DUPĂ CE VOLATILITATEA PIEŢEI I-A STRICAT PLANURILE ANUL TRECUT, Wizz Air vrea să atragă 150 de milioane euro, prin listarea la Londra

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie 2015

Wizz Air vrea să atragă 150 de milioane euro, prin listarea la Londra

Compania negociază extinderea pe alte aeroporturi româneşti

Compania aeriană low-cost Wizz Air, cea mai mare din centrul şi estul Europei, a reluat intenţia să se listeze pe bursa din Londra , după ce, anul trecut, planurile au fost încurcate de "volatilitatea sectorului aerian".

Potrivit unui comunicat al companiei, operatorul ungar intenţionează să atragă 150 de milioane de euro de la investitori prin oferta publică iniţială (IPO), ca să poată concura cu principalul rival, Ryanair, susţine Reuters.

József Váradi, CEO al Wizz Air, a declarat ieri, într-o conferinţă, că prin IPO, compania va avea acces la capital mai ieftin şi această măsură îi va creşte capacitatea să devină mai competitivă în ceea ce priveşte tarifele.

În luna mai a anului trecut, Wizz Air a anunţat că va iniţia o ofertă publică pe piaţa britanică prin vânzarea de acţiuni noi în valoare de 200 milioane euro, însă, în iunie 2014, a renunţat la acest plan din cauza volatilităţii pe bursă a sectorului aerian, transmitea Reuters.

Potrivit publicaţiei, analiştii declarau, la acea dată, că preţurile mari ale combustibililor şi estimările de profit ale companiilor concurente au "speriat sectorul". Anul trecut, petrolul era cotat la 100 de dolari pe baril, dar, de atunci, preţul acestuia s-a prăbuşit la jumătate, respectiv aproximativ 50 de dolari pe baril.

Reprezentanţii Wizz Air au anunţat, ieri, că au revenit asupra deciziei, datorită rezultatelor financiare bune obţinute anul trecut. Aceştia se aşteaptă ca listarea să se încheie în primul trimestru din 2015.

József Váradi a precizat că nu preţul combustibililor a influenţat evoluţia pozitivă a rezultatelor Wizz Air. "În acest moment, piaţa este mai predictibilă, iar climatul investiţional este favorabil", a declarat domnia sa.

Potrivit raportului făcut public, ieri, veniturile din primele nouă luni ale ale Wizz Air din anul fiscal 2015 (martie-decembrie 2014) au crescut cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului fiscal precedent, la 992 de milioane de euro, în timp ce profitul EBITDAR (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri, amortizări şi costuri de restructurare) a avansat cu 38%, la 305 milioane de euro. Numărul de pasageri transportaţi în intervalul martie-decembrie 2014 a urcat cu 18%, la 12,7 milioane.

József Váradi a informat că Wizz Air negociază, în prezent, intrarea pe două-trei aeroporturi din România, dar şi extinderea activităţii pe cele pe care este prezentă deja.

Anul trecut, Wizz Air opera 84 de rute din România, către 40 de destinaţii. În 2013, Wizz Air a transportat, în şi dinspre România, 3,2 milioane de pasageri, faţă de 2,7 milioane în 2012.

Wizz Air, care operează o flotă formată din 54 de avioane Airbus A320, este cel mai mare operator low-cost din Europa Centrală şi de Est, cu o cotă de piaţă de 37,7% la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut.

Operatorul aerian este activ în 37 de ţări şi deţine 18 baze în zece ţări din Europa Centrală şi de Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb