DUPĂ EXPLOZIA PREŢURILOR ENERGIEI PE BURSĂ Pierderi de 51 milioane de lei pentru Electrica, în primul trimestru

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2017

Directorul general, Cătălin Stancu, cere mecanisme clare pentru prevenirea situaţiilor similare celei de la începutul anului

Grupul Electrica a încheiat primul trimestru cu o pierdere de 51 milioane de lei, faţă de un profit de 142 milioane de lei, în perioada similară din 2016, conform unui comunicat de presă.

Electrica a înregistrat, în trimestrul întâi (T1) din 2017, o pierdere operaţională de 46,9 milioane lei, potrivit reprezentanţilor companiei: "Aceasta reprezintă o scădere cu 143 milioane lei faţă de trimestrul I 2016, excluzând efectul excepţional al câştigului obţinut din deconsolidarea Societăţii de Servicii Energetice Moldova, în valoare de 74 milioane lei, înregistrat în T1 2016".

Această scădere a fost cauzată, în principal, de conjunctura excepţională înregistrată în piaţa de energie în acest trimestru. Pe fondul celor mai mari vârfuri de consum naţional din ultimele decenii, nivelurile ridicate record ale preţului energiei au afectat întreaga piaţă. Preţul energiei electrice pe Piaţa pentru Ziua Următoare a atins un nivel maxim de 680 RON/MWh, faţă de o valoare obişnuită de aproximativ 180 RON/MWh pentru luna ianuarie în ultimii ani".

Cătălin Stancu, director general al Electrica SA, a declarat: "Aşa cum s-a semnalat public încă din luna ianuarie, condiţiile meteo extreme au crescut cererea de energie electrică şi, în acelaşi timp, au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei şi au determinat dezechilibre majore în piaţa de energie la începutul acestui an. Aceste dezechilibre au influenţat, cum era de aşteptat, costurile cu achiziţia de energie şi, implicit, rezultatele financiare înregistrate în primele trei luni din 2017. Nivelurile record atinse de preţurile energiei electrice tranzacţionate pe pieţele centralizate, precum şi numeroasele notificări de denunţare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate, pe fondul absenţei unor mecanisme adecvate de reglare a pieţei, au afectat atât operatorii de distribuţie, cât şi furnizorii de ultimă instanţă.

În mod responsabil, în toată această perioadă dificilă, ne-am respectat angajamentele şi am luat toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor casnici şi a celor non-casnici, beneficiari ai serviciului universal, asumându-ne costurile mai mari cu achiziţia energiei. Considerăm însă că sunt necesare mecanisme clare şi eficiente de prevenire a unor potenţiale situaţii similare, astfel încât să fie asigurată protejarea atât a consumatorului final, cât şi a companiilor ce activează în mediul reglementat.

Suntem pregătiţi şi luăm în mod activ toate măsurile ca această situaţie excepţională să aibă un impact minim asupra rezultatelor financiare ale Grupului, prin accelerarea programelor de reducere a costurilor şi prin adaptarea strategiei de optimizare la condiţiile pieţei, astfel încât rezultatele la final de an să fie în linie cu aşteptările investitorilor".

Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica în T1 2017, în valoare de 1.444 milioane lei, au scăzut cu 74 milioane lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ajustată cu rezultatul pozitiv excepţional obţinut din restructurarea Societăţii Servicii Energetice Moldova în T1 2016, valoarea veniturilor ar fi practic neschimbată, potrivit companiei.

Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au crescut cu 0,5%, dar nu în acelaşi ritm cu creşterea preţului de pe piaţă din cauza limitărilor de reglementare, precum şi a celor contractuale. În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 6,7%, pe fondul majorării cu 3,9% a cantităţilor distribuite.

Determinat de creşterile preţului de pe piaţă menţionate anterior, costul cu achiziţia de energie electrică a crescut cu 192 milioane lei (25%), la 952 milioane lei în T1 2017, de la 760 milioane lei în T1 2016, precizează compania.

Achiziţia de energie electrică a reprezentat principalul cost la nivel de Grup, reprezentând 68,6% din venituri în T1 2017 şi 54,3% în T1 2016.

Creşterea este rezultată, în principal, din mărirea semnificativă a preţului de achiziţie a energiei în lunile ianuarie şi februarie, când s-au atins valori istorice maxime, în contextul dezechilibrelor majore înregistrate pe piaţa de energie. În luna ianuarie 2017 s-a înregistrat o creştere a preţului mediu bandă în PZU cu 83% în comparaţie cu luna ianuarie 2016, reprezentând o diferenţă de 153,36 lei/MWh. În februarie 2017 creşterea preţului a fost de 105% raportat la aceeaşi perioadă din 2016, ceea ce a însemnat o diferenţă de 124,71 lei/MWh. În martie 2017, raportat la 2016, preţul a contiuat să fie cu 42% mai mare, reprezentând un plus de 49,03 lei/MWh.

Compania a explicat că preţul de cumpărare ridicat al energiei electrice influenţează rezultatele companiei, prin următoarele mecanisme: -activitatea de distribuţie reglementată trebuie să acopere pierderile şi dezechilibrele reţelei prin cumpărarea de energie de pe piaţă, dar este compensată pentru aceasta la un preţ reglementat predeterminat, compania de furnizare are obligaţia de a furniza energie clienţilor casnici, în calitate de furnizor de ultimă instanţă, precum şi în situaţiile în care alţi furnizori nu reuşesc să-şi îndeplinească obligaţiile. Aceste volume sunt furnizate la tarife prestabilite, reglementate, care nu sunt corelate cu evoluţiile pieţei, în timp real.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, cheltuielile cu salariile şi beneficiile angajaţilor au scăzut cu 11,5 milioane lei (7%), la 149 milioane lei, ca urmare a măsurilor de optimizare a activităţilor Grupului, se mai arată în comunicat.

În T1 2017, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,6 TWh (o creştere de 3,9%) la aproximativ 3,68 milioane de utilizatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb