Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an a strâns subscrieri de numai 490,17 milioane de lei, după două săptămâni de la lansare, mai puţin de jumătate faţă de valoarea ordinelor cumulate în perioada echivalentă a emisiunii din toamna anului trecut, de circa 1,05 miliarde de lei.
Cel mai mare interes a fost suscitat de titlurile denominate în euro, cu maturitatea de cinci şi o dobândă anuală de 1,55%, ce cumulaseră până vineri subscrieri de 49,49 milioane de euro (circa 241,5 milioane de lei). Spre deosebire, la emisiunea anterioară, pentru cele în euro a căror dobândă era de 1,85% pe an, ordinele de cumpărare lansate în primele două săptămâni erau în valoare de 105,1 milioane de euro.
Cele în lei cu scadenţa de un an şi dobânda de 2,85%, aveau până săptămâna trecută subscrieri în valoare de aproape 149,97 milioane de lei, faţă de cele echivalente ale emsiunii anterioare, a căror dobândă era de 3,5%, ce cumulaseră în primele două săptămâni de derulare a ofertei ordine de cumpărare de 329,7 milioane lei. În cazul titlurilor în lei cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 3,1%, subscrile s-au ridicat la 101,67 milioane de lei, mai puţin de jumătate faţă de valoarea subscrierilor emisiunii trecute când, achiziţiile după primele două săptămâni de la lansarea ofertei erau în sumă de 209,2 milioane lei, în condiţiile în care titlurile aveau o dobândă de 4% pe an.
Oferta a debutat în data de 1 martie şi se va încheia la finele săptămânii viitoare, titlurile urmând să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti. Prin emisiunea anterioară, ce s-a derulat între 9 şi 27 noiembrie, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie circa 2,7 miliarde de lei. În vara anului trecut, statul a mai derulat o emisiune de titluri de stat Fidelis, pentru care subscrierile totale au fost de circa două miliarde de lei. În prezent, titlurile celor două emisiuni se tranzacţionează cu primă faţă de valoarea nominală.
În cazul emisiunii denominate în lei, valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei şi 100 de euro pentru cea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Pentru subscrierea iniţială a titlurilor de stat nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.
În programul lansat de coaliţia de guvernare la finele anului trecut se menţiona că, programul de titluri de stat Fidelis destinat populaţiei se va derula în acest an cu o frecvenţă trimestrială.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Pandele în data de 15.03.2021, 20:00)
Pana acum au subscris incepatorii. Cei pe un an in lei e clar ca-s clientzi ai bancilor, fara prea multe cunostintze financiare, care au gasit alternativa asta, uMpic mai convenabila.
Aia care cumpara in eur la 1.55% sunt habarnisti cu bani. Nimeni nu le-a zis ca ies mai convenabil daca cumpara direct din piatza pana in 101.0 bondul emis in noiembrie :)))