Grupul suedez IKEA, prin subsidiara sa locală, a cumpărat 33.600 de hectare de pădure de la noi, ţara noastră devenind primul loc în care societatea îşi va administra propriile operaţiuni forestiere, conform unui comunicat al companiei.
IKEA a încheiat tranzacţia cu firma suedeză Greengold, condusă de foştii parteneri ai universităţii americane Harvard în România, potrivit Mediafax.
Preşedintele boardului, Frederik de Jong, a declarat că IKEA România a decis să investească în astfel de operaţiuni pentru că le "facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil". În plus, acesta a transmis că investiţia în păduri este şi o modalitate prin care grupul a vrut să îşi diversifice activele.
Potrivit comunicatului companiei, proprietatea cumpărată este localizată în centrul şi nord-estul ţării noastre, cu o concentrare mică şi în nord-vest.
Activistul George Epurescu ne-a spus că această investiţie realizată de IKEA trebuie privită pornind de la lucrurile întâmplate în ultima vreme şi de la trezirea societăţii civile cu privire la tăierile ilegale de păduri.
Domnia sa ne-a explicat: "Este interesant ce face IKEA şi eu văd două explicaţii asupra situaţiei. Dacă mergem pe ideea că este o firmă serioasă, înseamnă că, până acum, IKEA a fost împiedicată să investească în România din cauza corupţiei şi avem multe astfel de cazuri în trecut. În a doua variantă, în care IKEA nu este tocmai o firmă corectă, aceasta ar fi beneficiat şi ea de pe urma tăierilor ilegale de păduri care, potrivit statisticilor, au însumat nouă milioane de metri cubi. Ca urmare a mobilizării oamenilor, aceste tăieri ilegale au scăzut considerabil. Tot mai mulţi cetăţeni sună la Radarul Pădurilor, s-au implementat noi mecanisme de depistare a acestor tăieri, iar prevederile noului Cod Silvic, inclusiv Garda Pădurilor, vor duce în continuare la scăderea drastică a tăierilor ilegale. Asta înseamnă că IKEA şi celelalte companii din industria prelucrării lemnului vor trebui să se aprovizioneze cumva cu materie primă".
Amintim că, în 2012, compania a fost acuzată că a defrişat o pădure din regiunea Karelia, din nordul Rusiei, iar mai multe organizaţii internaţionale pentru protecţia mediului au arătat atunci că IKEA a distrus o proprietate cu valoarea inestimabilă, potrivit The Guardian. La acea vreme, Anders Hildeman, managerul pe probleme de păduri de la IKEA, a susţinut că firma pe care o reprezintă acordă o mare importanţă conservării naturii şi că tăierile de lemn au fost cât se poate de responsabile.
Reprezentanţii companiei ne-au declarat, ieri, că IKEA Group deţine în acest moment suprafeţe de pădure în ţara noastră şi în ţările baltice.
"IKEA Group îşi va coordona direct activităţile de administrare a pădurilor cumpărate în România, prin intermediul unei companii româneşti, parte din IKEA Group, înfiinţată tocmai pentru acest scop", ne-au spus aceştia, menţionând: "Prin operaţiuni forestiere înţelegem activităţi de management forestier sau administrare a pădurilor aflate în proprietate. Intenţionăm să gestionăm într-un mod sustenabil pădurile pe care tocmai le-am achiziţionat".
În acest moment, divizia de retail a IKEA Group este reprezentată în ţara noastră prin magazinul deschis în 2007, în Băneasa, iar de curând a fost achiziţionat pentru construcţia celui de-al doilea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2015, 15:06)
Multi distrugatori de tara mai avem!Incepand cu partidele politice care au disrus tara.