Întregul pachet legislativ privind reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale va fi revizuit şi va fi votat în Parlament în luna februarie a anului viitor, a anunţat, ieri, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, după dezbaterile din Comisia economică, industrii şi servicii din cadrul Senatului.
Potrivit domniei sale, Ministerul urmează să facă un studiu aprofundat, pentru ca sistemul de redevenţe să fie corect.
Gheorghe Şimon a spus, citat de News.ro: "Nu există o regulă (legată de creşterea sau scăderea redevenţelor - n.r.), trebuie să facem un studiu aprofundat pentru a fi corect (nr. proiecte) cu noi şi cu mediul de afaceri. Vom stabili redevenţe în aşa fel încât nici statul să nu fie jecmănit, dar nici să terminăm mediul de afaceri. Avem nevoie de investitori în ţara asta".
Potrivit domniei sale, este un principiu economic normal şi de bun simţ, ca statul să ajute mediul de afaceri: "Chiar dacă statul va percepe această redevenţă, ea este mult mai mică decât ar putea câştiga statul român prin impozite şi taxe atunci cand mediul de afaceri se dezvoltă. Asta e ideea redevenţei în general, şi pentru ape geotermale şi pentru ţiţei şi pentru gaze".
Ministerul Economiei lansase în dezbatere, pe 23 octombrie, Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale.
Conform propunerii, redevenţele pentru exploatări on-shore (pe uscat) rămâneau nemodificate, în intervalul 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, iar, în cazul zăcămintelor off-shore de gaze naturale, se stabilea o cotă fixă de 10% pentru întreg volumul extras şi una variabilă între 2% şi 3%, în funcţie de volumul extras.
Radu Dudău, fost consilier în Ministerul Energiei, considera că noua propunere descuraja investiţiile, pe partea de off-shore.
Acum, redevenţele mai suferă o amânare, deşi premierul Mihai Tudose anunţase o majorare a acestora începând cu 2018.
Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, a scris, ieri, pe Facebook, că a aflat, în cadrul dezbaterilor că sunt societăţi comerciale care n-au plătit niciodată niciun leu redevenţă statului român, deşi exploatează resurse de peste 20 de ani: "Incredibil! Inimaginabil!".
Astăzi (n.r. ieri) la audierile din Comisia economică a Senatului, ministrul economiei, Gheorghe Şimon, confirma jaful păstorit de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale!
"Am aflat că sunt societăţi comerciale care n-au plătit niciodată, reţineţi niciodată, niciun leu redevenţă Statului Român, deşi exploatează resurse de peste 20 de ani!
Angajaţii Statului n-au urmărit şi când au urmărit şi au constatat că nu plătesc, nu le-au retras licenţele şi nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor!
Am solicitat de urgenţă conducerii nou instalate a ANRM să recupereze de urgenţă sumele datorate statului român şi să prezinte un raport detaliat al situaţiei.
S-a tot vorbit de jaf în ţară, dar aşa ceva, de atâţia ani, cu complicitatea autorităţilor Statului, eu nu mi-am imaginat!
Apropo, n-ar trebui să intervină şi alte organe ale Statului?"
Daniel Zamfir ne-a precizat că nu era vorba despre sectorul petrolier.
Curtea de Conturi a anunţat, într-un raport pentru 2011-2015, că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a aplicat legea şi a stabilit un preţ de referinţă a gazelor naturale extrase în România în alte condiţii decât cele stabilite prin Legea petrolului din 2004, ceea ce a determinat scăderea redevenţei petroliere cuvenită bugetului de stat cu aproximativ 4,67 miliarde lei (1,4 miliarde de dolari).
Recent, Iulian Iancu, preşedintele comisiei de anchetă ANRE din Camera Deputaţilor, a povestit, în Comisie, că Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS) a prezentat documente potrivit cărora OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei.
Potrivit lui Iancu, Costin a susţinut că, la adresa OMV, a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist în cazul plăţii salariilor, în cazul TVA, de modificare de formulă şi neplată corectă a redevenţei.
OMV Petrom a respins acuzaţiile de neplată a obligaţiilor către stat, vehiculate în şedinţa din 9 noiembrie a Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE. Reprezentanţii companiei au precizat: "De-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate. Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevenţele la petrol şi gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an".
Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară. Contractul de privatizare a Petrom din 2014 preciza ca nivelul redevenţei să nu se modifice timp de zece ani.
• Şimon: "Ne-ar trebui încă două Cuprumin ca să putem justifica un combinat pentru prelucrarea minereului de cupru"
Realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru ar fi justificată dacă acesta ar avea să prelucreze cel puţin 120.000 de tone, însă Cuprumin poate livra doar 35.000 de tone de minereu, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, la lucrările Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat.
"Nu s-a renunţat la ideea privatizării Cuprumin, cum nu s-a renunţat la multe alte societăţi care sunt în portofoliul Ministerului Economiei. Avizul de mediu va fi obţinut. S-a investit din acest punct de vedere şi va fi prelungit avizul de mediu. Vor fi duse până la capăt aceste chestiuni. Am povestit cu cei de la Mediu. Suntem în grafic de data aceasta. Problema care există în România este următoarea cu mineritul: nu mai există. Sigur, este tragic pentru statul român să vândă o resursă. Cuprumin vinde o resursă. Exploatează un minereu, îl transformă în concentrat prin mori şi îl vindem afară. Deci, pleacă din România. Era foarte bine să rămână în România. Avem intenţia de a construi acest combinat pentru a obţine cupru electrolitic. Ca să obţinem cupru electrolitic ne trebuie combinatul care poate să fie proiectat pe cel puţin 110-120.000 de tone. Atunci este el rentabil. Astăzi, Cuprumin livrează doar 35.000 de tone. Ne-ar mai trebui încă două Cuprumin ca să putem justifica un combinat", a spus Gheorghe Şimon.
Acesta a afirmat că statul român nu a legiferat redeschiderea de mine, iar acest aspect este aşteptat prin noua Lege a Mineritului.
Ministrul Economiei a precizat că intenţia este ca acolo unde se poate mineritul să fie redeschis şi a adus în discuţie situaţia de la Remin Baia Mare.
• Ministrul Economiei: "Nu sunt mulţumit de modul în care se desfăşoară lucrurile la Salrom"
Ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, a declarat marţi că este nemulţumit de modul în care se desfăşoară activitatea la Salrom pentru că, deşi are un profit dublu, investiţiile au fost mici şi nici acelea realizate în totalitate.
"Recunosc din capul locului că lucrurile nu merg perfect nici la Salrom. Eu nu sunt mulţumit de cum se desfăşoară lucrurile acolo. Nu am nicio problemă cu conducerea corporatistă, chiar nu am nicio problemă. Eu o iau de bună şi cred în această conducere că trebuie să dea rezultate. Că nu dă rezultate, poate sunt alte motivaţii. Şi mă refer la ce? În calitate de ministru al Economiei nu mă interesează atât de mult profitul pe care îl realizează Salrom. Şi-a dublat profitul pe anul 2017 vizavi de anul 2016. Nu mă interesează acest lucru atât de mult. Sigur că nu vreau să o văd pe pierdere. Pe mine mă interesează cât a investit Salrom-ul şi, sigur, să facă profit, dar cât a investit. Şi nu îmi place deloc când am văzut o poziţie a directoratului de la Salrom contrară de a mea privind investiţiile. Pe lângă faptul că sumele de investit în 2017 au fost mici, nici nu au fost duse la bun sfârşit. Programul de investiţii a fost realizat doar cu 74% sau 76%", a spus Gheorghe Şimon, la lucrările Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, potrivit Agerpres.
Acesta a admis că, per total, Salrom realizează profit, însă sunt unităţi miniere care sunt pe pierdere, un exemplu fiind mina Cacica, unde există cea mai pură sare.
Potrivit ministrului, bugetul pe anul viitor al companiei va fi unul investiţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de A politic în data de 06.12.2017, 08:09)
Trebuie doar sa calatoresti prin tara si ajungi la aceeasi concluzie.
Pana se prind cei din Ro o firma petroliera construieste un turn de sticla frumos intr-o capitala, sigur de aici pleaca bani. Base a pomenit ceva de ea.
Sigur ca firma trebuie sa te plangi.
Cuprumin, Salrom sunt firme care merg iar straini le vor si o sa le obtina
.
Jaf si hoti nu prea sunt sau sunt achitati, albiti, mustrati de Iccj?
O reporterita din Malta a platit scump ca s-a apropiat de "interese".
1.1. Ce e ala hotz (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.12.2017, 09:53)
Daca calculezi densitatea gazului in barili echivalenti die petrol cu 600 unitati Mai Putin esti savant
2. Tarile OPEC la o cafea
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2017, 10:01)
Stabilesc cat sa fie pretul, ceilalti se supun.
E cartel mondial?!?
2.1. cartelu lui Madalin:-) (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.12.2017, 10:17)
ca sa-ti dai seama cat de lipsiti de imaginatie e fetele pe nume Mariana transforma picioare metrice in metrici metrici avand insa rezultate diferite in Romania si Kazakhstan.Iti dai seama ca e curata murdara concurenta neloiala. De aceea a plecat si prietenul meu la Chisinau pentru ca cum auzeau clientii ca serviciile sunt prestate in picioare romanesti cum scadea pretul
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2017, 13:54)
Intrusul
Comisia a fost dezinformata de catre ministru si reprezentantii anrm:
-nu s-a achitat taxa de exploatare de catre firmele de stat, redeventele tot acestia nu le-au achitat (SALROM)
-titularii de licente REMin si Moldomin sunt in faliment de ani de zile, de ce nu s-au anulat licentele!?
urmate de ofertare?
-Conform Raportului anrm pe anul 2016 redeventa miniera incasata este de 289 mil lei si redeventa petroliera este de 1150 mil. lei date necunoscute de ministru si conducerea anrm!
-se cunosc redeventele din lume si din Europa, nu trebiue inventat nimic
-cum stabilim cantitatea de resursa explotata la titei si gaze si cele exploatate in subteran cu dronele pe care anrm le va achizitiona propuere consilier anrm, fost deputat? Cu noile conduceri suntem in situatia de constienti incapabili, pusi pe functii de partid sau sistem.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.12.2017, 14:09)
Atentie Bursa AA, date eronate,
-cei 10 ani din contractul de privatizare sau epuizat in anul 2014,
-nivelele de redeventa la petrol s-au stabilit in anul 2004 prin legea petrolului ramanad neschimbate pana in prezent iar la celelalte resurse minerale sa majorat cu 50%
.