DUPĂ CE NU AU PUTUT SĂ CUMPERE SOCIETATEA, Francezii vor să preia IAR Ghimbav printr-o "privatizare mascată"

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai 2010

Investiţia de 7,1 milioane de euro în EC Rom este condiţionată de neimplicarea IAR Ghimbav în planurile Eurocopter România.

Investiţia de 7,1 milioane de euro în EC Rom este condiţionată de neimplicarea IAR Ghimbav în planurile Eurocopter România.

Acţionarii companiei braşovene vor decide la mijlocul lunii iunie cedarea activelor pentru participarea la majorarea de capital a "Eurocopter" România, deşi sindicatele susţin că în cel mult un an firma braşoveană se va închide în cazul realizării acestei operaţiuni

Acţionarii IAR Ghimbav se vor întâlni pe 15 iunie pentru a hotărî cedarea halei montaj ca aport de capital la societatea "Eurocopter" România, în acest fel fiind cedată practic activitatea de mentenanţă a elicopterelor.

"Pe această activitate, IAR Ghimbav are 120 din cei 300 de angajaţi, ceea ce înseamnă că vom mai rămâ-ne cu doar 180", a declarat liderul sindicaliştilor de pe platforma de la Ghimbav, Şuba Arpad, adăugând: "Noi ne-am opus în Consiliul de Administraţie acestei măsuri, dar toţi membrii Consiliului - de la preşedintele Claudiu Stafie până la Mihai Veştea (consilier judeţean PDL - n. red.), Mihai David sau Lucian Ionescu (ambii consilieri locali în municipiul Braşov, primul dintre ei fiind şi directorul Hidroelectrica - n. red.) - ne-au spus că societatea va înflori şi că se vor crea foarte multe locuri de muncă". Domnia sa a mai spus că "în cel mult 12 luni de la cedarea halei montaj, care este piesa de rezistenţă a societăţii, IAR Ghimbav se va închide".

Directorul general al companiei, Neculai Banea, ne-a declarat că în cursul acestei săptămâni vor fi făcute publice şi activele care urmează să participe la majorarea de capital social al "Eurocopter" România.

Cedarea Halei montaj este solicitată de reprezentanţii "Eurocopter" România în cadrul unui memorandum privind dezvoltarea la Ghimbav a unui parc aerospaţial. Memorandumul mai arată că "Eurocopter" nu doreşte să participe la privatizarea IAR Ghimbav, dar intenţionează să investească 7,1 milioane de euro în "Eurocopter" România, urmând să îi aloce acesteia şi contractul de modernizare a elicopterelor 330 PUMA, încheiat cu Forţele Armate din Marea Britanie.

Astfel, după ce "Eurocopter" a "ratat" preluarea companiei IAR Ghimbav în două tentative de privatizare a societăţii în ultimii patru ani, oferind sume insignifiante, va ajunge proprietarul constructorului braşovean de elicoptere printr-o "privatizare mascată". De altfel, "Eurocopter" a anunţat că, în cazul în care lucrurile nu se vor derula astfel, activitatea sa în România urmează să se încheie în 2012.

Potrivit discuţiilor care au început încă de anul trecut privind "dezvoltarea unei baze competitive în industria de elicoptere şi dezvoltarea Parcului Tehnologic Aerospaţial din Braşov", companiile IAR Ghimbav, "Eurocopter" România şi "Eurocopter" vor purta negocieri privind modificarea "perimetrului actual de afaceri" prin aportarea sau vânzarea către EC Rom a unor terenuri, clădiri, instalaţii, unelte şi maşini aflate în prezent în proprietatea IAR.

"Vânzarea directă a activelor către EC Rom, în condiţiile res-pectării prevederilor Acordului Acţionarilor, este posibil să implice măsuri de ajutor de stat, care se impun a fi notificate", se atrage atenţia în text.

IAR nu trebuie să se amestece în planurile Eurocopter România

Investiţia de 7,1 milioane de euro în EC Rom este însă condiţionată de neimplicarea IAR Ghimbav în planurile societăţii. "Eurocopter SAS solicită părţilor să agreeze ca, după finalizarea acestei tranzacţii, IAR să nu mai deruleze nicio activitate care ar putea să dubleze sau să diminueze perimetrul de afaceri dezvoltat la Eurocopter România deoarece acest lucru ar putea ameninţa viabilitatea economică a modelului de afaceri aşa cum a fost el expus anterior", se arată în proiectul de memorandum care va fi semnat în cursul săptămânii viitoare. "Eurocopter" SAS doreşte ca IAR şi "Eurocopter" România să-şi dezvolte activităţile în scopul "asigurării unei complementarităţi".

Termenul limită solicitat de "Eurocopter" SAS pentru realizarea proiectului era 30 aprilie 2010, acordul dintre părţi putând înceta dacă IAR nu mai deţine acţiuni în EC Rom ori dacă EC Rom intră în dizolvare sau lichidare şi dacă "Eurocopter" SAS nu va aloca "Eurocopter" România contractul de modernizare şi extindere a duratei de viaţă a elicopterelor 330 PUMA pentru Marea Britanie.

Încă 130 de angajaţi

Planurile "Eurocopter" SAS includ şi creşterea numărului de angajaţi ai societăţii "Eurocopter" Româ-nia de la 112 la 240, aceştia urmând să asigure funcţionarea centrului internaţional de mentenanţă, reparaţii şi reparaţii capitale. Numărul angajaţilor ar putea creşte chiar la 300, dar numai dacă activitatea va creşte în urma solicitării instituţiilor guvernamentale româneşti şi a realizării unei noi linii de asamblare de elicoptere. "Anul trecut, premierul Emil Boc a fost la Braşov şi i s-a spus că prin această cedare se vor crea 300 de noi locuri de muncă, pe lângă cele existente deja, dar după cum se vede în acord ei nu vor să ajungă decât la 240 de angajaţi", a mai spus Arpad.

"Eurocopter" România a fost înfiinţată în 2002 şi are ca acţionar majoritar "Eurocopter" SAS care deţine 51%, în timp ce IAR Ghimbav controlează doar 49% din acţiuni. Durata de funcţionare a acestei societăţi a fost stabilită la 10 ani, activitatea putând continua doar dacă IAR şi "Eurocopter" SAS agreează, cu cel puţin un an înainte de această dată, un plan privind viitorul societăţii.

Acţionarul majoritar al IAR S.A este Ministerul Economiei, cu 64,89%, iar 17,84% din acţiuni sunt deţinute de persoane fizice, restul fiind împărţite între MMSS, SIF Transilvania şi persoane juridice.

De altfel, SIF Transilvania consideră păgubos parteneriatul avut cu statul în companiile de pe platforma din Ghimbav şi a anunţat că intenţionează să se retragă din acţionariat, fie printr-un schimb de acţiuni, fie printr-o preluare a unor active pe care să dezvolte o afacere asemănătoare, cu aproximativ 200 - 300 de angajaţi.

Profit în creştere la IAR

Profitul IAR Braşov a avansat în primele trei luni ale acestui an 52%, la 5,27 milioane de lei, după un câştig net de 3,47 milioane de lei în perioada similară a lui 2009, cu toate că afacerile firmei s-au redus cu 50%, de la 33 de milioane de lei la 16,5 milioane de lei.

Veniturile IAR Braşov au scăzut în intervalul analizat cu 46%, de la 33,64 milioane de lei în primul trimestru din 2009, la 18,27 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au coborât cu 56,5%, de la 29,84 milioane de lei la 12,98 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb