DUPĂ O PERIOADĂ DE SCĂDERE Preţul energiei a crescut din nou abrupt, cu aproape 20%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 octombrie 2017

Preţul energiei a crescut din nou abrupt, cu aproape 20%

O comisie parlamentară anchetează ANRE cu privire la preţul electricităţii şi gazelor

Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pe piaţa spot a bursei OPCOM (PZU) a avut, din nou, un salt abrupt, la începutul acestei săptămâni, după o perioadă în care a înregistrat scăderi constante. Pentru astăzi, electricitatea a fost vândută, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, la un preţ cu 18,83% mai mare decât cel de luni, respectiv 314,94 lei/MWh faţă de 265,03 lei/MWh. Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pentru luni, pe PZU, a fost în creştere faţă de cel din ziua precedentă cu 178,65%.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a precizat, citat de Agerpres, că una dintre cauzele evoluţiei de ieri a preţului energiei electrice este prognoza extrem de mică privind producţia de energie eoliană pentru ziua de marţi: "Mă aşteptam la cotaţii mai ridicate pentru mâine (n.r. astăzi), însă nu estimam un preţ mai mare de 300 de lei pe MWh.

Preţul pentru mâine, de 314 lei pe MWh, nu cred că este chiar un preţ real, cel mai probabil este cauzat de faptul că, după ce zilele trecute producţia de energie eoliană a fost foarte mare, se trece brusc la o perioadă de prognoză eoliană redusă".

Producţia de energie eoliană luni, la ora 15:30, era pe ultimul loc în topul surselor de generare a energiei electrice, cu doar 52 de MW, adică 0,72% din total, spre deosebire de ziua de duminică, în care energia eoliană era pe primul loc, cu 2.208 MW.

Preţul a crescut şi în urma majorării consumului de energie electrică. Această creştere a consumului a venit în contextul unor zile friguroase, în care unele sisteme de încălzire centralizată nu au fost pornite, iar populaţia s-a încălzit cu echipamente electrice.

Datele OPCOM mai arată că, astăzi, ţara noastră va avea aceleaşi preţuri cu Ungaria, România importând energie pe Piaţa pentru Ziua Următoare în toate intervalele orare.

După evoluţia ascendentă constantă pe care preţul energiei a avut-o încă începând din iarna trecută, o comisie parlamentară verifică dacă preţurile energiei şi gazelor sunt cele corecte, anchetând activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) din 2005 până în prezent, precum şi toţi factorii implicaţi - miniştri, secretari de stat sau directori de companii.

Deputatul Iulian Iancu, preşedintele comisiei, a spus, săptămâna trecută: "Avem în analiză acest obiectiv: de ce au crescut preţurile. Vom lua în calcul toate elementele care contribuie la formarea preţului la consumatorul final pe tot lanţul energetic, adică în ce fel s-au stabilit preţurile la producător, cum s-a stabilit tariful de transport, atât la energie electrică, cât şi la gaze, de ce a fost crescut în anumite procente, evoluţia tarifului la distribuitor şi în ce măsură au fost recunoscute costurile, în ce măsură a fost corectă recunoaşterea lor şi cum se regăseşte ea în calitatea serviciului. Mă refer la continuitate, pentru că aţi văzut că au fost foarte multe momente de întreruperi, şi la calitatea lui, ca atare, către consumatorul final". Iulian Iancu a admis că va fi o muncă titanică, dar şi-a exprimat speranţa ca, la final, să dea răspunsuri simple dacă preţul pe care îl plătim la energie şi gaze este cel corect sau nu. În cazul în care vor fi descoperite deficienţe, pot fi luate trei măsuri: "modificarea legislaţiei primare, solicitarea de modificare a legislaţiei secundare şi înaintarea către Parchet a cazurilor care se dovedesc a fi infracţionale".

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE din 2012 până în prezent, a declarat că audierile din această comisie vor reprezenta un moment al adevărului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt prea putini "actori" in piata ca sa poata rezulta un pret corect. Acest lucru e valabil chiar si la BVB, unde primi 6 intermediari au o cota de piata de peste 75%...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb