DUPĂ CE MINISTRUL FINANŢELOR A FOST ANCHETAT DE ASF PENTRU AFIRMAŢIILE DESPRE PILONUL II, Florin Cîţu, investigat de ASF pentru declaraţiile despre introducerea unei taxe pe bănci

CRISTIAN DOGARU, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2017

Florin Cîţu, investigat de ASF pentru declaraţiile despre introducerea unei taxe pe bănci

Cîţu: "Voi cere ca rezultatele anchetei să fie prezentate în Parlament, alături de rezultatele anchetei declaraţiilor lui Ionuţ Mişa despre Pilonul II"

Senatorul Florin Cîţu este investigat de ASF, pentru declaraţiile despre introducerea unei taxe pe bănci, care au fost infirmate ulterior de oficiali.

"Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat, din data de 31 august 2017, o investigaţie cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă - manipulare prevăzută de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, ca urmare a vehiculării în spaţiul public a unor informaţii referitoare la o posibilă introducere a unei taxe pe activele bancare", a transmis ASF, la solicitarea ziarului BURSA.

Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti au reacţionat dur, după declaraţiile senatorului Florin Cîţu, legate de posibila introducere a unei taxe pe activele băncilor.

O evoluţie similară a avut loc pe bursă şi atunci când Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a anunţat desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii. Atunci, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a analizat cazul şi a concluzionat că nu a existat un abuz sau o manipulare a pieţei de capital.

Referitor la investigaţia ASF, Florin Cîţu ne-a declarat: "Foarte bine. Vad că ASF se mişcă foarte repede, cu o conducere numită de PSD. Voi cere ca rezultatele anchetei să fie prezentare în Parlament, alături de rezultatele anchetei declaraţiilor lui Ionuţ Mişa despre Pilonul II de pensii, de exemplu.

Românii trebuie să ştie cum se fac aceste anchete şi mai ales cum se ajunge la rezultat".

După informaţiile lansate de Florin Cîţu, băncile au suferit două zile de corecţii agresive la bursă (la un moment dat pierdeau în jur de 5 procente joi) iar unii au avut de câştigat din asta.

ASF face o analiză pe acest subiect, chiar dacă senatorul Cîţu nu face parte, în acest moment, dintr-o structură a pieţei de capital.

Miercurea trecută aflam, de la senatorul PNL Florin Cîţu, analist cu experienţă, fost bancher, deci om cu surse de încredere, că Guvernul pregăteşte taxarea sectorului bancar.

Florin Cîţu declara, citat de presă: "Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa banilor la buget. Totul începe cu o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care societatea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active".

Ideea a fost reluată apoi pe mai multe canale (senatorul a mai fost prezent la un post TV de ştiri), Cîţu insistând pe efectele acestei măsuri date ca sigure, în special pe faptul că deponenţii şi debitorii băncilor vor suferi la rândul lor (scad dobânzile la depozite şi cresc cele la credite), dar şi statul care se va împrumuta mai scump, deci noi toţi pierdem.

Problema este că Guvernul, prin vocea Premierului Mihai Tudose, într-o declaraţie pentru Bloomberg, apoi ministrul de Finanţe au infirmat, a doua zi, zvonul, negând taxarea activelor băncilor.

Încă din dimineaţa de joi, Cristian Socol, expert în zona macroeconomiei apropiat de PSD, scria pe blog cu ore bune înainte de ştirea Bloomberg, că propunerea taxării băncilor nu fusese luată vreodată în discuţie. Atunci, de unde informaţia lui Cîţu?

Am introdus tema asta pentru că, la mijlocul lunii aprilie, NN Pensii (noua denumire pentru fondul de pensii administrat de ING) încasa o amendă record de la ASF, de 750.000 lei, pentru o scrisoare trimisă clienţilor săi, în care le cerea să fie atenţi la intenţiile autorităţilor de naţionalizare a pensiilor private (Pilonul II). Şi nu doar fondul fusese amendat, ci şi directorul său general, cu 100.000 lei.

Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF, ieşea atunci public să justifice amendarea fondului de pensii NN astfel: "a trimis informaţii înşelătoare, neprobate în niciun fel de vreun document public... acest lucru este de natură să prejudicieze stabilitatea şi sustenabilitatea sistemului de pensii din România". Scandalul cu amendarea NN a precedat declaraţiile ministrului de Finanţe (în momentul audierii sale în vederea învestirii în funcţie) şi vizau într-adevăr o posibilă naţionalizare a fondurilor de pensii, dar măsurA a fost negată imediat de Premier şi de şeful PSD. Oricum, fondul de pensii nu avea de unde să ştie cum vor decurge lucrurile peste ceva vreme.

Nu ştiu câţi pensionari NN s-au grăbit să-şi scoată banii după scrisoarea NN (pentru marea majoritate era imposibil deoarece nu avea stagiul minim de cotizare bifat), dar în mod cert pe bursă s-au rulat nişte bani, pe fond de mare emoţie, pentru care ar trebui să-i mulţumim domnului Florin Cîţu. Fostul angajat al ING se remarcase, în ultimii ani, drept un critic tenace al conducerii BNR (alături de Lucian Isar), dar niciunul dintre aceştia n-a pus vreodată portavocea contestărilor pe sectorul din care proveneau, dimpotrivă (Cîţu cerea recent demisia Premierului pentru că a îndrăznit să compare băncile cu un soi de "Terente" modern).

ASF a precizat că, în situaţia în care în urma analizelor efectuate sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, sunt adoptate măsuri de către Autoritate care pot fi făcute publice, în funcţie de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informaţiilor publice, acestea au fost aduse la cunoştinţa publicului, conform ASF.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ce mizerie! Dupa atata jaf pe BVB,orice masura ,e tardiva!

    Nu au suferit corectie numai bancile,ci majoritatea actiunilor.Si dupa infirmarea stirii ,actiunile nu au recuperat. 

    Optimismul de pe BVB a fost anulat! S-a sadit neincrederea! 

    Stirea bate analiza!

    Catu invoca cazul Misa la Asf, adica sa scape si el daca Misa a scapat? De ce nu isi asuma afirnatiile si sa raspunda in fata legii daca cumva este gasit vinovat de manipularea pietei ? Vad ca apeleaza si la parlament, sa vina asf in parlament

    Ehhhh, politicieni toti ?

    Bursa a fost grav afectata, scaderile au inceput pe actiunile bancilor si s-a extins neincrederea si pe celelalte actiuni 

    1. Este un mod de a intimida autoritatea. Inca inainte de a se anunta rezultatul investigatiei, se ameninta cu tragerea asf la raspundere in fata Parlamentului.

    Ok, sacrificati-l pe Citu, dar ministrii care au spus dude despre pilon si impozite si dividende cu aia ce facem? Aia sunt ai nostri pot sa zica orice tampenie. La ce haos e in guvernarea asta l-au gasit pe Citu marele manipulator de bursa. Si sa vedem daca va fi intr-adevar o taxa pe sectorul financiar, nu neaparat cum a zis Citu, ce-o sa fie? O sa recunoasca vreunu? Ca pana acum cam toate zvonurile au fost adevarate plus ca nici o masura din bulibaseala asta de taxe si impozite n-a fost prevazuta in programul PSD cand au fost alegerile. Pentru minciunile astea si manipularile astea raspunde cine? Sf Duh! Nu iesea Citu aiurea sa zica de taxa aia daca n-auzea sau nu citea ceva pe undeva. N-am incredere in astia de la PSD nici sa-mi spuna ca e luni azi. Si cu toate astea lumea ii voteaza si daca ar fi alegeri tot ei ar iesi. ASF ar trebui sa vada si de ce n-a oprit bursa actiunile bancare pana se lamurea ce si cum. E Citu vinovat ca unu mare a luat decizia sa dea 40 mil de TLV ca s-a speriat. Inca se joaca pentru ca nu se stie ce urmeaza de la 1 ian 2018. Astia mai au surprize destule.

    Dl . Citu, cand nu nu era politician,spunea adevarul despre banci,acum ca este politician sare in apararea bancilor,,,,,cred ca dl Manole ia promis o functie in BNR.

    nu se va constata decat prostia

    un imbecil.

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    Ce mie Misa, ce mie Catu ? Primul este un prost. Al doilea este un ticalos. Ambii la fel de periculosi pentru Romania tara noastra. In America acestia ar fi tradatori de tara ! In China ar fi executati in piata publica ! TREZITI -VA ROMANI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb