DUPĂ "HARINVEST", CAZUL "CARPATICA ASIG" EVIDENŢIAZĂ DEFICIENŢE INTERNE ASF are nevoie de supraveghere

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2014

ASF are nevoie de supraveghere

Autoritatea de Supraveghere Financiară pare că se ţine de glume, după obiceiul naţional de a face haz de necaz. Aceasta ar fi singura explicaţie pentru comunicatul ASF, de ieri, prin care Autoritatea ne anunţă, senină, că "începe cercetarea prealabilă a angajaţilor pentru care are confirmarea oficială a calităţii de învinuit din partea DNA, în dosarul «Carpatica Asig», în vederea luării măsurilor legale în acest sens".

Anunţul ASF vine la o zi după ce Tribunalul Bucureşti a hotărât, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul "Carpatica", şi a lui Marian Mîrzac, fostul director general al "Carpatica Asig" şi membru ASF, pentru fapte de corupţie, în caz fiind cercetaţi şi alţi angajaţi ai Autorităţii.

ASF se apucă, abia acum, să cerceteze, după ce procurorii i-au făcut toată treaba. Nu cumva relaţia ar fi trebuit să fie inversă?

ASF să-şi semnaleze problemele, înainte ca propriii angajaţi să-i ajungă la DNA sau chiar în arest? Desigur, acest lucru s-ar fi întâmplat într-o instituţie normală şi nu în una în care angajările se fac "pe cumetrii" şi nu pe bază de competenţe.

În cazul "Carpatica Asig", ASF se comportă similar ca în scandalul "Harinvest", când s-a apucat de anchete abia după ce clienţii brokerului au semnalat că le lipsesc bani şi acţiuni din conturi şi, nu cu un an înainte, când brokerul a început să facă, pe bandă rulantă, vânzări forţate, operaţiuni care ar fi trebuit să fie excepţionale.

La momentul izbucnirii scandalului "Harinvest", unele voci vorbeau despre o evaluare internă în cadrul ASF, pentru a constata eventuale deficienţe în activitate. ASF dovedeşte, însă, că nu este în stare să se supravegheze pe sine, darămite piaţa asigurărilor, a pensiilor private şi pe cea de capital.

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunţat, ieri seară, că a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale "Carpatica Asig", inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale societăţii. ASF va solicita companiei şi informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, arată un comunicat remis redacţiei.

De asemenea, ASF va sesiza Parlamentul cu privire la situaţia lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii.

Prin decizia instanţei, Radu Mustăţea, membru în CA al "Carpatica Asig", a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea au fost reţinuţi, marţi seară, de procurorii anticorupţie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Adina a primit indicatii la cine (...) din bvb sa atace asf?

    Ce surpriza :) 

    1. doamna Adina vrea sa spuna ca ASF adica Autorittatea Science Fiction s-a adaptat timpurilor moderne si fiecare procedura incepe printr-un test DNA(trebuie sa fii flexibil , vezi ca au avut dreptate englejii, fujira toti care stiau limba lui Shakespire, asa au ramas printre prietenii mei comentaci numai baieti la care trebuie sa le spun ca DNA=ADN pe romaneste. Iti dai seama ce fiori pe baieti la Londra sa le spuna cineva ca trebuie sa se prezinte pentru a li se preleva o proba de DNA :-)--------------Deoxyribonucl eic acid (DNA) is a molecule that encodes the genetic instructions . Probabil ca si vizita de joi e in legatura cu un stagiu de perfectionare pentru James Bond:-)

      daca spui asta, inseamna ca nu ai vazut ce a mai scris adina!

      Si tu crezi ca mai e cineva capabil in BVB sa dea indicatii? Vai de tine! 

      Sova este mana dreapta a primului ministru si ministru cu vizite saptamanala la Londra, tot Sova (mama) este avocata Franklin Temleton si a Fondului Proprietatea. Si asa se realizeaza circuitul coruptiei in natura. Pai cum va explicati ca o persoana fara mandat face administrare pe cel mai mare fond de investitii din SE Europei? Prin coruptie la nivel de prim ministru si mai departe la nivel de ASF.

      Urmeaza arestari!!!!!!! 

    A.S.F. exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control !

    Deci ASF are in responsabilitate monitorizarea și verificarea cu regularitate a aplicării prevederilor legale incidente activității entitatilor supravegheate, , să prevină și să propună măsuri de remediere a 

    oricărei situații de încălcare a legilor și reglementărilor în vigoare, incidente, sau a propriilor angajati ! 

    De la piata de capital, asigurari si fonduti private de pensii pana la conducerea ASF si purtatoru de cuvant totul este o cumetrie corupta unsa de politicieni corupti, spagi si indicatii care sufoca dezvoltarea sectoarelor supravegheate . 

    Ce este aceea cercetare prealabila ? Functionarul care a favorizat infractorul isi face propria evaluare si sterge urmele infractiuni cum a fost la petromidia ? Guvernul ar trebui sa demita(decapiteze) imediat conducatorii acestei hidre corupte si sa puna la conducere oameni noi pentru a face curatenie . 

     

    1. Draga Theraflu,

      nu e bine sa aiba aceste atributii caci daca iei initialele cuvintelor pe care le-ai invocat si coroborezi(asa le place la niste baieti sa spuna atunci cand treubie sa privesc bilantul:-) cu initiala firmei care investeste cu Har i iese o chestie draguta:"atribuţii de Autorizare, Reglementare, Supraveghere şi Control ! " 

      Ar trebui infiintat SRI-FINANCIAR pentru supravegherea institutiilor statului care au devenit stat in stat si stau degeaba pe banii nostri.

      Am RCA la Carpatica ! Am vrut sa fiu patriot si in asigurari ! 

      Deja este pe teava acest SRI financiar. O sa fie in subordinea ASF care o sa aiba posibilitatea sa asculte telefoanele sa supravegheze toate comunicatiile si sa intercepteze orice documente daca au orice legatura cu piata financiara si de capital - vezi proiectul legii de modificare a OUG 32-2012.

      Deja cei de la ASF isi freaka mainile si isi aranjeaza ploile pentru a intra in noul serviciu secret al ASF. 

      ar spune prietenul comentac anonim, insa asa ceva exista draga Theraflu si se numeste BILANZ POLIZEI. Fara nicio doza de hilaritate. Aici iti dau o scurta prezentare "Bilanzpolizei

      Mit der Inkraftsetzung des Bilanzkontrollgesetzes am 1. Juli 2005 prüft die neu eingerichtete und privatrechtlich organisierte Deutsche Prüfstelle für Rechnungslegung e.V. (DPR) auf Verdacht oder stichprobenartig die Abschlüsse von börsennotierten Unternehmen. Kooperieren Unternehmen nicht mit der so genannten Bilanzpolizei, prüft auf der zweiten Stufe die Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin). Grundlage der Prüfungen sind die Rechnungslegungsvorschriften nach IFRS." --------------------"o data cu intrarea in vigoare a legii pentru controlul bilantului la 1 iulie 2005, Biroul de Verificare a Rapoartelor Financiare (DPR)in caz de presupunere sau in regim de sondaj controleaza rapoartele firmelor listate. In cazul in care nu coopereaza cu asa numita Politie Bilantiera, verifica pe al doilea nivel BAFIN (Autoritatea pentru Supravegherea Serviciilor financiare). Baza legala pentru verificari sunt liniile directoare als IFRS:". Ar putea fi initiata o propunere legislativa. UE si FMI vor sustine cu cea mai mare dorinta acest cadru legal care ne aduce mai aproape de piata unica de capital.Ce parere au prietenii mei comentaci? O seara placuta si salutari lui Batman... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb