DUPĂ DOUĂ EŞECURI DE PRIVATIZARE CU INVESTITOR STRATEGIC, GUVERNUL SE GÂNDEŞTE, ÎN SFÂRŞIT, LA BURSĂ  Marius Bostan, MCSI: "Evaluăm posibilitatea unui IPO la Poşta Română"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2016

Marius Bostan, MCSI: "Evaluăm posibilitatea unui IPO la Poşta Română"

Sobolewski a avut un mandat scurt în boardul Poştei, încheiat vara trecută, în speranţa unui IPO la BVB

Ministerul Comunicaţiilor evaluează posibilitatea listării la Bursă a companiei Poşta Română, după ce procesul de privatizare a eşuat, în toamna anului trecut, potrivit declaraţiilor ministrului de resort Marius Bostan, făcute, vineri, după o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş.

Domnul Bostan a declarat: "Poşta Română este o companie care are peste 27.000 de angajaţi şi suntem decişi să lansăm un plan de restructurare şi un plan de management pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a face din această companie, una fanion a economiei româneşti. Când vorbesc de restructurare nu mă refer la concedieri: nu dau eu afară oameni de la Poştă".

În septembrie, Ministerul pentru Societatea Informaţională a anunţat, că ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poşta Română, bpost, nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit (15 septembrie 2015, ora 12:00 PM.

Privatizarea Poştei a mai eşuat şi în 2013, din lipsă de competitori.

Varianta listării Poştei a mai fost vehiculată, chiar în timp ce se negocia cu belgienii de la bpost.

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române, ne-a spus în luna mai 2015 că listarea la Bursă este planul "B", în cazul în care privatizarea eşuează.

În septembrie 2015, Dante Stein, preşedintele Poştei Române, ne-a transmis că salută eşecul privatizării cu Bpost: "Oferta neangajantă a Bpost depusă acum câteva luni nu a generat destulă valoare, pentru acţionarii finali ai Poştei Române, respectiv cetăţenii români. Acum trebuie să privim în viitor şi să întărim Poşta Română.

Trebuie să investim în actualizarea necesară a tehnologiilor, să creştem capacitatea managerială, să conducem anumite departamente şi surse de venit ca nişte centre de profit şi, în cele din urmă, să iniţiem un IPO.

Dar ar trebui să facem IPO-ul numai atunci când vom avea cea mai ridicată evaluare posibilă a companiei, poate de cinci ori mai mare decât valoarea de astăzi. Atunci vom putea spune că am făcut un serviciu acţionarilor, adică cetăţenilor României".

În boardul Poştei a fost, pentru un an, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, acesta fiind înlocuit pe 15 iulie 2015.

Încă de când preluase funcţia la Poştă, Sobolewski se aştepta să aibă un mandat scurt la compania de stat. CEO-ul BVB spunea în 2014: "Am acceptat această funcţie (n.r. de preşedinte al Poştei). Cel mai probabil va fi pe o perioadă scurtă de timp, pentru că Poşta va trece printr-un proces de privatizare. Nu văd continuarea mandatului meu acolo peste perioada necesară ca societatea să se pregătească de privatizare. Când va fi mai aproape de privatizare va fi mai bine să demisionez, pentru că s-ar putea ca acest proces să aibă loc prin listare".

În luna noiembrie, Poşta Română şi Nextebank au anunţat că au finalizat negocierile privind intermedierea produselor şi serviciilor bancare în reţeaua de retail a operatorului naţional de servicii poştale, iar, recent Poşta Română Broker de Asigurare (PRBA) a transmis că intră, începând cu luna ianuarie, şi pe piaţa de asigurări online.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. daca vreti listare la preturi maxime, trebuie sa fiti in stare sa platiti dividende maxime; pana atunci a fi buna si o listare pt infuzie de capital, la pretul corect, la care vor fi dispusi investitorii s-si asume riscurile ...

    1. ca au reusit sa listeze SNN la pretul maxim, ca de atunci numa' la vale merge.

    In Sua posta e de stat.

    Au permis firmelor de curieri sa creasca. 

    Scoateti-o pe bursa,transparent logic.

    Tot vindem ma doare sufletul. 

    De ce as investi in Posta? Credeti ca e capabila sa scoata profit? DACA ar da afara cei 27K angajati, ar scoate dreptul de oficiu postal pe un areal in regim de fransiza, poate am incepe sa vedem si profit. Altfel...

    T.S. 

    Domnule ministru propun sa incepeti restructurarea companiei direct cu managerii mincinosi ! Aduceti un manager privat in adevaratul sens al cuvantului, si scapati de PSD istii din conducerea companiei. Nu va lasati pacalit !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb