DUPĂ PLÂNGEREA PENALĂ ÎMPOTRIVA MINISTRULUI ENERGIEI Gabriel Dumitraşcu i-a făcut plângere lui Cristian Buşu

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2016

Gabriel Dumitraşcu i-a făcut plângere lui Cristian Buşu

Cristian Buşu este administrator, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica şi Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, i-a făcut, miercuri, plângere penală lui Cristian Buşu, administrator, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica SA, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, cu consecinţa obţinerii unor avantaje nejustificate".

În prezent, Cristian Buşu îndeplineşte şi funcţia de Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei.

În plângerea penală, Gabriel Dumitraşcu spune: "La data de 22 septembrie 2014 a fost ales un nou Consiliu de Administraţie al societăţii «Electrica». Între cei aleşi figurează şi Buşu Cristian, propus de SIF Oltenia SA.

Conform art. 17 alin. 1 din Statut, «Electrica» este administrată de un consiliu de administraţie compus din 5 administratori aleşi de AGOA, dintre care cel puţin 3 administratori trebuie să fie independenţi şi neexecutivi.

Potrivit art. 17 alin. 2, Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie sau orice altă entitate succesoare, nu va putea propune mai mult de 2 candidaţi pentru funcţia de administrator, membri în Consiliu. Ceilalţi 3 candidaţi pentru funcţia de administrator vor fi în mod obligatoriu independenţi şi neexecutivi şi vor fi propuşi numai de ceilalţi acţionari.

Între condiţiile obligatorii enumerate la art. 17 din Actul Constitutiv «Electrica» pentru definirea caracterului de «administrator independent» se regăseşte la alin (2) lit. j) prevederea conform căreia: «în ultimii cinci ani candidatul nu a ocupat o poziţie în cadrul unei autorităţi de stat centrale sau locale sau în societăţi concurente».

Pentru Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din data de 22.09.2014, a fost propus un număr de 10 candidaţi pentru funcţiile de administratori, din care Statul Român a propus doi candidaţi. Victor Cionga a fost propus de către Statul Român prin Ministerul Economiei - Departamentul pentru Energie şi de către SAI Certinvest SA.

Victor Vlad Grigorescu a fost propus de către Statul Român prin Ministerul Economiei - Departamentul pentru Energie.

Michael Adriaan Maria Boersma a fost propus de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pedro Mielgo Alvarez a fost propus de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Arielle Malard de Rothschild a fost propusă de către ING Pensii SAFPAP SA.

Bogdan George Iliescu a fost propus de către FDI Active Dinamic administrat de SAI Swiss Capital Asset Management şi de către Adinel Tudor. Mihai Lazar a fost propus de către Metropolitan Life SAFPAP SA şi de către SIF Muntenia SA.

Cristian Buşu a fost propus de către SIF Oltenia SA.

Ovidiu Demetrescu a fost propus de către Mihaela Diana Torje (acţionar persoană fizică). Cristian-Daniel Rizea s-a autopropus.

În ceea ce priveşte condiţia conform căreia candidaţii independenţi trebuie să respecte criteriile de eligibilitate şi independenţă, prevăzute de actul constitutiv, toţi candidatii au depus, conform cerinţei din convocator, declaraţii pe proprie răspundere care atestă că la data depunerii candidaturii îndeplinesc criteriile anterior menţionate, inclusiv Buşu Cristian.

Mai mult, administratorii aleşi, inclusiv Buşu Cristian, au depus la acceptarea mandatului şi declaraţii notariale autentificate pe proprie răspundere de acceptare a mandatului în care declară că îndeplinesc condiţiile legale şi statutare.

Având în vedere dispoziţiile art. 326 din Noul Cod Penal, potrivit cărora declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 Noul Cod Penal sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe constituie infracţiune, apreciez că numitul Buşu Cristian, prin declaraţiile pe proprie raăspundere date, a săvârşit infracţiunea de fals în declaraţii, cu consecinţa obţinerii unor avantaje nejustificate.

Una dintre cerinţele esenţiale pentru existenţa infracţiunii, impune ca declaraţia necorespunzătoare adevărului să fie dintre acelea care potrivit legii sau împrejurărilor serveşte la producerea vreunei consecinţe juridice.

Or, în raport de dispoziţiile legale în materie, potrivit cărora la depunerea candidaturii este obligatorie depunerea declaraţiei pe proprie răspundere, aptitudinea declaraţiei de a produce consecinţe juridice, decurge în primul rând din lege.

În ceea ce îl priveşte pe Buşu Cristian, comparând datele din CV-ul ataşat candidaturii şi postat pe site-ul «Electrica», CV-ul postat pe site-ul SIF Oltenia şi data alegerii ca administrator am constatat că acesta a îndeplinit o funcţie în cadrul Guvernului României - autoritate centrală în decembrie 2009, deci, mai recent de cinci ani faţă de data de 22 septembrie 2014, în care a fost ales administrator la «Electrica».

Aceeaşi constatare există şi într-o adresă BERD, acţionar semnificativ al «Electrica», prin care aduce la cunoştinţa Electrica faptul că din informaţii publice rezultă că domnul Buşu Cristian ar fi fost consilier personal al Prim-ministrului României până în 15 ianuarie 2010, şi care consideră că dacă aceste informaţii se confirmă, domnul Buşu Cristian nu ar mai putea fi considerat administrator independent. Până la data prezentei, domnul Buşu Cristian nu şi-a infirmat declaraţia privind îndeplinirea criteriilor de eligibilitate şi independenţă prevăzute de actul constitutiv".

Recent, Gabriel Dumitraşcu, care a candidat pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica, i-a făcut plângere penală şi lui Victor Vlad Grigorescu, actual ministru al energiei, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Domnul Dumitraşcu reclamă nereguli în desfăşurarea procedurilor de recrutare a conducerii Hidroelectrica.

Gabriel Dumitraşcu a considerat că procesul de recrutare nu s-a realizat cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal şi transparenţei, aşa cum prevede Ordonanţa privind managementul profesionist în companiile de stat, şi a contestat procesul de recrutare atât la Transearch International SRL, cât şi la ministrul Energiei Vlad Grigorescu. Domnul Dumitraşcu contestă faptul că a fost nevoit să susţină interviul în limba engleză, deşi majoritatea aplicanţilor au susţinut interviul în limba română, fiind creat un avantaj suplimentar unor aplicanţi, încălcându-se principiul tratamentului egal.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb