• Update 17:30 CNPR: "Noul CA al Poştei este centrat atât pe priorităţile procesului de privatizare cât şi pe relansarea activităţii companiei"
Noul Consiliu de Administraţie al Poştei este centrat pe priorităţile procesului de privatizare şi pe relansarea activităţii companiei în sectoarele de poştă şi curierat precum şi în domeniile serviciilor financiar-bancare şi broker de asigurări, potrivit unui comunicat al CNPR remis azi redacţiei.
Noul Director General al Companiei Naţionale Poşta Română S.A, Alexandru Petrescu a deţinut în ultimii doi ani poziţia de director executiv al Poştei Române, fiind şi preşedinte al Comisiei de Privatizare.
"Petrescu este licenţiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. La Londra a detinut mai multe poziţii de conducere în sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Are dublă cetăţenie, română şi britanică", potrivit comunicării.
Dante Stein a fost consilier al premierului Victor Ponta, iar Adrian Cighi este reprezentant al Fondului Proprietatea.
"Mandatul noului Consiliu de Administraţie este centrat atât pe priorităţile procesului de privatizare cât şi pe relansarea activităţii companiei în sectoarele tradiţionale, de poştă şi curierat, precum şi în domenii noi pe care compania urmează să le dezvolte: serviciile financiar-bancare şi broker de asigurări", se arată în comunicarea Poştei.
Compania Naţională Poşta Română are o reţea teritorială de 5.680 de oficii poştale.
--------
• Update 14:52 Ponta: "Nu sindicatele conduc Poşta sau metroul"
Premierul Victor Ponta a cerut astăzi noii conduceri de la Compania Naţională Poşta Română (CNPR) să menţină dialogul cu sindicatele, dar în acelaşi timp să reducă pierderile.
Prim-ministrul a declarat, la începutul şedinţei de Guvern: "E important ca noul management de la Poşta Română pe de o parte să reducă pierderile, să discute cu investitorul privat care şi-a anunţat intenţia şi să păstreze o discuţie normală cu sindicatele. Nu sindicatele conduc Poşta Română; noi conducem Poşta Română, dar e important să existe dialog social".
Ponta a adăugat că o situaţie similară se întâlneşte la metroul din Capitală.
Domnia sa a detaliat, adresându-i-se lui Dan Şova, ministrul Transporturilor: "La fel la metrou (...), sindicatele au condus metroul în ultimii 10 ani şi au fost tot pe pierdere. Acum, domnul Rădoi (Ion Rădoi, lider sindical Metrorex - n.r.) zice că iar trimite nişte oameni în faţă şi îl lăsăm să conducă în continuare metroul. Nu se va întâmpla acest lucru. Vreau dialog social şi la metrou până va trece la Primăria Capitalei, dar vreau să facem dialog social, protecţia oamenilor şi în acelaşi timp să reducem pierderile. Şi când o să fie domnul Rădoi proprietarul metroului, atunci decide dânsul. Deocamdată, el e proprietar de facto de ani de zile şi cum mai tăiem nişte zone, ne mai trimite nişte oameni să protesteze. Eu cred că oamenii au dreptate să aibă din partea noastră siguranţa locului de muncă şi a beneficiilor normale şi corecte însă de fiecare dată să vedem de unde plătim, că de fapt plătim de la toţi cetăţenii acestei ţări pierderile care pot fi îndreptate de la metroul din Bucureşti".
---
• Update 14:45 Sobolewski: "Va fi angajament pe termen scurt"
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat astăzi că a acceptat postul de preşedinte al CA din Compania Naţională Poşta Română (CNPR), dar a precizat că "va fi un angajament pe termen scurt", până când compania va fi aproape de finalizarea privatizării, informează surse din presă.
Domnia sa a explicat: "Am acceptat această poziţie, dar cu siguranţă va fi un angajament pe termen scurt. Poşta Română este în curs de privatizare, iar misiunea mea nu va depăşi perioada necesară companiei să fie pregătită pentru acest proces. Când vom fi aproape de finalizarea privatizării, va fi bine să demisionez din această poziţie din motive de transparenţă, pentru că una dintre opţiuni în procesul de privatizare ar putea fi listarea companiei".
Despre modalitatea în care ar trebui privatizată CNPR, Sobolewski a spus că este de preferat ca toate companiile de perspectivă să fie listate la Bursă, dar în primul rând trebuie să fie respectate interesele companiei.
---
Ludwik Sobolewski, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a fost desemnat ieri Preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) din Compania Naţională Poşta Română (CNPR), confirmându-se astfel informaţia anunţată vineri de ziarul BURSA, potrivit căreia Sobolewski primise recent propunerea să fie membru în Consiliul de Administraţie şi preşedinte al Poştei Române, ofertă pe care o acceptase.
Potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei, tot în şedinţa de ieri (prima a noului CA de la Poşta Română), s-a hotărât numirea în funcţia de Director General interimar al CNPR a lui Alexandru Petrescu, anterior Director Executiv al companiei.
De asemenea, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a decis numirea unui nou Consiliu de Administraţie provizoriu al CNPR compus din: Ludwik Leszek Sobolewski, Alexandru Petrescu, Dante Stein, Rodica Bîzdoacă, Benoit Pleska, Sorinel Diţă şi Adrian Cighi.
La şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) ale CNPR, care au avut loc pe 5, 6 şi 10 iunie, s-a decis în unanimitate revocarea următoarelor persoane din calitatea de membri în CA: Ion Smeeianu, Adrian Apolzan, Dinu Sava Malacopol, Andreea Dana Stănescu, Gelil Eserghep şi Sorana Baciu. Cei şase erau acuzaţi de aprobarea majorării salariale prin încheierea Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) dintre CNPR şi SLPR înregistrat sub nr. 104/1026/22.05.2014, cu nerespectarea normelor legale aplicabile (încălcarea prevederilor art. 132 alin (1) din Legea 62/2011, art. 30 din Legea 329/2009, OG 26/2013 ). Totodată, le era imputată nerespectarea obligaţiilor de prudenţă, diligenţă şi loialitate, acţionând contrar intereselor CNPR (obligaţii prevăzute în contractele de mandat), precum şi încălcarea obligaţiei de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990.
La şedinţele AGA, au participat reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) şi cel al Fondul Proprietatea (FP).
Noul CA al CNPR va avea ca priorităţi consolidarea echilibrului financiar al societăţii, relansarea procesului de privatizare şi renegocierea cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018 înregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr. 215/22.05.2014, pentru a se asigura condiţiile sustenabile din punct de vedere financiar a activităţii Companiei Naţionale Poşta Română SA.
Statul Român, prin MSI, deţine 75% din acţiunile CNPR, iar restul de 25% sunt ale Fondului Proprietatea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 13:16)
wow, tocmai polonezul pe care-l tocati sistematic in "bursa"?! ce surpriza ca toti neica nimeni sint apreciati
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 15:09)
Intradevar, sintem o societate renumita pentru meritocratie.
2. " Postasul suna intotdeauna de doua ori "
(mesaj trimis de Theraflu în data de 11.06.2014, 14:34)
Poate acum vedem contractul "postasului" de la BVB si alte tinte-n pioneze din strategia CA de la BVB,
Oare va mai cumpara actiuni la BVB "postasul" sau va cumpara la Posta Romana ?
Poate ar trebui sa plece si CA de la BVB !
Oricum o "lovitura de imagine" care incununeaza dezastrul de la BVB din ultimii ani incepand cu conturile globale si incheind cu cazul harinvest si softul de milioane de la DC,
Dar tot raul spre bine poate se misca in sfarsit ceva !
Bine ca nu mai trebuie aprobarea ASF pentru parasirea postului !
Dar tot trebuie sa vedem indicatorii de performanta din mandatul D.G care nu face parte din personalul BVB.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 14:48)
De unde se trage concluzi ca pleaca cineva?!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 15:06)
Adevarul e ca acest scula pe bascula priceput la burse-posta este persoana potrivita: e cel mai deschis dialogului social si ofera oamenilor o mare siguranta a locului de munca, inclusiv cu evaluari si criterii de performanta.
3.1. poşta română = anii 70 live (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2014, 21:32)
Siguranţă a locului de muncă pt. tănticile în pragul vomei care dorm la ghişeele de Ev Mediu ale celei mai primitive compananii româneşti? Monopolul Poştei poate fi făcut rentabil numai prin înlocuirea a 90% din actualul personal.