DUPĂ CE NYSE A FUZIONAT CU ARCHIPELAGO, Nasdaq cumpără "Instinet Group" pentru 1,88 miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 aprilie 2005

Piaţa americană electronică Nasdaq a decis să achiziţioneze ri-valul "Instinet Group", pentru 1,88 miliarde de dolari în numerar, consolidîndu-şi astfel poziţia în competiţia cu New York Stock Exchange (NYSE - Bursa din New York). NYSE se află în plin proces de expansiune, săptămîna trecută fuzio-nînd cu "Archipelago Holdings".

Nasdaq va înstrăina divizia de brokeraj a grupului "Instinet", cumpărătorul fiind firma de investiţii "Silver Lake Partners". Suma tranzacţiei se ridică la 207,5 milioane de dolari. Totodată, "Instinet" va renunţa la subsidiara "Lynch, Jones & Ryan", în favoarea Bank of New York, în schimbul sumei de 174 milioane de dolari. Amintim că "Reuters Group" Marea Britanie deţine 62% din "Instinet". "Reuters" aşteaptă să obţină, după plata taxelor, circa un miliard de dolari în numerar, din aceas-tă tranzacţie. NYSE este cea mai mare piaţă de acţiuni din lume, cu o capitalizare totală de aproximativ 13.700 miliarde de dolari. Capitalizarea Nasdaq a fost, la finele anului trecut, de 3.700 miliarde de dolari.

"Nasdaq încearcă să-şi majoreze cota de piaţă", declară Jamie Selway, director al socie-tăţii de brokeraj "White Cap Trading", din New York. În opinia sa, Nasdaq trebuie să facă acest lucru, fiind vorba de "supravieţuire".

Acţiunile Nasdaq, la maxim istoric

Titlurile pieţei Nasdaq - care va păstra divizia de tranzacţionare electronică a "Instinet", INET ECN, au crescut cu 2,78 dolari (26%), în ultima zi a săptămînii trecute. Ajungînd la 13,43 dolari/titlu, acţiunile Nasdaq au înregistrat cea mai mare creştere de la momentul lansării lor pe piaţă - iulie 2002.

În opinia analiştilor, "Instinet" este mult mai potrivită pentru Nasdaq decît pentru "Reuters", tocmai pentru că Nasdaq este o platformă de tranzacţionare, în vreme ce "Reuters" este un grup care furnizează informaţii financiare. "Instinet" a luat fiinţă în 1969, cu doi ani înainte ca Asociaţia Naţională a Dealerilor de Valori Mobiliare să dea naştere pieţei electronice Nasdaq. "Instinet" a fost deţinută 100% de "Reuters" în perioada mai 1987 - mai 2001, cînd a avut loc oferta publică iniţială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb