După discuţii maraton susţinute de UE, Serbia şi Kosovo nu au reuşit să ajungă la un acord privind normalizarea relaţiilor

G.D.
Internaţional / 19 martie 2023

După discuţii maraton susţinute de UE, Serbia şi Kosovo nu au reuşit să ajungă la un acord privind normalizarea relaţiilor

Liderii Serbiei şi Kosovo nu au reuşit, ieri, să semneze un acord privind normalizarea relaţiilor lor complicate, în timpul discuţiilor maraton purtate sub egida UE, care a salutat totuşi progresul dintre foştii inamici, relatează AFP, potrivit News.ro.

Premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic s-au întâlnit pentru 12 ore de negocieri pe malul lacului Ohrid, în Macedonia de Nord, sub conducerea şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Occidentalii au crescut presiunea asupra Belgradului şi Priştinei în ultimele luni, pentru a preveni o posibilă izbucnire a tensiunilor în fragila regiune balcanică, pe măsură ce războiul face ravagii în Ucraina invadată de Rusia în urmă cu mai bine de un an.

Întâlnirea de la Ohrid a avut loc după întreruperea discuţiilor de luna trecută de la Bruxelles, unde un plan european de pace din 11 articole a fost dezvăluit la mai bine de două decenii după războiul între rebelii pentru independenţă kosovari şi forţele sârbe.

Bruxelles-ul dorea acordul celor două părţi asupra unei anexe pentru aplicarea acestei propuneri europene care vizează normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi fosta sa provincie.

Josep Borrell a felicitat cele două tabere pentru că au acceptat anexa în cauză, dar a recunoscut că Belgradul şi Priştina au avansat mai puţin decât se spera. "Părţile nu au putut găsi o soluţie reciproc acceptabilă la fel de ambiţioasă precum cea pe care am propus-o", a spus el reporterilor, fără a răspunde la întrebări.

Serbia refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în majoritate de origine albaneză, are o comunitate sârbă de aproximativ 120.000 de persoane.

NATO a bombardat Serbia în 1999, ca răspuns la expulzarea majorităţii albanezilor din Kosovo de către forţele sârbe, după care Belgradul a pierdut controlul asupra provinciei sale de sud.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Serbia trebuie sa recunoasca majoritatea albaneza dar majoritatea albaneza nu trebuie sa recunoasca minoritatea sarba din Kosovo.Asta este dreptatea impartita de SUA si UE.La fel s-a intamplat si in Ucraina.Crimele facute de catre armata ucraineana in Donbas nu au fost si nu sunt luate in discutie de catre impartitorii dreptatii si adevarului.

    1. Da , ai dreptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb