DUPĂ CUM SE PRECONIZA Loteria a semnat cu Novomatic pe 15 ani pentru "păcănele"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 28 octombrie 2013

Loteria a semnat cu Novomatic pe 15 ani pentru "păcănele"

Sursele noastre susţin că firma câştigătoare ar avea ca acţionari Novomatic Austria şi o firmă condusă de Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu) şi omul de afaceri Remus Truică

Întocmai precum s-a zvonit, Novomatic a fost aleasă câştigătoare în procedura pe care Loteria Română a derulat-o pentru selectarea unui nou furnizor de "păcănele", în locul grecilor din grupul Intracom-Intralot-Lotrom.

Contractul cu grecii, încheiat în 2003 pentru furnizarea aparatelor de tipul video-lottery-terminal (VLT) şi considerat păgubos pentru statul român expiră în curând, iar noul contract, semnat cu austriecii de la Novomatic, are o valabilitate de 15 ani, potrivit unui comunicat al Loteriei.

În ultimele luni, s-a vehiculat că Novomatic ar fi favorizată în procesul de desemnare a unei companii pentru încheierea unui nou contract pentru VLT.

Novomatic deţine circa 5% din Intralot, una dintre companiile greceşti care a încheiat contractele păguboase cu Loteria Română.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, s-ar părea că la această procedură nu ar fi participat compania mamă Novomatic Austria, ci o societate înregistrată în Cipru care ar avea ca acţionari Grupul Novomatic şi o firmă condusă de Benny Steinmetz (acţionar în proiectul Roşia Montană), Tal Silberstein (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când acesta din urmă era premier, şi consultant al preşedintelui Traian Băsescu, fiind apropiat al mai multor oameni politici, de-a lungul timpului, potrivit presei) şi omul de afaceri Remus Truică.

Comunicatul transmis vineri de Loteria Română menţionează că, "pentru gestionarea proiectului, Novomatic a înfiinţat o filială în Româ­nia, iar primele terminale de videoloterie care vor oferi cele mai moderne jocuri, împreună cu sistemul aferent, vor fi puse în funcţiune începând cu 1 decembrie 2013".

Potrivit contractului care urmează să expire, grecii, în loc să-şi menţină "păcănelele" şi să împartă profitul cu Loteria, i-au obligat pe reprezentanţii statului să plătească integral aparatele şi să le dea şi 80% din profit, ne-a spus Sorin Constantinescu, consilierul fostului director general al Loteriei Române.

Acesta ne-a precizat că procedura pentru identificarea unui alt partener a început încă de când domnia sa lucra la Loterie: "Este vorba despre o asociere în participaţiune. Acum câteva luni, a fost aprobat un act legislativ care permite ca Loteria să se asocieze cu orice companie privată fără ca societatea de stat să aibă vreo contribuţie bănească. Când am început procedura pentru identificarea unei companii cu care să semnăm un alt contract la expirarea celui cu grecii, am invitat şapte firme, printre acestea numărându-se companii de renume din Austria, Canada, Marea Britanie, SUA, Cehia".

Reprezentanţii Loteriei au subliniat că la procedura de selecţie au participat "cinci dintre cele mai importante companii la nivel internaţional în domeniul terminalelor de videoloterie"

Loteria Română a selectat compania Novomatic pentru furnizarea unui număr de 10.000 de terminale de videoloterie de ultimă generaţie şi a sistemului de videoloterie aferent, care cuprinde un sistem de Jackpot, servicii de mentenanţă, piese de schimb, logistică etc. în locaţiile care aparţin companiei de stat.

Potrivit lui Sorin Constantinescu, pentru a înlocui aparatele existente cu unele noi, este nevoie de circa un an şi de cel puţin 100 de milioane de euro.

Adrian Manolache, directorul general al Loteriei Române, a precizat: "Contractul încheiat cu Novomatic este o oportunitate unică de a aduce, începând din acest moment, o perspectivă nouă şi corectă, pe termen lung, asupra activităţii noastre de videoleterie. Loteria Româ­nă nu va mai fi nevoită să facă investiţii suplimentare pentru acest parteneriat. Cooperăm cu un partener internaţional cu o experienţă vastă în domeniu. În plus, Loteria Română va avea posibilitatea, conform prevederilor contractuale, să verifice cu precădere, în orice moment, în baza unui audit, sistemul de videoloterie şi algoritmul de determinare a câştigurilor, într-o manieră trans­parentă şi riguroasă. Acest lucru ne asigură o funcţionare optimă a terminalelor de videoloterie din punct de vedere economic. Apreciem în mod real posibilitatea de a colabora cu Novomatic".

Conform cerinţelor, contractul semnat prevede ca veniturile nete să fie împărţite între cei doi parteneri în cotă de 50%-50%. Noul contract mai stipulează ca sistemul de videoloterie să fie implementat în limitele unui grafic de timp bine delimitat, iar instalarea aparatelor de videoloterie să se desfăşoare în conformitate cu planul de execuţie. Acest sistem va fi asigurat în baza unei garanţii bancare în valoare de 20 de milioane de euro. Potrivit comunicatului de presă, au fost stabilite "prevederi referitoare la condiţiile corecte de reziliere pentru ambele părţi". Loteriei Româ­ne i se garantează un venit proporţional, de minim 75 milioane euro, mai arată anunţul companiei.

Ryszard Presch, COO al Novomatic AG şi CEO al Austrian Gaming Industries GmbH, a declarat: "Acest contract pe termen lung este o recunoaştere a competenţei noastre în domeniu şi scoate încă o dată în evidenţă rolul nostru de lider pe piaţa internaţională de videoloterie. Aş dori să mulţumim partenerului nos­tru, Loteria Română, pentru încrederea acordată şi aşteptăm cu interes să colaborăm. Sunt încrezător că va fi o colaborare de succes pentru ambele părţi".

Amintim că procedura prin care Novomatic a fost selectată pentru încheierea unui nou contract de furnizare a "păcănelelor" a fost total netransparentă, reprezentanţii Loteriei Române refuzând să răspundă întrebărilor adresate pe această temă.

Grupul Novomatic este operator internaţional de echipamente de jocuri de noroc, având peste 20.000 de angajaţi la nivel mondial.

Loteria Română are ca unic acţionar Ministerul Finanţelor Publice, din primăvara anului în curs directorul general al companiei fiind Adrian Manolache.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O alta mare teapa damboviteana....doar sa fii dus cu caputu' sa crezi ca loteria va avea de castigat....hahaha

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb