DUPĂ MODIFICĂRILE ANUNŢATE DE ESMA, Bogdan Albu, XTB România: "Restricţionarea contractelor pentru diferenţă va avea impact asupra traderilor mici"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2018

Bogdan Albu, XTB România: "Restricţionarea contractelor pentru diferenţă va avea impact asupra traderilor mici"

Consiliul de Supraveghere al Autorităţii Europene pentru Pieţe şi Valori Mobiliare (ESMA) a dispus, pe 23 martie, interzicerea comercializării, distribuţiei sau vânzării de opţiuni binare precum şi impunerea unor limite legate de nivelul levierului, în cazul Contractelor pentru Diferenţă (CFD-uri) către investitorii de retail din Uniunea Europeană. Alte reglementări vizează apelul în marjă pe bază de cont, protecţia împotriva balanţei negative şi modul în care sunt promovate instrumentele financiare derivate către clienţii de retail. (Vezi casetă).

Bogdan Albu, manager general în cadrul XTB România, ne-a precizat că, în linii mari, modificările anunţate de ESMA vor avea un impact, în primul rând, asupra traderilor mici. Domnul Albu a apreciat: "Acei traderi care sunt bine capitalizaţi vor tranzacţiona în continuare, ca şi până acum, şi, probabil, că o vor face prin intermediul unor brokeri europeni reglementaţi.

Măsurile sunt practic neschimbate faţă de cele propuse de ESMA la data de 15 decembrie 2017, fiind oarecum aşteptate de către industrie, iar unele companii, printre care ne numărăm şi noi, au iniţiat implementarea lor din timp. Aceste măsuri de intervenţie temporară sunt luate în conformitate cu noua putere de intervenţie a ESMA în cadrul MiFIR (n.r. Regulamentul UE nr. 600/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 mai 2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Regulamentului UE nr. 648/2012). În conformitate cu MiFIR, ESMA poate introduce doar măsuri de intervenţie temporară pe o perioadă de trei luni. Înainte de sfârşitul celor trei luni, ESMA va lua în considerare necesitatea extinderii măsurilor de intervenţie pentru încă trei luni. Ne aşteptăm să urmeze consultări în direcţia aplicării permanente a acestor măsuri".

ESMA motivează că deciziile luate sporesc protecţia investitorilor individuali în legătură cu tranzacţionarea acestor instrumente financiare.

Potrivit entităţii, din analizele Autorităţilor Naţionale Competente (ANC) cu privire la tranzacţionarea CFD-urilor în diferite jurisdicţii din UE, reiese că între 74% şi 89% din conturile individuale, de regulă, pierd bani din investiţiile efectuate, cu o pierdere medie de la 1.600 euro la 29.000 euro per client. De asemenea, analizele ANC-urilor pentru opţiunile binare au indicat pierderi importante în conturile clienţilor individuali, arată autoritatea.

Bogdan Albu: "Mă bucur că ESMA a înţeles că introducerea unei reguli de închidere a tranzacţiilor la nivel individual de poziţie nu este o măsură viabilă şi utilă, atât pentru traderi cât şi pentru brokeri"

Potrivit managerului XTB România, principalul element pozitiv al modificărilor operate de ESMA este dat de renunţarea la propunerea închiderii automate de către broker a unei poziţii tranzacţionate în marjă, în funcţie de variaţia marjei alocată poziţiei în sine şi nu de cea agregată, a tuturor poziţiilor deschise pe întregul cont de tranzacţionare.

Managerul XTB România a precizat: "Ceea ce mă bucură, într-o oarecare măsură, este faptul că ESMA a înţeles că introducerea unei reguli de close-out (n.r. închidere) a poziţiilor la nivel individual de poziţie, în loc de cont, aşa cum se realizează în prezent, nu este o măsură viabilă şi utilă, atât pentru traderi, cât şi pentru brokeri. Nivelul de stop-out a fost standardizat prin comunicatul ESMA şi setat la pragul de 50% pentru fiecare cont. Majoritatea brokerilor au, în prezent, acest nivel de închidere setat la 30%, deci clienţii vor trebui să depună mai mulţi bani în conturi pentru a-şi menţine poziţiile şi vor trebui să acorde o mai mare importanţă managementului riscului".

Pe de altă parte, Bogdan Albu a precizat că, o posibilă repercusiune a faptului că ESMA a aplicat limite ale levierului ce poate fi utilizat pentru un CFD este dată de migrarea clienţilor europeni de retail către brokeri nereglementaţi, sau care funcţionează sub alte jurisdicţii.

Oficialul XTB România ne-a spus: "Deşi limitările introduse în ceea ce priveşte levierul maxim, ce poate fi oferit clienţilor de retail, au fost comunicate deja în cadrul consultărilor de anul trecut, nu pot să nu-mi exprim dezamăgirea cu privire la decizia ESMA de a păstra aceste procente neschimbate, în ciuda feed-back-ului masiv venit din partea traderilor şi a brokerilor, care şi-au comunicat temerile privind migrarea clienţilor europeni de retail către brokeri nereglementaţi, sau care funcţionează sub alte jurisdicţii. Să sperăm, totuşi, că va exista o înţelegere din partea clienţilor, care ar trebui să aprecieze faptul că există şi unele avantaje, respectiv că, alegând un broker european, vor beneficia şi de un grad de protecţie mai ridicat".

În continuare, Bogdan Albu ne-a spus că, în piaţa românească, tendinţa observată în ultimul timp a fost de creştere constantă a numărului clienţilor interesaţi de trading, de investiţii în general.

Domnia sa a adăugat: "În acest an, mă aştept la o evoluţie slabă la nivelul industriei europene de brokeraj, însă, din anul 2019, cred că ne putem aştepta la o revenire în urcare. Oricum, anul 2017 a fost excelent, fiind marcat de creşterea spectaculoasă a interesului pentru criptomonede, ducând şi la o apreciere a numărului de clienţi şi a rulajelor acestora la nivelul companiilor de brokeraj, ceea ce va fi destul de greu de depăşit în acest an al provocărilor de natură legislativă".

Pe data de 18 ianuarie 2018, autoritatea lansa o solicitare de probe privind măsurile propuse, aceasta derulându-se până pe 5 februarie 2018.

Potrivit ESMA, au fost primite aproximativ 18.500 de răspunsuri la această solicitare, acestea venind de la furnizori, organizaţii comerciale, burse de valori şi brokeri implicaţi în tranzacţii cu CFD-uri şi/sau opţiuni binare, reprezentanţi ai consumatorilor şi persoane fizice. ESMA precizează că numărul persoanelor fizice care au răspuns acestei solicitări este mai mic decât această cifră, deoarece au fost primite numeroase răspunsuri de la aceiaşi respondenţi, de exemplu, un răspuns la fiecare măsură propusă pentru CFD-uri, în e-mailuri diferite şi răspunsuri duble de la aceiaşi respondenţi.

Pe de altă parte, în sondajul realizat pe Internet de Financial DomalGns Registry Holdings Limited, entitate ce este parte a furnizorului de servicii de tranzacţionare IG Group, în perioada menţionată, 98,1% dintre cei 14.605 de respondenţi din toată Europa s-au pronunţat împotriva propunerilor ESMA.

Pentru CFD-uri, ESMA limitează efectul de levier la deschiderea unei poziţii de un client individual de la 30:1 la 2:1, care variază în funcţie de volatilitatea instrumentului financiar suport, astfel:

30:1 pentru perechile de valute majore;

20:1 pentru perechile de valute cross, aur şi principalii indici;

10:1 pentru mărfuri, altele decât aur şi indici de capital propriu non-majori;

5:1 pentru indici de capital propriu şi alte valute de referinţă;

2:1 pentru criptomonede.

De asemenea, se instituie regula pentru apel în marjă pe bază de cont. Această măsură standardizează procentul de marjă, la 50% din marja minimă necesară, la care furnizorii trebuie să închidă unul sau mai multe din CFD-urile clientului.

O altă măsură vizează protecţia împotriva balanţei negative pe bază de cont, ce oferă o limită generală garantată pentru pierderile clientului individual.

Totodată, sunt restricţionate stimulentele oferite la tranzacţionarea CFD-urilor şi impunerea unei avertizări de risc standardizată, inclusiv procentul de pierdere înregistrat de un furnizor de CFD-uri pe conturile unui investitor individual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb