DUPĂ INTRAREA LA TRANZACŢIONARE, Cotaţia derivatelor pe Bitcoin a trecut peste nivelul de 18.000 de dolari

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2017

Cotaţia derivatelor pe Bitcoin a trecut peste nivelul de 18.000 de dolari

Claudiu Cazacu, XTB România: "Legătura dintre preţul contractelor futures şi cel din piaţa spot reprezintă elementul central pentru evoluţia viitoare a cotaţiei Bitcoin"

Lansarea tranzacţiilor contractelor futures pe Bitcoin a declanşat un raliu al criptovalutei, notează presa internaţională de specialitate, după ce, duminică, la Chicago Board Options Exchange (CBOE) s-au întregistrat primele transferuri cu astfel de instrumente financiare având drept activ suport moneda digitală.

Tranzacţionarea contractelor futures pe Bitcoin la CBOE, având simbolul XTB, a demarat la preţul de 15.000 de dolari, corespunzător cotaţiei avute de criptomonedă la bursa Gemini, depăşind, la doar câteva ore de la lansare, preţul de 18.000 de dolari/unitate.

Site-ul CBOE a picat, imediat ce a fost lansată tranzacţionarea contractelor futures, instituţia punând evenimentul pe seama traficului ridicat.

Referitor la evoluţia valorii criptomonedei după prima sesiune de tranzacţionare a contractelor futures la CBOE, Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, ne-a declarat: "La o primă vedere putem spune că există interes pentru această piaţă, dar cred este mult prea devreme pentru a trage multe concluzii, ţinând cont de faptul că, încă, nu am văzut o sesiune «regular» completă.

Practic, abia acum se construieşte efectiv piaţa şi cred că cei care au intrat până acum au făcut-o mai degrabă la modul experimental".

Interesant este că, faţă de alte platforme ce oferă contracte futures cu activ suport Bitcoin, care sunt mai mici şi nereglementate, preţul la CBOE este mai ridicat, ceea ce înseamnă că, cel puţin până acum, interesul speculativ pe termen scurt pare a fi pe un trend ascendent, a aprecizat analistul XTB România, adăugând: "Deocamdată, pentru o primă şedinţă de tranzacţionare, volumele sunt destul de bune, fiind transferate peste 2.500 de contracte".

Sentimentul este pozitiv, dar trebuie să ţinem cont că acesta este exprimat mai mult pe piaţa futures, decât pe cea spot, a punctat domnul Cazacu, explicând: "La CBOE cotaţiile pentru Bitcoin sunt preluate de la Gemini, unde aprecierea monedei digitale nu este atât de mare precum cea de pe futures.

De fapt, legătura dintre preţul contractelor futures şi cel din piaţa spot reprezintă elementul central pentru evoluţia viitoare a cotaţiei Bitcoin".

Practic, întrebarea care se pune este legată de cine va conduce preţul, a spus analistul detaliind: "Cotaţia contractelor futures va fi liderul, dând tonul direcţiei generale, «trăgând» după sine piaţa fie pe creştere, fie pe scădere şi preţul de pe spot va juca rolul de urmăritor sau invers?

Evident, de acest lucru nu putem să ne dăm seama acum, piaţa urmând să ne dezvăluie în timp acest lucru.

În opinia mea, vom asista la perioade deosebit de volatile.

Personal, nu sunt surprins că prima reacţie a preţului pe futures este pozitivă. Rămâne de văzut dacă această tendinţă se va menţine".

Ieri, în jurul orei 17:00, contractele cu scadenţa pe 17 ianuarie 2018 se tranzacţionau la 17.670 de dolari, după ce atinseseră un maxim de 18.850 de dolari, fiind transferate, până în acel moment, 2.833 de astfel de instrumente financiare, potrivit datelor prezentate pe site-ul CBOE.

La aceeaşi oră, la Gemini, preţul unui Bitcoin era de 16.550 de dolari, cu peste 1.000 de dolari sub cel din piaţa futures, după un maxim de 16.798,79 de dolari.

Contractele cu scadenţa pe 14 februarie 2018 se tranzacţionau la 17.970 de dolari/unitate, iar cele cu scadenţa pe 14 martie 2018 aveau un preţ de 18.050 de dolari, în ambele cazuri maximul atins fiind de peste 19.000 de dolari.

Pentru a evita fluctuaţiile mari de preţ, CBOE a pus la punct un mecanism prin care va suspenda tranzacţiile timp de două minute, dacă variaţia cotaţiei contractelor va scădea sau va creşte brusc cu 10%, iar în situaţia în care oscilaţiile vor oscila brusc cu 20%, bursa va opri tranzacţiile timp de cinci minute.

Capitalizarea celor 16.734.362 de monede Bitcoin aflate în circulaţie era ieri, la ora menţionată, de circa 276 miliarde de dolari, conform site-ului "coinmarketcap.com", în timp ce valoarea tuturor criptovalutelor era, la ora menţionată, de aproximativ 441 miliarde de dolari, peste 62% din această sumă revenind Bitcoin, potrivit aceleiaşi surse.

Pe data de 18 decembrie a acestui an, Chicago Mercantile Exchange (CME), urmează, la rândul său, să introducă la tranzacţionare contracte futures cu expunere pe Bitcoin. De asemenea, Nasdaq şi Tokyo Financial Exchange, vizează listarea unor astfel de instrumente financiare anul viitor.

Notă

Informaţiile prezentate de analistul XTB sunt doar opinii şi nu trebuie privite drept recomandări de tranzacţionare. Autorul poate avea, la data realizării sau la data publicării, poziţii pe instrumente directe sau derivate, corelate cu monedele virtuale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb