"Transferoviar Grup" a ajuns să deţină puţin peste 33% din "Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca (REFE), după ce a cumpărat, luni, încă 60.000 de acţiuni, reprezentând 2,93% din capitalul social al emitentului.
La depăşirea pragului de 33%, legea pieţei de capital îl obligă pe acţionarul respectiv să lanseze "o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare, având ca obiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la momentul atingerii respectivei deţineri".
Potrivit legii, preţul oferit va fi cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară ofertei. Astfel, "Transferoviar Grup" va trebui să le ofere celorlaţi acţionari cel puţin 50 lei pentru fiecare acţiune REFE, cu 5,13% mai mult decât preţul mediu la care s-au transferat aceste titluri pe piaţă în 2008.
La acest preţ, compania este evaluată la 102.206.150 lei (28,56 milioane euro).
"Transferoviar" mai cumpărase 3,44% din capitalul social al "Remarul", în şedinţa din 4 iulie a pieţei Rasdaq, tot prin două tranzacţii negociate (deal), care s-au ridicat la 3,52 milioane lei.
Compania "Transferoviar" este deţinută 99,6% de STRF Societatea de Transport şi Reparaţii Feroviare SRL Braşov, unde acţionar majoritar (63%) este Călin Mitică, soţul Monicăi Băiculescu. Aceasta din urmă are o participaţie de 31,51% din titlurile REFE.
Călin Mitică a demisionat, pe 4 iulie, din funcţia de administrator al "Remarul", fiind înlocuit de Sabo Emil.
Un grup de acţionari ai "Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca, care deţine 9,22% din capitalul social, a convocat Adunarea Generală pentru finalul acestei luni, solicitând conducerii să facă publică o serie de rapoarte, acte şi contracte, exprimându-şi nemulţumirea faţă de performanţele slabe ale companiei.
"Remarul 16 Februarie" are un capital social de 5,11 milioane lei, divizat în aproape 2,05 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 lei.