DUPĂ NOUĂ LUNI DE NEGOCIERI, "Sanofi-Aventis" preia "Genzyme", plătind peste 20 miliarde dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 februarie 2011

Preluarea "Genzyme" - cel mai mare producător mondial de medicamente pentru boli genetice rare - este cea mai amplă tranzacţie din industria farmaceutică realizată după noiembrie 2009, când "Merck & Co." a cumpărat rivalul "Schering-Plough" Corp. pentru circa 47 miliarde dolari.

Preluarea "Genzyme" - cel mai mare producător mondial de medicamente pentru boli genetice rare - este cea mai amplă tranzacţie din industria farmaceutică realizată după noiembrie 2009, când "Merck & Co." a cumpărat rivalul "Schering-Plough" Corp. pentru circa 47 miliarde dolari.

"Sanofi-Aventis" SA, cel mai mare producător de medicamente din Franţa, a decis să cumpere compania americană de biotehnologie "Genzyme" Corp., după nouă luni de negocieri.

"Sanofi-Aventis" preia "Gen-zyme" pentru 20,1 miliarde dolari în numerar, preţ la care s-ar putea adăuga alte sume, condiţionate de performanţele produselor companiei americane. Oferta "Sanofi-Aventis" este de 74 de dolari pentru fiecare acţiune "Genzyme", cu 48% mai mare decât preţul de închidere al titlurilor societăţii americane în data de 2 iulie 2010 (49,86 dolari), când a fost anunţată posibila preluare a sa de către "Sanofi".

La data de 29 august, compania franceză a dezvăluit o ofertă de 69 de dolari/acţiune, respectiv 18,5 miliarde dolari în total, iar în 4 octombrie a urmat o propunere ostilă îndreptată către acţionari, la acelaşi preţ. Oferta actuală a fost îmbunătăţită.

Acordul dintre cele două părţi mai cuprinde o clauză în baza căreia fiecare acţionar "Genzyme" va primi drepturi de valoare prin care beneficiarul poate încasa suplimentar, până în 2020, maximum 14 dolari pe drept, în funcţie de succesul unui medicament aflat în ultimele faze experimentale ale dezvoltării şi de vânzările altor două produse ale companiei americane. Aceste drepturi sunt tranzacţionabile, iar acţionarii "Genzyme" le-ar putea vinde, ca să nu fie afectaţi de potenţiale eşecuri.

Integrarea "Genzyme" ar putea contribui la profiturile "Sanofi" din primul an fiscal ce urmează încheierii tranzacţiei de preluare.

"Sanofi-Aventis" face achiziţii în condiţiile în care va înregistra scăderi importante ale vânzărilor în urma expirării mai multor brevete de exclusivitate pentru anumite medicamente. Prin achiziţia "Genzyme", compania va câştiga o poziţie solidă pe segmentul medicamentelor pentru boli rare.

Tranzacţia de preluare se va finaliza în trimestrul al doilea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb