Angajaţii de la "Mechel" Târgovişte au blocat o parte din conturile companiei, după ce au obţinut în instanţă încuviinţarea pentru executarea silită, ne-a spus Gabriel Banu, preşedintele "Metalurgistul" - unul din cele două sindicate ale societăţii.
Domnul Banu ne-a declarat: "Cei peste 2000 de angajaţi şi foşti angajaţi ai combinatului au primit prin justiţie încuviinţări pentru executarea silită a companiei. Este vorba despre nişte procese mai vechi, de prin 2007, pentru unele drepturi salariale - nişte majorări prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă - ce nu au fost plătite. Se pare, însă, că, între timp, o parte din salariaţi au făcut unele înţelegeri cu patronatul, nişte tranzacţii permise de lege, prin care li s-au achitat o parte din drepturi, în câteva tranşe. Dar au mai rămas circa 100-200 de angajaţi care nu au avut niciun fel de înţelegere cu conducerea şi care vor să meargă până la capăt, prin acţiuni în instanţă. Dacă patronatul nu va contesta, ceea ce nu cred că este posibil, în circa 15-20 de zile, angajaţii ar trebui să-şi tragă banii din conturi. Dar sigur decizia justiţiei va fi contestată, iar procesul va fi prelungit poate şi până la finalul anului. Nu se ştie ce se va întâmpla, totul este un haos".
Potrivit liderului de sindicat, suma medie pe angajat, în funcţie de încadrare, se ridică la circa 3.000- 5.000 de lei, la care s-ar putea adăuga penalităţi.
Vladimir Gofman, directorul general al "Mechel" Târgovişte, consideră că executările silite sunt lipsite de obiect.
Domnia sa ne-a transmis următoarea opinie: "În cursul zilei de miercuri, 13.02.2013, la sediul societăţii s-a prezentat un grup de persoane care nu au calitatea de salariaţi ai societăţii şi care au pretins că vor să comunice un număr mare de documente din partea unui executor judecătoresc. Aceste persoane s-au prezentat însoţite de avocatul Răducanu Bogdan şi de foşti lideri de sindicat care, în prezent, nu mai au nicio legătură cu societatea sau cu sindicatele din societate. De asemenea erau însoţiţi de reprezentanţi ai presei locale.
Pentru ca această comunicare să aibă loc într-o manieră civilizată s-a solicitat grupului să desemneze o persoană care să pătrundă în societate şi să participe la o discuţie cu Şeful Departamentului Juridic, pentru a se stabili procedura de comunicare. Persoana desemnată a fost dl. Toma Mihai, căruia i-au fost prezentate două variante de realizare a procedurii de comunicare. Persoana desemnată s-a retras să se consulte cu avocatul Răducanu Bogdan şi a revenit refuzând categoric ambele propuneri, cu precizarea că doreşte să procedeze la comunicarea prin afişare, adică prin lipirea documentelor pe pereţii, gardurile şi geamurile societăţii. Din punct de vedere legal, afişarea este utilizată doar în situaţia în care destinatarul comunicării refuză primirea sau nu se află la sediu, ambele situaţii fiind neadecvate în cazul de faţă".
Conducerea companiei ne-a spus că susţinerile privitoare la sumele pe care societatea le-ar datora salariaţilor sau foştilor salariaţi în temeiul sentinţelor "ce se se pretinde a fi puse în executare silită" sunt lipsite de orice adevăr, societatea nedatorând niciun fel de despăgubiri salariaţilor.
"Cele două sentinţe judecătoreşti incriminate de avocat au fost deja puse în executare, cu bună credinţă, de către societatea < Mechel > începând cu luna ianuarie 2012. Între sindicatele din societate şi administraţie exista un acord colectiv privitor la modalitatea în care aceste sentinţe se pun în executare, iar între fiecare salariat (sau fost salariat) şi societate s-au încheiat tranzacţii de punere în executare silită a sentinţelor. Prin intermediul lor au fost stabilite sumele pe care angajaţii urmează să le primească, precum şi alte drepturi pe care le-au dobândit ca urmare a deciziei de executare a sentinţelor. Pentru fiecare astfel de tranzacţie s-a precizat în mod expres că salariaţii (şi foştii salariaţi) renunţă la executarea silită şi împuternicesc reprezentanţii < Mechel > să facă opozabilă renunţarea, indiferent cine ar mai încerca să pună, în numele lor, în executare oricare din cele două sentinţe".
Vladimir Gofman mai precizează: "Societatea şi-a îndeplinit toate obligaţiile la care s-a anagajat prin semnarea tranzacţiilor cu salariaţii şi foştii salariaţi, şi, de asemenea, oamenii şi-au încasat deja sumele stabilite în tranzacţii, astfel că executările silite iniţiate acum sunt lipsite de obiect în ceea ce priveşte despăgubirile salariale".
"Mechel" Târgovişte va întreprinde toate demersurile legale de desfiinţare a acestor executări, potrivit conducerii combinatului. Societatea îşi exprimă intenţia să acţioneze în judecată persoanele care au generat această situaţie ce aduce "prejudicii de imagine şi de credibilitate".
În prezent, la "Mechel" Târgovişte lucrează în jur de 2.000 de oameni, majoritatea fiind, însă, în şomaj tehnic, din data de 21 noiembrie 2012, când activitatea companiei a fost suspendată.
Gabriel Banu ne-a spus că, deşi nu a fost primită nicio înştiinţare, există zvonuri potrivit cărora circa 500 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi.