - noi nu suntem aici să cobim. Dimpotrivă, nu dorim câtuşi de puţin ca aceste riscuri să se materializeze. Faptul că le prezentăm opiniei publice este de datoria noastră. Nu avem nicio evaluare în plus".

Şeful Băncii Centrale a conchis: "Un director din BNR a fost întrebat dacă va fi vreo bancă cu probleme. A spus da, este posibil ca o bancă să aibă probleme. Nu putem spune mai mult. Nu este o prognoză. Este ca la clădirile cu bulină. Dacă o clădire are bulină roşie, nu înseamnă că va cădea".

Domnia sa a ţinut să precizeze că BNR nu influenţează entităţile externe care îşi exprimă punctul de vedere faţă de astfel de legi, ci dimpotrivă: "Rolul nostru este să atenuăm riscurile. (...) Nu aveam probleme în sistemul bancar şi nu ştiu dacă era cazul să le creem".

Riscul de provizionare a creditelor după aprobarea Legii dării în plată este definit cu societăţile de audit. Băncile au început deja să discute cu aceste societăţi, care au o poziţie comună, a anunţat Guvernatorul, adăugând: "Multe se duc spre «loss event», adică eveniment care produce pierderi şi care necesită capital şi provizioane. Băncile se vor uita care e portofoliul de credite afectate de lege şi care va fi comportamentul debitorilor".

Mugur Isărescu a conchis că aplicarea Legii privind darea în plată va duce la descurajarea creditării în România, şi, pe cale de consecinţă, a creşterii economice, efectele acesteia fiind luate în calcul de Banca Naţională a României şi în ceea ce priveşte prognozele de inflaţie.

Opinia Cititorului ( 88 )

  1. Rusine, Isarescule! Ai ajuns ca Dijsselbloem, suficient de mincinos ca sa poti fi util Uniunii Europene...

    1. I-a crescut nasul la Isarescu ?

    Rusine, slujnicuta! Iti faci meseria de rusine cu partizanatul duhnitor...

    Riscurile se analizeaza din toate sursele posibile... Oare nu exista acum si riscul ca parlamentarii sa voteze o lege, pentru protectia cititorilor si promovarea informatiilor, care sa limiteze pretul de vanzare a unui ziar la 25 de bani pe exemplar iar reclama sa coste cel mult 10 lei pe 100 cm patrati si sa fie gratuita pentru reclamele electorale?

    1. Nu, riscul asta nu exista, ti-ai ales prost exemplul. Asta nu e un risc, este o dorinta. Daca parlamentarii adopta o astfel de lege, atunci dorinta este indeplinita. Mai sapa, pina gasesti un risc.

      Acela a fost risc, pierdere 100% nimeni in lume nu urla.

      De ce? 

      Oare acest parjol e facut cu acordul bancilor ?

      Taceti, o sa va despagubim noi, cu reconstructia Siriei... 

      ☺☺☺

    Isarescu face sa para ca are nevoie de nu stiu ce legi si acte ale parlamentului, armate, nave spatiale sau ceva de genul cand zice ca n-are instrumente ca sa evalueze impactul legii darii in plata, cand de fapt vorbim simplu de inteligenta, de minte, dar BNR e dotata cu multi impostori intelectuali si depasiti, nu cu intelectuali, oameni de stiinte, economisti : BNR are toate datele de la banci, ce iti trebuie e sa faci niste scenarii, sa faci cat de aproximativ un model de risc, un stress test...se gandesti ceva la nevoile tale! dar la noi chiar si aia care nu plagiaza fac copy-paste!...

    1. Le bate moartea la usa, nici copy-paste nu sunt in stare.

      in plus, sunt oameni care se chinuie cu reesalonari de ani de zile si care si-au instiintat bancile ca nu mai pot plati, oameni cu restante la rate, in executare silita, etc. vreti sa spuneti ca bancile nu ii au in vedere si nu stiu sa ii numere?

    ci la toate proiectele legislative"

    Acesta minte precum paseste sau mai des? 

    Mai demult strigam "nu ne vindem tara" acum vrem sa le-o dam straini nu vor cu girul lui Isarescu? 

    Daca in Germania e bine 50% si la noi 90% de ce nu e bine sa scada acest procent? 

    Bancile au bani intretin cladirile mai bine, platesc un impozit, isi fac ele lor garantie de inundatie, paratraznet. 

    Isarescule ti-am spus ca esti depasit de dituatie, lucrezi dupa ureche, profedionidti nu sunt profesionisti, in ultima perioada, dupa 2008, ai vazut cum un profedionist ca Tiriac di-a retras numele de pe o fosta profesionista supravegheata de tine Unicredit cred ca in pauza de telenovela. 

    Pt declaratia de azi nu ar trebui sa iti depui DEMISIA DE ONOARE?

    Dupa 6 luni+- Cristi C. zis Vasilescu nu isi spune o parere aici in miez de noapte.

    Daca era vorba de Bnr sau de Ldp isi exprima o parere, doua; acum a secat ? 

    1. scrie sub pseudonim anonim, gaseste-l...poti ?

      Hehe

      Nu prea cred, si-a facut o imagine aici.

      Dar nu exclud. 

      acesta este un non-articol, o prostie pe care bursa o scrie in fiecare editie ca sa obtina rating

      ... domnul Cristi! iteresanta personalitate, cineva ar putea spune ca opiniile sale sunt prea argumentate si este la zi cu dinamica internationala, ceea ce ar trimite gandul la un individ care, in majoritatea timpului disponibil "dragheaza" netul ... pasiune, altruism?! ori in sustinere are o echipa de elita?! ... de identificat este usor: pro rus, pro free-trade (o contradictie in sine;) argumente incontestabile si verificabile, formulare rational-disciplinata (aici iese in evidenta si cu spatiile libere), ideologie circumstantial partinitoare ...

      Da

      Da, ai perfecta dreptate. Am zis-o de mai demult si de asta nu are rost sa incerci sa argumentezi. Pe nimeni nu intereseaza forta si valabilitatea argumentelor. Aia cu site-=ul se bucura ca le intra firfirei si astialalti sunt complet iliterati.

      Cu cateva exceptii precum 6.4 care sunt doar speculatori si manipulatori de minti usurele, dar asta nu e nimic nou pentru tine. Da-i in plata Domnului. 

      Nu stiu daca este non articol dar am cumparat Bursa azi, tu ?

      daca te apuci sa ii verifici argumentele, o sa gasesto o multime de date aiurea.

      Nu te-ai apucat niciodata dar esti atat de frustrat incat l-ai vrea blocat pe forum. Si ii ceri lui Make sa faca asta.

      Spumega :-))) . Gasca are alergie la argumente logice pentru ca am vrut doar un acoperis ca sa ne crestem copiii si legea nu e sociala ci imparte rsicul intre banci si francalai. Gen.

      Mi -a dat argumente doi amnezici -Isarescu, Olteanu -de m-a dat pe spate.

      Ce argumente ar fi putut intelege unul ca tine care scrie incorect? Mi-au dat ...

      ... atitudinea manipulativ-speculativa este o calitate sau un defect?! ... caci dupa cum vad eu lucrururile politica este maniplutiv-speculativa, financiar-economicul este manipulativ-speculativ, presa samd. mai toate domeniile vietii tintesc psihologic si comportamental individul cu scopuri mai mult sau mai putin interesate, in consecinta, as putea spune despre atitudinea manipulativ-speculativa ca este o reactie evolutiva la asaltul sistematic asupra individului acesta insusindu-si trasaturile mediului in care vietuieste!!! desigur unii vor manifesta capacitati adaptive precoce; atunci (va intreb), cei inregimentati manifesta calitati(?!) iar ceilalti defecte(?!) pe cand tarzii vor fi incadrati la minti usurele(?!) ... sau as putea intelege prin speculatie: studiu, cercetare abstracta, consideratie teoretica iar prin manipulare: actiunea de a folosi mainile, in cazul de fata, pe taste ;) ...

      Nu pt mine analfabet, pentru cei care pricep ceva mai multa bancareza.

      Cred că depinde de scopurile în care acea atitudine este folosită. Prezentă și în regnul animal, multe specii folosesc tactici de manipulare (colorit, comportament) în scop defensiv. Și nu ne referim la cele involuntare, ci la cele voluntare. De pildă, unele specii de păsări mimează o aripă rănită pentru ca prădătorul să se îndrepte către ele și să plece de lângă cuibul în care se află puiul. De ex: Prundărașul cu coada ascuțită (Charadrius vociferus).

      Dacă este calitate sau defect îți poate răspunde doar scopul acelei atitudini. 

      ... domnul Cristi, dar dumneavoastra imi cititi gandurile ...

      O domnu Cristi C. bun venit printre noi.

      Comentariul lasa de dorit, dar asta e alta poveste.

      Comenteaza articolul nu penele. 

      Poate cu altă ocazie. Noapte bună 6.16 și 6.17.

    Cand o sa inteleaga lumea ca BNR nu inseamna Isarescu? Cand o sa inteleaga lumea ca Isarescu nu e dusmanul poporului? Nu e SRL cu asociat unic si face el graficele si tintele cum bate Soarele.Echipa din BNR stie carte aia fac ce fac toate bancile centrale si tot ce explica Isarescu are in spate analizele lor. E un lucru de bun simt sa spui ca nu stii impactul, sigur ca ei au o idee dar n-o s-o spuna public pentru ca se rastalmacesc vorbele iar si se isterizeaza dusmanii. Pe Zamfir si Piperea nu-i intereseaza consecintele macro pe termen mediu si lung. Si toate legile care vor mai fi date la fel sunt facute. Astia n-au studii de impact ca nu-i intereseaza. Vad ca nu se mai vorbeste de manipularile facute de astia cu legea si de minciuni. Lumea uita. Bancile se vor adapta. Sau vor incepe sa plece ca au si ele probleme acasa. Sa vedem atunci. Bancile au niste reguli stricte si niste echilibre care trebuie mentinute ca sa functioneze iar o lege de-asta poate strica tot. Si atunci sa nu mai intrebe lumea de ce au atatea comisioane dobanzi mici la depo etc. Astept sa dea Piperea o lege prin care conditiile de creditare sa fie impuse bancilor si sa ia oricine 100.000 euro ca sa aiba tot romanu un Volvo acolo. Nou. Ca o viata are omu.

    1. Bancile vor pleca?!?

      Drum bun, cale batuta, [...] 

      hai sa cunoastem "echipa" BNR. si pe altcineva in afara de nefastii Isarescu, Vasilescu, Olteanu, Lazea si Voinea (si Suciu cand nu se da gel cu pe la Guvern). hai sa ii cunoastem pe trandavii din Strada Doamnei, impreuna cu salariile lor grase, care, probabil, sunt secret de stat.

      BNR nu are nicio analiza.

      Gicule....te complectez. Bancile nu vor pierde..deja se pregatesc pentru O PROVIZIONARE...si astfael cine pierde...profit mic...impozit la stat mic...si Zamfir si Pipera a rezolvat problemele de grup "mafiot".

      Dobanzi mai mari vor fi...in conditiile unor situatii de incertitudine a acestei legi asa cum zice Isarescu.

      Ce ma deranjeaza la "unele persoane" care posteaza ...folosesc un vocabular si isi dau cu parerea intr-o maniera meschina...si atunci nu mai poti sa intervii..sa avem si noi o parere apropiata sau nu de adevar ..dar comentand in mod civilizat. 

      Cand s-a impus taxa pe banci in Ungaria bancheri tot asa au amenintat ca pleaca, ca maresc comisioanele ca fac ca dreg.

      Realitatea a demonstrat ca nu au plecat. 

      Caine sa plece de langa macelarie ai auzit ?

      Daca Erste face mai mult profit in Romania decat in Austria si restul Europei de Est tu crezi ca pleaca cu Bcr de aici ? 

      Si o lacrima de crocodil.

      Bancile pot fi confundate cu camatari legali ? 

      Cu Brd specialista in offhore nu se pune problema.

      Brd poate a invatat si alte banci ca prea toate vin cu firme satelite in Cipru, Luxemburg... 

      De ochi lumi plateau ceva maruntis.

      Ce folos daca plateau ceva si dupa aceea se puneau in genunchi pt AJUTOR DE STAT sau BCE sa porneasca Tiparnita ? 

      Provizioanele sunt bani blocati, deci vor pierde. Pe intelesul tau e ca si cum ti-ai lua 3 masini ca sa faci taxi cu ele si un deputat ca Zamfur ar da lege ca nimeni nu are voie sa faca taxi in urmatorul an. Teoretic nu pierzi bani, ca doar stau masinile - asa cum stau si banii in provizioane, insa nu faci veniturile la care te asteptai cand ti-ai cumparat masinile si ai bagat bani in licenta de taxi.

      Esti dus cu pluta, Sima. Oricine stie ca Brd nu e "specialista in offhore". Trebuie sa fi extrem de volatil intelectual ca sa nu pricepi diferenta dintre Societe Generale si Brd. Insa e un caz clasic de calomnie cu repetitie si rea intentie care ar fi trebuit sa atraga atntia. Poate a si atras?

      Haha

      Tot tremur de specialista nr 3 in Lume in offshore de la Panama Papers :))))) 

      Hahaha, iti explica colegul sef de colana a cincea faza cu IP-urile. Chiar si doamna Galbenu o zice si o pricepe. Hahaha :-))) . Sa vezi cand o sa-ti bata la usa domnii...

      Daca as fi Sima as fi din categoria " baieti destepti", eu sunt din categoria " prostanac" si nu sunt in politica.

      In reclama Brd e atasat de Grupe Soc G. Pt iluminarea mea care e diferenta stiintificam 

      Abia astept!

      Bursa nu ar publica ceva picant? 

      Canalele de stiri ce ar face?

      Haha le dau adresa sa nu se solicite ca la Sima :)))) 

      drum bun si tie din tara, [...]

    De ce nu lasa optiunea si fara obligativitatea creditelor numai cu LDP ?

    Consumatorii sunt afectati, limitati. 

    Clar tot lantul : bani, credite, case, materiale, constructii, tranzactii, alte materiale, salarii, somaj e afectat de LDP.

    Minte scurta. 

    1. Recesionista☺☺a 86;

      Habar nu ai gabi ce înseamnă cuvântul asta 

      Alternativa o ai sa iti iei credit din Germania unde ai drepturi sau in Bulgaria unde nu ai, sau aici unde incepi sa ai.Esti in UE.

    prima banca care se duce e PIREUS BANK au cele mai multe credite in chf si sunt singuri care nu au facut discount clientilor iar acum o sa ii ia valu veti vedea

    1. ar trebui sa ii dam in judecata pentru inselaciune cum au facut francezi

      Fuzionare se cheama. In toate tarile democratice s-a produs aceasta fuzionare ori bancile s-au rebrand-uit. Daca ne uitam atent observam cumpararea VB de catre BT, observam cumpararea Milenium de catre OTP, observam ca NexteBank a devenit Patria, si se aud zvonuri in piata de fuzionarea Bancii Romaniesti (sac!!!-e toata greceasca) cu Piaraeus. Astfel, in 2-3 ani bancile de acum cu probleme se vor modifica. Sper sa nu uite oamenii ce fac un credit de istoria acestor banci camatare.

      sau Credit Europe Bank? atentie! si-au vandut acum o luna divizia de asigurari. au inchis abia recent o sucursala intr-o zona centrala. e de urmarit!

      Corect

    Citesc și mă minunez.Declari RISC SISTEMIC SEVER după opiniile din piață? ????

    Ale cui? Ale ălora care nu știu sa facă decât banking abuziv????? 

    Mă mir ca nu sa dus în piata Obor sa întrebe țăranii cu zarzavat. 

    Deși la ce tâmpenii a spus în ultima vreme nu bag mana în foc ca nu a fost. . . .  

    Și individual ăsta cică face politica monetara a tarii

    1. Mugurel batranel a declarat RISC SEISMIC SEVER. E foarte grav si ar trebui demis de Klaus.

      Nu uita ca dupa revolutie citea Bursa sa stie cat e Dolarul pe piata neagra sa stie cat sa o puna.

      Acesta e "profesionistul " care ne-a condus Bnr-ul 26 de ani. 

      Si de ce ti se pare rusinos sa fi citit bursa ca sa afle cat e dolarul. Pe piata NEAGRA. Habar nu ai ce tare ziar era bursa acum 24-25 de ani cand se ocupa de finante nu de politica populista.

      Ti se pare ca un guvernator are timp si fata sa se plimbe cu gulerul alb printre bisnitari ca sa afle cu cat dau si cu cat cumpara aia dolarul? Da, era o buna sursa de informatii bursa. 

      Bisnitari din Bucuresti cu ceafa hotarau cucat se cumpara dolarul in Baia Mare , Timisoara, Cluj.

      Da cunosc pe cineva care a schimbat 10 000 de dolari in Bucuresti ca altundeva nu a putut si aceea au si inchis casa. 

      Da s-a nascut in Armani ?

      Cine stia de el dupa revolutie ? Trebuia sa cumpere niste pantaloni din piata si cutreera putin. Vasilescu ce facea atunci ? Aburea Tvr-ul cu " profesionalism "? 

    Semnalele venite din partea BNR sunt confuze, haotice, imprevizibile, aproape isterice. un student de ASE din anul doi poate sa demonteze in 3 minute declaratiile conducerii Bancii Centrale! daca altadata nu bazaia nici musca cand iesea Isarescu cu declaratii, astazi, investitorii schimba canalul.

    si cine era la taraba?isarescu, demisia sau pensionarea....ia-l si pe nea voasi cu tine....m-am saturat de romania

    BNR-ul impreuna cu bancherii camatari au castigat totusi o lupta. Cea in care legea darii in plata NU se aplica si creditelor prima casa. Asta inseamna ca pretul unui apartament de doua camere se situiaza tot undeva la 60mii euro, ceea ce inca este extrem de mult pentru o locuinta cu doua camere. Dar, incet, incet, Zamfir va lupta pentru a oferi o umbrela si celor cu prima casa. Abia atunci, pretul imobilelor va scadea. BNR-ul inca are putere si se confirma din nou ca apara catarii, ceea ce-i un lucru de condamnat. Cat priveste declaratiile masonului principal, eu zic sa-si stranga bocceluta din sediul de pe Str. Doamnei si sa ne lase. Nu mai prezinta credibilitate. Gata, poporul s-a prins. Is curios cat mai detine in sondaje. E tot pe locul doi ???

    1. 2 camere 81 de mii, la 46 de metri patrati, cu 6 metri patrati mai putin decat cere legea in imobil nou pe Calea Calarasilor...nu mai gasesti 2 camere la 60.000, daca nu e in fundul Bucurestilor. din pacate, Prima Casa a distorsionat nu doar preturile imobilelor, dar incurajeaza constructorii sa construiasca prost, repede si la dimensiuni mai mici decat prevede legea

      acela este o exagerare, daca vrei, 59 mii, aceeasi suprafata, zona Decebal.

      dar da, ai dreptate, preturile au sarit mult fata de 2013 ... ca sa iti fac daca te-ai trezit tarziu 

      din ce an? 1930? din nou, arunci petarde nedocumentate, ca si la faza cu rosiile de 4 lei kilogramul in iarna?

      Haha

      imi amintesc 

      Bloc nou

      Vitan Auchan, 2 cam, 45 mp, 49-55 mii euro, multiple ap in bloc nou

      Zona Decebal, 2 cam, 45 mp, 59 mii euro, 5/7, bloc nou 

      Dristor Metrou, 2 cam, 70 mp, 60 mii euro, 2/3, bloc 2012 

      Kaufland Dristor, 2 cam, 52 mp, 64 mii euro, 2/5, bloc nou 

      Mall Vitan, 2 cam, 55 mp, 65 mii euro, 2/3, bloc nou 

      ... etc... 

      Carrefour, rosii, 4.99 lei kg, ieri, Spania sau Turcia 

      Hehehe si eu cumpar rosii sub 5 lei

    Când o sa vedem dezechilibre macro-economice o sa ne dam seama cata dreptate a avut acest om.Cei care il critica acum pe acest om sunt o mica parte care vor iesi in avantaj, ceilati marea masa de oameni vor fi pierzatori neti. Ce sa-i faci? asa tara asa oameni.

    1. Poate "asa oameni, asa tara" ca altfel nu are logica. Sper ca nu va simtit jicnita.

      Acest om a aprobat grad de indatorare de 70% in 2008. Atunci s-au produs dezechilibrele, atunci au aruncat bancile bani pe geam.

      Din bula creditarii au castigat bancile si musculitele care s-au invartit in jurul imobiliarelor, dezvoltatori, agenti, notari, totul pe spatele celor care s-au angajat sa plateasca in 30 de ani preturi de vile in Miami pentru dormitoare ceausiste confort muncitoresc. 

    Iar sunt de vină alții???

    Cine este "piața", dacă nu BNR-ul???  

    Îmi provoacă silă acest individ, mai alunecos decât cel mai alunecos pește!!!  

    Darea în plată face ca lăcomia băncilor să îmbrace forma "prudenței".  

    Peste puțin, dobânzile se vor micșora. Sigur nu la vechea valoare, pentru că omul la nevoie, acceptă orice.  

    Niciodată banca nu va avea o politică decentă, pentru că bancherii se cred zei și au nevoie de salarii imense. Bancherii, nu angajații de la ghișeu!  

    În 2014 A. Vasilescu spunea: "Salariul de bază al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este de 10.000 euro pe lună și ajunge la circa 12.000 de euro cu toate sporurile."

    1. Acest salariu este rezonabil pentru un bacher central in Europa de Est. Nu este prea mare.

      sa isi publice declaratia de avere. sa isi publice toti tot ce au.ca sa nu ne mai intrebam cum "supravegheaza" bancile cand iau credite de la insisi cei pe care ii supravegheaza. vezi Olteanu 11 credite

      Poi atunci cum sa nu fie dpecialist in viticultura ?

      Ca in altceva doar carpaci.

      Cu ce medie a terminat Isarescu Facultatea, in ce an, al catelea a fost dupa seful de promotie ? 

    BNR + ISARESCU cancerul tarii 

    1. politicienii sunt cancerul tarii

      lenea si hotia locuitorilor sunt bolile grave 

      4 milioane de romanj trimit mai multi bani in tara decat lasa multinationalele.

      Multination alele au jumatate din nr de angajati in Romania si au covor rosu cand se dau jos din S Class! 

      Cum ii trimit, cu plasa asu cu microbuzul? Ca inteleg ca tu si amicii tai dati acatiste sa se inchida bancile. Si multinationalele ca suge sangele roamenscului.

      Acatistele sunt la ortodoxi eu sunt reformat daca ai auzit de aceasta religie.

      Bancile si multinationalele sunt cancerul societati de azi. Aceste societati sunt rupte de realitate prin monopol transnational 

      securistii sunt apa vie

      lenea si hotia mafiotilor financiar-bancari sunt Soarele si Luna 

    De cate ori in acesti 26 de ani a iesit asa de des sau zilnic sa ne spovedeasca ?

    Ieri iese avocatul bancilor din tara ca Arb e plecat in concediu azi iese Fmi fara semnatura persoana de contact.

    Pt 30 000 de credite ( cred ca atat a spus Vasilescu in emisiunea din Decembrie) x 50 000 Euro iese Fmi ? 

    1. Dar stiti toti din coloana a 5-a (imi si inchipui ce ochisori fac fanii liberalului Zamfur :dar de ce a 5-a, ce e cu acest numar') ca masonul de Vasilescu e senil si incearca sa va manipuleze. Cum va poate trece prin cap sa folositi drept argumente tocmai datele si cifrele pe care le acuzati de falsitate? Da-va-n plata Domnului!

    Troica a sters datorie bublica Greciei.

    Statele au sters datorie firmelor sa poata fi privatizata. 

    Bancile au primit amenzi. Nimeni nu a justificat cum au ajutat oameni -firmele acele amenzi. 

    Ldp e in Spania din 2010 la noi este din 2016. 

    La noi e problema la Spanioli nu, de ce? 

    In sua este de 100 de ani.

    Bancile au jucat viitorul nostru la Ruleta si tot ele stau de catre padure! 

    1. Cine e "troica" sa stearga datoria Greciei? Nu exista o entitate numita troica decat in mintea comunistilor greci: Tsipras, Papandreu, Cristoforidis, etc.

      Ei cred ca exista o entitate careia ii zic "troica" (asta pe langa Iluminatii si masonii care stapanesc si Romania) care vrea sa cumpere Grecia. Deci nu ar avea logica sa stearga datoria Greciei daca tot vor sa o cumpere ieftin. 

      Esti o comunista grecoaica de ai treaba cu troica? 

    Daca vrei sa vezi cum gandeste un om trebuie sa ii analizezi faptele nu vorbele.

    Cum ii analizam faptele la Isarescuc? 

    lasa-ne [...],dute si stai in genunchi in fata plosnitelor tale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb