Actualizare 14:23 Bursa din Shanghai a închis în creştere cu 2,4%
Bursa din Shanghai a închis şedinţa de tranzacţionare de azi în creştere, cu 2,4%, la 3.970,39 puncte.
Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai a închis în creştere cu 4,18%, la 2.120,2 puncte.
Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a crescut cu 2,39%, la 2.120,2 puncte.
(A.C.)
----------------
Recentele scăderi dramatice de pe bursa din China se vor reflecta indirect şi asupra economiei locale, fiind de aşteptat ca importurile României care sunt denominate în dolari să continue să se scumpească, consideră Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.
Printre bunurile la care vor avea loc creşteri de preţuri se numără produsele electronice importate din Asia de Sud-Est, dar vor putea avea loc şi scumpiri ale combustibililor, potrivit domniei sale.
"Situaţia vine pe fondul vânzărilor agresive care au avut loc în ultimele zile pe bursa din China şi care au determinat scăderi semnificative ale indicilor", se arată într-o analiză Tradeville, transmisă vineri.
Primele vânzări pe bursa din China au apărut încă de la mijlocul lunii trecute, atunci când a fost anunţat un nou val de IPO-uri care urma să absoarbă o cantitate uriaşă de lichiditate din piaţă şi, de asemenea, o nouă serie de restricţii privind marjele de tranzacţionare, precizează analiştii, care mai adaugă: "Întrucât cifrele de poziţionare erau deja extrem de mari, iar 90% din componenţa bursei înseamnă investitori mici locali, vânzările s-au transformat rapid în lichidări forţate, în panică.
Autorităţile chineze au reacţionat deja, însă măsurile lor de a opri escaladarea situaţiei sunt timide, astfel că lichidările forţate ale poziţiilor de cumpărare cel mai probabil vor continua. Totuşi, Beijingul nu doreşte să fie privit ca pierzând total controlul asupra unei părţi importante a sistemului său financiar, prin urmare este posibil ca măsurile stimulative să devină tot mai credibile în viitorul apropiat şi, astfel, bursa locală să aibă o oarecare corecţie pozitivă".
În opinia analiştilor, câştigătorul acestei situaţii cel mai probabil va fi, pe termen mai lung, dolarul american, care va continua să se aprecieze, inclusiv faţă de euro. Totuşi, acest lucru nu va genera avantaje competitive pentru exportatorii români, atât timp cât cursul EUR/RON rămâne stabil în jurul valorii de 4,45.
• BVB nu are o legătură directă cu China
Bursa de la Bucureşti, precum şi leul, nu au o legătură directă cu bursa din China, iar economia chineză nu este atât de mult influenţată de bursă, întrucât mecanismul de transmitere nu se aseamănă cu cel din alte economii importante, potrivit Tradiville.
Din perspectiva pieţelor noastre de capital, efectele nu vor fi semnificative, însă în perioade de apreciere a dolarului american, economiile şi pieţele emergente sunt, de regulă, vulnerabile, notează Mihai Nichişoiu. Potrivit domniei sale, totuşi, România este poziţionată rezonabil, având o balanţă echilibrată a contului curent, stabilitate politică, stabilitate a cursului valutar şi o creştere economică de top la nivelul UE, astfel încât ne aşteptăm ca efectele să fie limitate.
Joi şi vineri, busrsele chineze şi-au revenit după pierderile masive din zilele precedente.
Indicele Shanghai Composite a crescut vineri cu 4,54%, după un plus de 5,76%, joi, iar indicele bursei din Shenzhen a fost în urcare 4,09%, vineri, după o apreciere de 3,76%, joi.
Piaţa din Shanghai, cea mai importantă bursă din China, urcase cu peste 150% în ultimele 12 luni, dar a scăzut cu 30%, în ultimele trei săptămâni, înainte de şedinţa de miercuri.