DUPĂ MAJORAREA DE CAPITAL, Statul, din nou în acţionariatul "Rompetrol Rafinare"

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iulie 2011

Statul, din nou în acţionariatul "Rompetrol Rafinare"

Statul a redevenit acţionarul "Rompetrol Rafinare" Cons-tanţa (simbol RRC), cu un pachet de 44,69% din firmă, după ce compania a înregistrat la Registrul Comerţului majorarea de capital cu 80,8%, la circa 4,41 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni a restanţelor bugetare ale "Rompetrol" existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Obligaţiunile au avut o perioadă de maturitate de şapte ani şi au ajuns la scadenţă în septembrie, anul trecut.

Până la scadenţă, Rompetrol răs-cumpărase obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane de dolari şi plătise dobânzi aferente de 24 milioane de dolari din totalul restanţelor bugetare (înregistrate la 30 septembrie 2003).

Astfel, "KazMunaiGaz", proprietarul grupului "Rompetrol", a hotărât să convertească în acţiuni obligaţiunile rămase, în cadul Adunării Generale, din 30 septembrie 2010.

Statul român a contestat în instanţă deciziile AGEA. La finalul lunii iunie, Tribunalul Constanţa a respins contestaţia statului.

Întrebat, ieri, dacă statul va ataca decizia Tribunalului Constanţa, Gheorghe Ialomiţeanu s-a abţinut de la comentarii.

Statul român şi-ar fi putut recupera măcar o parte din banii pe care îi datorează "Rompetrol Rafinare" (fosta Petromidia), dacă Guvernul ar fi aprobat o hotărâre prin care obligaţiunile emise în contul datoriei de 603 milioane de dolari să poată fi tranzacţionate pe piaţa de capital.

Chiar legea prin care datoriile fostei Petromidia au fost convertite în obligaţiuni impunea Guvernului, în aprilie 2005, ca în termen de şase luni să aprobe o hotărâre prin care obligaţiunile să fie înregistrate la Oficiul de Evidenţă a Valorilor Mobiliare, pentru tranzacţionarea lor pe pieţele reglementate. Cu toate acestea, Hotărârea de Guvern nu a fost aprobată, deşi chiar şi acţionarii companiei au fost de acord, la sfârşitul lui 2005, cu tranzacţionarea obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, iar CNVM a emis un Regulament în acest sens. Toate au fost, însă, în zadar, în lipsa hotărârii Guvernului.

Istoria obligaţiunilor "Rompetrol Rafinare" a început în 2003, când Guvernul Năstase a decis, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, transformarea datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia în obligaţiuni în valoare de 603 milioane de dolari, cu o scadenţă iniţială de 20 de ani. Data scadenţei a fost, însă, modificată doi ani mai târziu, prin legea nr.89/2005, la şapte ani, termenul fiind septembrie 2010. La scadenţă, legea permitea companiei "Rompetrol Rafinare"să opteze pentru răscumpararea obligaţiunilor de la stat sau să opereze conversia lor în acţiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai da....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb