După ce au cumpărat la preţuri în creştere, investitorii nu sînt dispuşi să vîndă acum

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2005

Tendinţa de apatie generală la Bursă s-a menţinut toată săptămîna. În perioada 9-14 martie, sunt suspendate de la tranzacţionare cele cinci societăţi de investiţii financiare, în vederea translatării acestora din sistemul existent într-un sis-tem nou - Arena. Acesta poate fi motivul reducerii în această perioadă atît a volumului de acţi-uni transferate, cît şi a valorii totale a transferurilor .

Directorul de tranzacţionare al "Est Invest" Focşani, Marcel Murgoci, ne-a declarat că "e posibil ca, investitorii să nu fie interesaţi să vîndă din pricina scăderii pieţei. Cauza reducerii drastice a valorii totale înregistrate la cele trei categorii este determinată de dispariţia ordinelor de cumpărare. Dacă în următoarea perioadă relativ scurtă de timp nu apar noi cumpărători, valoarea transferurilor se va păstra constantă".

Directorul de tranzacţionare al "BRD Securities", Daniel Pocorea, apreciază: "Pentru următoarea perioadă estimăm continuarea procesului de corecţii ale preţurilor acţiunilor care, în perioada anterioară, au cunoscut creşteri foarte mari". Domnia sa consideră că o creştere a lichidităţii pe piaţă ar putea apărea de astăzi, cînd vor fi tranzacţionate din nou acţiunile celor cinci SIF-uri pe Bursă.

Încă de la începutul acestei luni, tranzacţiile efectuate pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti au fost destul de modeste, valoarea totală a fluctuat între 103 miliarde lei înregistrată vineri şi maximul de 413,60 miliarde lei din 8 martie.

În prima zi a acestei luni, valoarea totală a transferurilor perfectate a fost de 200,83 miliarde lei, din care tranzacţiile efectuate cu acţiunile societăţilor primei categorii au reprezentat aproximativ 37%, urmate de acţiunile societăţilor de inves-tiţii financiare şi cele ale categoriei a doua, ambele cu un procent de 31%. Investitorii care se aşteptau la cotaţii în scădere, încă de la jumătatea lunii februarie, după creşterile din ianuarie, s-au grăbit să vîndă, în speranţa obţinerii unor cîştiguri cît mai bune. Or, ordinele masive de vînzare de la sfîrşitul lunii februarie au condus la scăderea cotaţiilor.

Începînd din 2 martie a fost scoasă de la tranzacţionare categoria I, pentru a fi translatată pe sistemul Arena; valoarea tranzacţiilor a fost de 269,46 miliarde lei, din care tranzacţiile cu titlurile categoriei a doua au reprezentat peste 54% din total. Preţurile acţiunilor au urmat trendul pieţei, acela de corecţie, spun brokerii. Săptămîna trecută au fost efectuate şi transferuri cu obligaţiuni. Astfel, în cursul sesiunii bursiere din 8 martie, au fost transferate 170 obligaţiuni ale Raiffeisen Bank, în valoare totală de 912 milioane lei, la un preţ mai mare cu 3% decît principalul. Tranzacţia cu obligaţiuni a dus la creşterea valorii totale din ziua respectivă, aceasta fiind de 413,6 miliarde lei, din care 40,64% a reprezentat transferuri cu acţiunile SIF-urilor.

Pe tot parcursul săptămînii trecute s-au înregistrat valori mici ale tranzacţiilor, deoarece nu au existat vînzători pe piaţă din cauza scăderii preţurilor în perioada anterioară. Prin urmare, şi volumul transferurilor a fost redus. Un nou transfer cu obligaţiuni corporative s-a efectuat pe 9 martie, de această dată făcîndu-se două tranzacţii: una cu obligaţiunile Raiffeisen Bank în sumă de 1,48 miliarde lei şi alta cu un număr de 6 obligaţiuni BRD Groupe Société Generale în valoare de 170,99 milioane, la un preţ de închidere cu 5% mai mare decît valoarea nominală.

În ultima zi a săptămînii 7-11 martie, transferurile s-au perfectat pe fondul unei stagnări, piaţa manifestîndu-se relativ constantă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb