Iranul şi-a deschis spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti care livrează ajutoare umanitare în Siria, potrivit Ambasadei Rusiei de la Teheran, citată de RIA Novosti.
Iranul a îndeplinit, potrivit Sputnik International, toate cererile Rusiei. "Mai multe solicitări au fost trimise [n.r. pentru a permite zboruri ruseşti cu ajutoare umanitare pentru Siria prin intermediul spaţiului aerian al Iranului] şi partea iraniană le-aprobat toate", a declarat ataşatul de presă al Ambasadei Rusiei Maksim Suslovs, subliniind că se referă numai la furnizarea de ajutoare umanitare.
Marţi, Bulgaria a închis spaţiul aerian al zborurilor umanitare ruseşti către Siria, invocând informaţii incorecte ale ruşilor privind scopul zborurilor şi încărcătura în cererile ruşilor de survol deasupra teritoriului Bulgariei.
Sputnik International susţine că motivul real din spatele refuzului Bulgariei ar fi temerile din Occident, potrivit cărora Moscova va sprijini militar la Damasc.
Sâmbăta trecută, Ambasada SUA a cerut Atenei să interzică zborurile umanitare ale aeronavelor ruseşti către Siria. Cu toate acestea, Grecia a refuzat să facă acest lucru, potrivit unor surse citate de RIA Novosti.
Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.
• Oficiali americani: Rusia a trimis nave, avioane militare şi personal în Siria
Oficiali americani, citaţi de Reuters, susţin că Rusia a trimis două nave militare, avioane de vânătoare şi personal militar limitat în Siria, pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad. Potrivit surselor SUA, Rusia a trimis în ultimele 48 de ore două nave la bordul cărora erau blindate, avioane de vânătoare şi un număr limitat de militari. "Intenţiile Rusiei în Siria rămân neclare", a afirmat un oficial american, explicând că nu este exclusă posibilitatea ca Moscova să pregătească terenul pentru lansarea unei ofensive antiinsurgente pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad.
Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare că Rusia ar putea trimite armament Siriei. "Da, sunt sunt foarte preocupat de informaţiile potrivit cărora Rusia ar fi trimis personal militar şi avioane în Siria", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, citat de Mediafax, precizând: "Orice formă de susţinere militară acordată regimului Bashar al-Assad poate conduce la escaladarea conflictului".
Moscova, un furnizor de arme tradiţional al Damascului, l-a susţinut pe Assad de-a lungul unui război care a fracturat Siria şi a susţinut constant că se opune puternic Statului Islamic, un grup militant care este ţinta unei campanii aeriene conduse de SUA.
Unul dintre oficialii americani a precizat că informaţiile iniţiale indică faptul că se pune accentul pe pregătirea unui aerodrom în apropierea oraşului-port Latakia, o fortăreaţă a lui Assad. Aeronave pentru transportul de mărfuri au ajuns şi ele pe aerodromul din apropiere de Latakia, potrivit Hotnews.
Oficialii estimează că zeci de trupe de infanterie navală au ajuns recent în zona aerodromului, posibil pentru a contribui la asigurarea securităţii perimetrului.
Reuters relata anterior despre transportul de unităţi locative prefabricate pentru sute de persoane către aerodromul sirian. Cei doi oficiali au precizat că în zonă au ajuns noi unităţi prefabricate.
Navele pentru transportul de tancuri au ajuns în decursul zilei trecute în oraşul-port Tartus, aflat la sud de Latakia, au arătat oficialii americani, fără a da informaţii cu privire la încărcătură acestora.
• Rusia avertizează Bulgaria că vor exista "consecinţe" după refuzul acordării dreptului de survol
Rusia a ameninţat Bulgaria că vor exista "consecinţe" pentru interdicţia de survol impusă avioanelor militare ruse care se îndreaptă spre Siria, informează Deutsche Welle.
Kremlinul a cerut explicaţii din partea Bulgariei pentru refuzul de acordare a dreptului de survol, argumentând că este vorba de echipamente pentru "combaterea terorismului".
"Problema nu este despre măsurile de retorsiune pe care Rusia le va lua împotriva Bulgariei într-un mod sau în altul... Însă este vorba de o problemă care subminează viitorul relaţiilor noastre", a declarat Leonid Kalaşnikov, vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.
Bulgaria a anunţat marţi că a respins o cerere formulată de Rusia de a permite avioanelor militare de transport ruse să survoleze teritoriul bulgar în drum spre Siria în perioada 1-24 septembrie.
1. Iranienii chiar au sânge în instalație
(mesaj trimis de Cristi C în data de 10.09.2015, 10:08)
Conform expresiei unui politician. Bulgarii nu se mai pot ridica din genunchi în ultimii ani unde au fost umiliți și de UE și de US.
Iranienii însă, după ce au negociat cu demnitate un acord nuclear (într-un duel pe care l-au și câștigat), au puterea să sfideze US, deși acordul nu a fost încă ratificat de Congres (și nici nu va fi pentru că majoritatea este împotrivă).
2. rusii au tot sangele
(mesaj trimis de marius în data de 10.09.2015, 18:08)
Dupa anuntul cu transferul umanitar am vazut in alta parte un anunta ca Rusia s-a alaturat guvernului Siriei in razboiul civil. Acum astept sa intervina americanii in favoarea opozantilor si mult sange va curge din toate instalatiile