• Vânzări de 2,1 miliarde lei, cu 39% peste cele din perioada ianuarie-iunie 2021
• Marian Năstase, Preşedintele Grupului: "Am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic şi de produse extrudate"
• În primul semestru Alro şi-a redus producţia de aluminiu primar cu 60%, în timp ce Alum şi-a suspendat activitatea de producţie începând cu luna august 2022
Alro Slatina (ALR) a raportat un profit net consolidat de 15,3 milioane de lei în primul semestru al acestui an, faţă de o pierde de 47,58 milioane de lei în primele şase luni ale lui 2021, ca urmare a măsurilor implementate la nivelul Grupului pentru a diminua efectele preţurilor energiei care au atins niveluri nesustenabile, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cifra de afaceri a crescut la 2,1 miliarde de lei în primul semestru, faţă de 1,5 miliarde de lei în primele şase luni ale anului trecut, datorită cererii mai mari de aluminiu din pieţele internaţionale şi a nivelurilor îmbunătăţite ale cotaţiilor la London Mercantile Exchange (LME), conform companiei. Indicatorul EBITDA (profitul înainte de impozitare, de alte câştiguri şi pierderi financiare, de amortizare şi depreciere) a crescut, de asemenea, la 219,6 milioane lei, faţă de nivelul de 144 milioane de lei din prima jumătate a anului trecut.
Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a spus: "În primul semestru al anului 2022 cererea a încetinit, s-au materializat niveluri foarte ridicate ale inflaţiei şi niveluri record ale ratelor dobânzilor, toate acestea adăugând presiuni suplimentare asupra companiilor şi forţându-ne să dăm dovadă de adaptabilitate şi să ne schimbăm modelul de afaceri începând cu anul 2022. În consecinţă, am decis să suspendăm temporar activitatea de producţie a trei hale de electroliză la Alro începând cu ianuarie 2022 şi întreaga producţie de alumină la Alum, începând cu luna august 2022".
Preşedintele Alro a adăugat: "Am făcut aceşti paşi decisivi ţînând cont de o serie de măsuri tehnologice care permit o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile pieţei energiei revin la normal. Prin urmare, la Alro, noul model de afaceri aplicat în primul semestru din 2022 s-a dovedit de succes, acesta constând în cumpărarea de metal primar rece din piaţă pentru a menţine sau chiar a creşte producţia de produse prelucrate, ajustând, în acelaşi timp, producţia de bunuri din aluminiu mai puţin profitabile. Prin urmare, am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic şi de produse extrudate".
Conform raportului, cotaţia aluminiului la LME s-a situat la niveluri de peste 3.000 de dolari/tonă în primul trimestru al anului, în timp ce în trimestrul al doilea a fost vizibilă o tendinţă descendentă cu valori în jur de 2.500 de dolari/tonă, în luna iunie. Media pentru prima jumătate a anului 2022 a fost de 3.082 dolari/tonă, cu 37% mai mare decât în primul semestru din 2021, când media a fost de 2.246 dolari/tonă.
"În prima jumătate a anului 2022, pieţele locale şi mondiale au fost afectate de o criză energetică, adâncită şi mai mult de conflictul din Ucraina. Creşterea preţurilor energiei electrice, începând cu a doua jumătate a anului 2021 şi primul trimestru al anului 2022, a afectat grav producătorii de aluminiu din Europa, mai multe fabrici de aluminiu electrolitic reducându-şi producţia sau chiar închizându-se complet", se arată în raport. "Criza energetică a fost şi mai accentuată în România, cu preţuri prohibitive la electricitate şi gaze naturale. Astfel, preţul energiei electrice a crescut de la 60 euro/MWh în primul trimestru din 2021, depăşind 500 euro/MWh în trimestrul al doilea din 2022. Aceeaşi tendinţă a urmat şi cotaţia gazelelor naturale, urcând de la 18 euro/MWh în primul trimestru din 2021 la peste 180 de euro/MWh în trimestrul al doilea din 2022. Mai mult, piaţa din România a înregistrat un deficit de energie electrică şi gaze naturale. Preţul certificatelor de emisii CO2 a crescut şi el de la circa 25 de euro/certificat, la sfârşitul anului 2020, până la peste 90 de euro/certificat".
În prima jumătate a anului, vânzările Grupului Alro s-au ridicat la 2,1 miliarde de lei, mai mari cu 39% faţă de cele din perioada similară din 2021, de 1,5 miliarde de lei. În primul semestru, Grupul a beneficiat de creşterea cererii de plăci şi produse extrudate, cele mai profitabile produse ale Grupului, de tendinţa ascendentă a cotaţiilor LME şi de cursul de schimb favorabil, coform raportului.
Grupul şi-a continuat programul de investiţii care vizează reducerea dependenţei de energie electrică prin creşterea cantităţii de metal topit din deşeuri reciclate, creşterea fiabilităţii operaţionale a echipamentelor critice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a echipamentelor şi proceselor tehnologice.
Pentru acest an, programul de investiţii al Alro este de aproape 23 milioane de dolari şi cuprinde proiectele necesare pentru atingerea cantităţii de metal, după noul model de afaceri adoptat de Grup pentru 2022, se mai arată în raport.
Pe de altă parte, Alro a fost nevoită să ia măsuri decisive pentru a păstra valoarea activelor Grupului şi pentru a diminua parţial creşterea costurilor cu energia. Astfel, Alro şi-a redus producţia de aluminiu primar cu 60% prin suspendarea temporară a activităţii a trei hale de electroliză, în timp ce Alum şi-a suspendat activitatea de producţie începând cu luna august 2022.
La nivel individual, Alro Slatina a avut în primul semestru vânzări de 1,97 miliarde de lei, cu 38% peste cele din prima jumătate a anului trecut, şi un profit net de 0,71 milioane de lei, faţă de o pierdere de 27,58 milioane de lei în primele şase luni ale anului 2021.
Alro Slatina este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, fiind şi cel mai mare consumator de energie electrică din România.
Vimetco PLC din Cipru deţine 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce Pavăl Holding are 23,2%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din Alro.