DUPĂ CE A CUMPĂRAT 33.600 DE HECTARE DE PĂDURE, A DEVENIT CEL MAI MARE PROPRIETAR DE TERENURI DIN ROMÂNIA  George Epurescu: "IKEA a vrut să-şi asigure materia primă"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 17 iulie 2015

George Epurescu: "IKEA a vrut să-şi asigure materia primă"

"Dacă mergem pe ideea că este o firmă serioasă, înseamnă că IKEA a fost împiedicată, până acum, să investească la noi, din cauza corupţiei"

Compania a fost acuzată în trecut că a tăiat păduri din Rusia pentru producţia de mobilă

Grupul suedez IKEA, prin subsidiara sa locală, a cumpărat 33.600 de hectare de pădure de la noi, ţara noastră devenind primul loc în care societatea îşi va administra propriile operaţiuni forestiere, conform unui comunicat al companiei.

IKEA a încheiat tranzacţia cu firma suedeză Greengold, condusă de foştii parteneri ai universităţii americane Harvard în România, potrivit Mediafax.

Preşedintele boardului, Frederik de Jong, a declarat că IKEA România a decis să investească în astfel de operaţiuni pentru că le "facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil". În plus, acesta a transmis că investiţia în păduri este şi o modalitate prin care grupul a vrut să îşi diversifice activele.

Potrivit comunicatului companiei, proprietatea cumpărată este localizată în centrul şi nord-estul ţării noastre, cu o concentrare mică şi în nord-vest.

Activistul George Epurescu ne-a spus că această investiţie realizată de IKEA trebuie privită pornind de la lucrurile întâmplate în ultima vreme şi de la trezirea societăţii civile cu privire la tăierile ilegale de păduri.

Domnia sa ne-a explicat: "Este interesant ce face IKEA şi eu văd două explicaţii asupra situaţiei. Dacă mergem pe ideea că este o firmă serioasă, înseamnă că, până acum, IKEA a fost împiedicată să investească în România din cauza corupţiei şi avem multe astfel de cazuri în trecut. În a doua variantă, în care IKEA nu este tocmai o firmă corectă, aceasta ar fi beneficiat şi ea de pe urma tăierilor ilegale de păduri care, potrivit statisticilor, au însumat nouă milioane de metri cubi. Ca urmare a mobilizării oamenilor, aceste tăieri ilegale au scăzut considerabil. Tot mai mulţi cetăţeni sună la Radarul Pădurilor, s-au implementat noi mecanisme de depistare a acestor tăieri, iar prevederile noului Cod Silvic, inclusiv Garda Pădurilor, vor duce în continuare la scăderea drastică a tăierilor ilegale. Asta înseamnă că IKEA şi celelalte companii din industria prelucrării lemnului vor trebui să se aprovizioneze cumva cu materie primă".

Amintim că, în 2012, compania a fost acuzată că a defrişat o pădure din regiunea Karelia, din nordul Rusiei, iar mai multe organizaţii internaţionale pentru protecţia mediului au arătat atunci că IKEA a distrus o proprietate cu valoarea inestimabilă, potrivit The Guardian. La acea vreme, Anders Hildeman, managerul pe probleme de păduri de la IKEA, a susţinut că firma pe care o reprezintă acordă o mare importanţă conservării naturii şi că tăierile de lemn au fost cât se poate de responsabile.

Reprezentanţii companiei ne-au declarat, ieri, că IKEA Group deţine în acest moment suprafeţe de pădure în ţara noastră şi în ţările baltice.

"IKEA Group îşi va coordona direct activităţile de administrare a pădurilor cumpărate în România, prin intermediul unei companii româneşti, parte din IKEA Group, înfiinţată tocmai pentru acest scop", ne-au spus aceştia, menţionând: "Prin operaţiuni forestiere înţelegem activităţi de management forestier sau administrare a pădurilor aflate în proprietate. Intenţionăm să gestionăm într-un mod sustenabil pădurile pe care tocmai le-am achiziţionat".

În acest moment, divizia de retail a IKEA Group este reprezentată în ţara noastră prin magazinul deschis în 2007, în Băneasa, iar de curând a fost achiziţionat pentru construcţia celui de-al doilea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Multi distrugatori de tara mai avem!Incepand cu partidele politice care au disrus tara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb