Actualizare 16:02 Avocatul Cristian Ene: "Videanu nu s-a mai văzut cu Bica din 2010"
Cristian Ene, avocatul lui Adriean Videanu, a declarat, astăzi, după ce a discutat cu clientul său aflat în arestul Poliţiei Capitalei, că fostul ministru al Economiei nu s-a mai văzut cu Alina Bica din 2010, iar între cei doi nu ar fi putut exista o relaţie de complicitate, având în vedere că fosta şefă a DIICOT a dispus începerea urmăririi penale faţă de Videanu într-un dosar, scriu surse din presă.
Avocatul a afirmat: "Domnul Videanu nu s-a mai văzut cu Alina Bica din 2010, iar de la acel moment până acum nu a avut nicio interferenţă de niciun fel. Întâmplarea face că doamna Bica este singurul procuror care a dispus începerea urmăririi penale faţă de domnul Videanu în singurul dosar pe care îl are, cel cu Romgaz. Cum poţi să fii complice chiar cu persoana care te-a trimis în urmărire penală pentru prima dată şi în singurul dosar? Şi noi aşteptăm să se lămurească această problemă. Categoric nu a existat niciodată o relaţie de prietenie între cei doi".
Cristian Ene şi-a exprimat, totodată, opinia că arestarea preventivă a lui Adriean Videanu este o măsură disproporţionată: "Domnul Videanu aşteptă să vadă motivarea hotărârii, pentru că nu înţelege cum, în lipsa unui probatoriu, poţi să iei cea mai grea măsură preventivă a arestului. Tocmai de aceea este o măsură vădit disproporţionată în raport de probatoriul aflat în acest moment în cauză".
---
Fostul procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, l-a acuzat, ieri, pe generalul Florian Coldea (directorul interimar al SRI) că ar fi făcut presiuni asupra sa în dosarul RAFO-Carom, în care este inculpat Ovidiu Tender, adăugând că, în legătură cu aceeaşi speţă, ar fi primit ameninţări cu moartea din partea a doi deputaţi, informează Agerpres, citând-o pe Laura Voicu, avocatul Alinei Bica.
Laura Voicu a declarat că fosta şefă a DIICOT a afirmat, în sala de judecată, că se teme pentru propria viaţă, după ce ar fi primit ameninţări cu moartea în legătură cu dosarul RAFO, în care este inculpat omul de afaceri Ovidiu Tender. Ameninţările ar fi venit din partea a doi deputaţi, în timp ce Bica se afla la un hotel din Constanţa.
Potrivit Mediafax, Alina Bica ar fi fost ameninţată cu moartea într-un hotel din Constanţa de doi deputaţi PSD, iar patronul hotelului ar fi fost de faţă.
Totodată, Alina Bica le-ar mai fi spus judecătorilor că generalul Coldea i-ar fi cerut să îl lase în pace pe Tender, deoarece acesta din urmă este o problemă de siguranţă naţională.
Vineri seară, Elena Udrea a declarat, într-un interviu acordat Hotnews, că a depus un denunţ la DNA, împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea, acuzându-l că ar fi instrumentat o campanie împotriva sa şi că i-ar fi cerut fostului ei soţ, Dorin Cocoş, 500.000 de euro pentru Sebastian Ghiţă şi pentru televiziunea înfiinţată de acesta, România TV. Cocoş i-ar fi dat 500.000 de euro lui Ghiţă, prin fiul său, Alin Cocoş.
Fostul ministru a afirmat despre fostul soţ: "Mi-a spus, spre exemplu, că, la solicitarea domnului Coldea, a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV. Cred că la începutul... Ideea era că mai la începutul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea şi când domnul Ghiţă încă nu era conectat cu toate cele zece degete la bugetul de stat. Ulterior, am aflat că banii au fost remişi domnului Ghiţă de către Alin Cocoş. Mi-a mai spus că, tot aşa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro (nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel), unui institut de sondare a opiniei publice, care făcea sondaje din acestea".
Udrea a susţinut că îşi bazează spusele pe declaraţii ale lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan "Pinalti" (primarul suspendat din Piatra Neamţ) şi Culiţă Tărâţă (fost şef al CJ Neamţ, decedat între timp), precum şi pe spusele lui Sebastian Ghiţă.
Elena Udrea a mai declarat, în interviu, că Tărâţă i-ar fi spus că generalul Coldea i-a cerut acestuia să direcţioneze bani către o casă de sondaje de opinie.
De asemenea, Elena Udrea a afirmat că a negociat cu Victor Ponta numirea Codruţei Kovesi la şefia DNA: "Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codruţei Kovesi în funcţie. Într-o seară, în 2013, la biroul domnului Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuieşte. Am discutat atunci cu domnul Ponta şi unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul că era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrema... ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele".
În replică, Laura Codruţa Kövesi a declarat: "Nu e prima dată când suspecţii din dosare fac declaraţii denigratoare la adresa mea şi nu le comentez".
La rândul său, Sebastian Ghiţă a comentat: "Vă garantez că nu există o discuţie, o situaţie care să acrediteze măcar ideea că un astfel de eveniment s-a întâmplat. Până acum, am văzut că nu îşi aducea aminte de nimic. Dintr-o dată, doamna Udrea îşi aminteşte, spune că ştia de bani, că s-au cheltuit pe sondaje, pe televiziuni".
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a transmis: "Serviciul Român de Informaţii nu se pronunţă sub nicio formă cu privire la declaraţiile unor suspecţi aflaţi în urmărire penală, cu atât mai mult cu cât este vorba despre dosare la care SRI a contribuit într-un mod categoric. (...) Rolul organelor de cercetare penală este să investigheze orice suspiciune, reclamaţie sau denunţ depus de orice cetăţean al României".
Afirmaţiile Elenei Udrea au fost făcute la o zi după ce fusese audiată la DNA şi pusă sub control judiciar pentru spălare de bani şi fals în declaraţii, în dosarul Microsoft.
Alina Bica, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, precum şi Ionuţ Mihăilescu (fost consilier al Alinei Bica) au fost arestaţi preventiv, ieri, pentru 30 de zile, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Decizia instanţei, luată în dosarul ANRP 2, nu este definitivă. Arestarea celor cinci fusese cerută de DNA, într-un dosar disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată în legătură cu retrocedarea ilegală a unui teren din Capitală (dosarul ANRP 1).
În această a doua speţă, procurorii DNA susţin că, în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoş a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP (Alina Bica şi Sergiu Diacomatu), pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr.22714/ FFCC (prin care valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).
Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, Dorin Cocoş ar fi dat foloase Alinei Bica, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi. La rândul lui, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Ionuţ Mihăilescu, de complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute la SC Titan Mar SA de Adriean Videanu. Ulterior, pe 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de procuror-şef DIICOT, a dispus, "cu încălcarea prevederilor legale de competenţă", admiterea solicitării lui Videanu şi a ridicat sechestrul asigurător. Prin această acţiune, Alina Bica i-a facilitat lui Adriean Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.