• Update 21:35
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) informează că, în şedinţa de astăzi, Consiliul Bursei a hotărât, urmare a adreselor primite de către acesta, a demarării procesului de consultare formalizată a acţionarilor societăţii pentru stabilirea momentului şi oportunităţii convocării Adunării Generale a Acţionarilor, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Consultările vizează în principal, următoarele teme: înfiinţarea Contrapărţii Centrale, adoptarea Codului de Guvernanţă Corporativă, momentul trecerii la sistemul dualist de administrare, revizuirea actului constitutiv privind cvorumul şedinţelor AGA, strategia comună cu operatorul bursei de energie (OPCOM).
Totodată, Consiliul Bursei a aprobat retragerea calităţii de market maker pe piaţa reglementată la termen administrată de BVB a societăţilor SSIF Broker SA, SSIF Estinvest SA, precum şi SSIF IFB Finwest SA.
----
Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) decide, astăzi, dacă va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) ca să dezbată trecerea la sistemul dualist de conducere, ne-a declarat ieri domnul Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al BVB.
Întrunirea de astăzi a Consiliului vine în urma solicitărilor separate ale acţionarilor SIF Moldova, Lucian Isac şi Dorin Cojocaru de convocare a Adunării Generale a Acţionarilor. Printre cererile acestora se numără trecerea la sistemul dualist de conducere, reducerea cvorumurilor necesare ţinerii Adunărilor Generale Extraordinare, în conformitate cu legea societăţilor comerciale, 31/1990.
Prevederile legii societăţilor comerciale stabilesc cvorum de 25% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare a AGEA, în timp ce, în prezent, prin statutul Bursei acestea sunt de 75%, respectiv 50% la prima şi a doua convocare.
Cei trei au mai cerut convocarea AGOA şi pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere şi a preşedintelui acestuia, precum şi aprobarea contractelor de administrare şi mandat pentru membrii Consiliului de Supraveghere şi Directorat.
O altă cerere constă în împuternicirea Consiliului Bursei să iniţieze demersurile necesare astfel încât în termen de 60 zile să prezinte acţionarilor o strategie şi un plan de acţiune privind colaborarea cu OPSPI pentru utilizarea mecanismelor specifice pieţei de capital în proiectele de privatizare dezvoltate de statul român, precum şi un proiect complet privind înfiinţarea CCP (n.r. Contraparte Centrală, pentru funcţionarea pieţei locale de derivate). Acţiunea vizează dezvoltarea BVB şi sporirea numărului de IPO/SPO-uri.
• Solicitările celor trei acţionari depăşesc pragul de 5%, dar sunt separate
Acţionarul BVB Dorin Eugen Cojocaru, care deţine 0,0327% din capitalul social al BVB, a cerut pe 22 iulie convocarea AGA.
Acţiunea acestuia vine după solicitări similare din partea acţionarilor SIF Moldova (care deţine 4,99% din capitalul social al BVB) şi directorul Estinvest Ovidiu Lucian Isac (cu 0,000456% din titlurile BVB).
Cumulat, cei trei acţionari au peste 5% din capitalul social al BVB, însă cererile sunt separate, aşa că rămâne la latitudinea Consiliului dacă va convoca AGA sau nu.
Sunt voci care susţin că unii dintre solicitanţi ar cam da înapoi în acest demers.
Conducerea Bursei trebuie să convoace AGA dacă primeşte solicitări de la acţionari care deţin peste 5% din titluri, iar, anul acesta, a aprobat toate cererile în acest sens primite.
• Costel Ceocea: "Nu urmărim să ajungem, cumulat, la 5%"
Domnul Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, ne-a declarat ieri că nu va solicita cuplarea cererii sale cu ale celorlalţi doi acţionari BVB, Dorin Cojocaru şi Ovidiu Lucian Isac, pentru a depăşi, cumulat, pragul de 5%. Domnul Costel Ceocea a afirmat: "SIF Moldova rămâne consecventă cu privire la politica sa, aceea de a sprijini Consiliul de Administraţie al BVB în identificarea unor priorităţi de dezvoltare. Noi doar comunicăm CA oportunităţile pe care le descoperim, nu ne facem astfel de socoteli (n.r. pentru a atinge, împreună cu alţi acţionari, 5% din numărul total de acţiuni BVB)". Domnia sa ne-a declarat că propunerile SIF Moldova, referitoare la trecerea la sistemul dualist, reducerea cvorumurilor necesare ţinerii Adunărilor Generale Extraordinare şi colaborarea BVB cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) reprezintă doar "obiective, criterii de performanţă, urmărind pregătirea terenului pentru viitorul director al Bursei de Valori Bucureşti".
Domnul Costel Ceocea ne-a mai declarat că demersul SIF Moldova este individual: "Nu avem nicio legătură unul cu celălalt (n.r. acţionarii Dorin Cojocaru şi Ovidiu Lucian Isac), nu cunoaştem exact cerinţele celorlalţi doi acţionari BVB sau formulările efective ale acestora. Dacă domnii Isac şi Cojocaru se raliază propunerilor făcute de SIF Moldova, atunci competenţa exclusivă în gestionarea situaţiei revine CA al BVB. Nu ne-am propus să strângem 5%, însă dacă membrii Consiliului vor lua o hotărâre în acest sens, vor fi obligaţi să convoace AGA".
Domnia sa a ţinut să ne mai precizeze că SIF Moldova are şi alte iniţiative, propuneri şi întâlniri cu acţionarii şi investitorii, urmărind conturarea unor strategii şi priorităţi comune, împreună cu BVB.
SIF Moldova a acuzat recent, într-o scrisoare deschisă, conducerea BVB de lipsă de viziune şi de iniţiativă în structurarea unor propuneri concrete adresate acţionarilor. SIF2 a considerat că BVB a avut un deficit în comunicarea cu acţionarii, care s-a manifestat şi în procesul de numire a noului Director General al Bursei de Valori Bucureşti, în persoana polonezului Ludwik Sobolewski.
• Membrii CA al BVB, rezervaţi în declaraţii
Întrebaţi cu privire la probabilitatea convocării AGA, membrii Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti au preferat, în mare parte, să nu comenteze evenimentul.
Domnul Dan Paul, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB, ne-a confirmat întrunirea Consiliului, conform procedurii legale, afirmând însă că "nu poate anticipa decizia pe care o va lua Consiliul".
Domnul Pompei Lupşan, vicepreşedinte, a preferat să nu ofere informaţii cu privire la întrunirea CA al BVB de astăzi, însă ne-a confirmat că în această după-amiază se va întoarce în Capitală.
Atât doamna Narcisa Oprea, cât şi domnul Valerian Ionescu, membri CA al BVB, ne-au declarat că se supun regulilor interne de comunicare, afirmând că nu ne pot furniza informaţii în numele BVB. Domnul Stere Farmache, membru CA, ne-a declarat: "Nu pot anticipa decizia Consiliului de Administraţie".
Nici domnul Robert Cosmin Pană, secretar general al CA al Bursei de Valori Bucureşti, nu a făcut declaraţii cu privire la convocarea AGA. Domnia sa ne-a spus: "Nu vă pot da detalii referitoare la convocarea AGA. Totul va fi hotărât în cadrul Consiliului, nu este corect să fac presupuneri cu privire la ceea ce se va decide. Aceste informaţii au caracter protejat prin lege".
Domnii Octavian Molnar şi Matjas Schroll nu au putut fi contactaţi.
• Convocarea în mod operativ a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti, având pe ordinea de zi următoarele puncte:
1. Alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere şi stabilirea indemnizaţiei acestora;
2. Alegerea Preşedintelui Consiliului de Supraveghere şi stabilirea indemnizaţiei;
3. Aprobarea modificării BVC aferent anului 2013;
4. Aprobarea contractelor de administrare şi mandat pentru membrii Consiliului de Supraveghere şi Directorat;
5. Aprobarea încetării mandatelor membrilor Consiliului Bursei. Mandatul Consiliului Bursei îşi va înceta activitatea în momentul avizării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a cel puţin jumătate dintre membrii aleşi ai Consiliului de Supraveghere.
(Acest text apare în cele trei solicitări de convocare.)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2013, 00:40)
Idiotii astia ar fi trebuit deja sa demita conducerea depozitarului.
Ii doare in kur, daor sa scrie de ei ca sint membrii la nufacnimic SA.