DUPĂ DECIZIA CURŢII INTERNAŢIONALE DE ARBITRAJ Enel plăteşte statului 400 de milioane de euro, pentru 13,6% din acţiunile E-distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 aprilie 2017

Enel plăteşte statului 400 de milioane de euro, pentru 13,6% din acţiunile E-distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia

Grupul energetic Enel a anunţat, ieri, că filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH) a finalizat tranzacţia pentru preluarea a 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia (EDM) şi Enel Energie Muntenia (EEM), de la SAPE SA, compania de stat care administrează deţinerile publice în mai multe companii, pentru o sumă totală de circa 400 milioane euro, stabilită în urma unui arbitraj internaţional.

În urma tranzacţiei, EIH şi-a majorat participaţiile în EDM şi EEM la aproximativ 78% din acţiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deţinut anterior.

Potrivit comunicatului Enel, tranzacţia prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM şi EEM este o consecinţă a exercitării de către SAPE a clauzei "put option", din contractul de privatizare, în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei "put option", SAPE a cerut un preţ de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra preţului acţiunilor, în 2014 SAPE a iniţiat o procedură de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, prin care a solicitat preţul menţionat anterior, precum şi dobânzi de circa 60 de milioane de euro.

În decizia din data de 3 februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit preţul pachetelor de acţiuni care fac obiectul clauzei "put option" la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro şi respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

Grupul Enel a anunţat luna trecută că a aprovizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plăti statului român contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie.

Georgios Stassis, Country Manager Enel în România, a declarat, la finalul lunii trecute: "Plănuim să facem plata anul acesta. Au existat divergenţe de opinii, dar vrem să lăsăm această problemă în urmă.

Strategia noastră este să avem o relaţie bună cu Guvernul României, oricare ar fi acela".

În 2014, compania Enel s-a oferit să dea statului român, în această speţă, 250 de milioane de euro, în baza unui studiu HSBC, bani pe care, însă statul i-a refuzat, preferând să meargă la arbitrajul internaţional.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica avea dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opţiune "Put"), potrivit reprezentanţilor statului român.

Reprezentanţii Enel afirmau că valoarea exactă pentru achiziţionarea pachetului minoritar de acţiuni la Enel Muntenia Sud nu era definită cu precizie în contractul de privatizare, ci trebuia calculată în baza unor anumite elemente ce puteau lăsa loc la interpretări. Oficialii Enel spuneau că au avut discuţii în acest sens cu cei de la Electrica, însă nu s-a ajuns la un numitor comun.

În 2014, Enel şi-a anunţat intenţia să iasă de pe piaţa din România prin vânzarea afacerilor pe care le deţin în sectorul de energie. La începutul anului 2015, însă Francesco Starace, CEO al grupului Enel anunţa că Enel nu va mai vinde activele din România, deoarece corespund noii strategii a grupului. Mai mult, acum doi ani, oficialii ENEL spuneau că investiţiile de capital pe care le vor face în România, pe partea de infrastructură şi reţele, se vor ridica la 630 milioane euro în următorii patru ani.

Luna trecută, Enel a anunţat că a planificat investiţii în România de 329 milioane de euro până la sfârşitul ciclului actual de reglementare, în 2018, din care 151 milioane de euro în 2017 şi 178 milioane de euro în 2018.

Potrivit companiei, valoarea investiţiilor realizate în reţelele de distribuţie în perioada 2005-2016 se ridică la 1,584 miliarde de euro. Pentru anul 2017, din investiţiile de peste 151 de milioane de euro prevăzute pentru România, 139 milioane de euro reprezintă suma alocată pentru operaţiunile de distribuţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb