DUPĂ SEMNAREA FAZEI 1 A ACORDULUI COMERCIAL CHINA-SUA Recorduri americane: Dow Jones peste 29.000 de puncte

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 ianuarie 2020

Recorduri americane: Dow Jones peste 29.000 de puncte

Standard & Poor's 500 a urcat deasupra pragului de 3.300 de puncte

Dow Jones Industrial Average, indicele emblemă al pieţei din Statele Unite ale Americii, a încheiat miercuri peste pragul de 29.000 puncte, pentru prima dată în istorie, după ce SUA şi China au semnat "Faza 1" a acordului comercial, ceea ce a mai detensionat conflictul dintre primele două puteri economice ale lumii, ce durează de peste un an şi jumătate.

Totodată, ieri Standard & Poor's 500 a atins un vârf al tuturor timpurilor de peste 3.300 de puncte, iar indicele tehnologiei Nasdaq 100 se tranzacţiona în zona maximelor istorice, într-o secvenţă de continuare a tendinţelor ascendente clare pe care coşurile de acţiuni ale burselor din Statele Unite le-au dezvoltat anul trecut, îndeosebi ca urmare atitudinii Fed-ului, care a redus de trei ori dobânda de politică monetară, în 2019.

Cifrele rotunde, precum 29.000, nu sunt neapărat semnificative pentru piaţă, dar pot reflecta optimismul în creştere al investitorilor, în ciuda unor riscuri pe care le­-au întâlnit anul trecut, notează MarketWatch.

Pactul semnat miercuri relaxează unele taxe impuse de Statele Unite asupra anumitor importuri din China şi impune Beijing-ului să achiziţioneze mai multe produse americane.

În centrul acordului stă angajamentul Chinei de a cumpăra bunuri şi servicii din Statele Unite de o valoare suplimentară de cel puţin 200 miliarde de dolari pe parcursul a doi ani, pes­te nivelul achiziţiilor de 186 miliarde de dolari din 2017, potrivit Reuters.

De asemenea, include şi acordul Beijing-ului de a pune capăt practicii sale de a exercita presiune asupra companiilor străine pentru a-şi transfera tehnologiile către cele chineze.

În plus, Donald Trump a spus că va elimina toate tarifele aplicate importurilor din China de îndată ce cele două mari puteri mondiale vor încheia "Faza 2" a pactului, pentru care negocierile se vor demara în curând.

Acordul comercial lasă loc investitorilor pentru a se concentra asupra raportărilor financiare ale companiilor listate în SUA, inclusiv pe perspectivele care întrevăd în lumina înţelegerii tocmai semnate.

Peter Cardillo, economist şef în cadrul Spartan Capital Securities din New York a declarat, citat de Reuters: "Nu este nicio îndoială că, din punct de vedere psihologic, este o mare uşurare pentru piaţă (...) Există încă directori executivi care au dubii, dar acordul ar putea ajuta investiţiile de capital, care au fost cea mai mare verigă lipsă a economiei în ultimii ani".

În ultimele trei trimestre, câştigurile companiilor au fost reduse, iar aşteptările sunt ca situaţia să se repete şi în cel de-al patrulea.

Totuşi, analiştii prognozează pentru 2020 o creştere a câştigurilor corporative de circa 9,5%, acesta fiind motivul pentru care traderii vor privi cu atenţie raportările financiare, în căutarea unor indicii din partea echipelor de management privind perspectivele afacerilor pentru următoarele luni, potrivit Dayton Daily News.

Ieri, în debutul şedinţei de tranzacţionare, indicii bursieri din Statele Unite au atins noi recorduri, S&P 500 trecând pentru prima dată peste pragul de 3.300 de puncte, rezulatele raportate de Morgan Stanley şi raliul sectorului tehnologic adăugându-se optimis­mului acordului tocmai semnat, potrivit investing.com, ce citează Reuters.

Acţiunile Morgan Stanley au des­chis ziua bursieră în creştere cu 5,8%, după ce banca de pe Wall Street a depăşit estimările de profit pentru trimestrul al patrulea şi şi-a ridicat obiectivele de performanţă.

Per ansamblu, acţiunile din tehnologie susţineau creşterea indicilor, Apple deschizând ziua bursieră cu un avans de 0,85%, aprecieri semnificative având şi producătorii de chip-uri, după o prognoză a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, care indica spre o recuperare a vânzărilor în domeniu.

Philadelphia Semiconductor Index, ce include 30 de companii din indus­tria semiconductoarelor, a deschis şedinţa de ieri în apreciere cu circa 0,9%.

La ora 18:00, S&P 500 era în creştere cu 0,6%, în timp ce Dow Jones Industrial Average urca cu 0,5% iar Nasdaq 100 avea un salt de 0,53%.

În Europa, STOXX 600 era în apreciere cu 0,2%, în vreme ce DAX30 al bursei din Frankfurt avea un declin de 0,02% iar pentru FTSE100 al pieţei londoneze scăderea era de 0,5%.

În Asia, pieţele au avut închideri mixte, reacţia pieţei fiind modestă faţă de pactul dintre Statele Unite şi China, în mare parte deoarece acordului dintre cele mai mari două economii ale lumii a lăsat multe probleme spinoase nesoluţionate.

Mai mult decât atât, unii analişti sunt sceptici că "Faza 2" a pactului va reprezenta ceva semnificativ în rezolvarea disputei comerciale dintre Washington şi Beijing.

Indicele Shanghai Composite din China a scăzut cu 0,52%, la 3.074,08 de puncte, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,38%, până la 28.883,04 puncte.

În Japonia, Nikkei a crescut cu 0,07%, la 23.993,13 puncte, indicele Topix a coborât cu 0,14%, la 1.728,72 puncte, în timp ce în Coreea de Sud, referinţa Kospi s-a apreciat cu 0,775, la 2.248,05 puncte.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In absenta unei informatii exprese in articol , constat ,din grafic , ca in in 2019 indicele respectiv a crescut de la aproximativ 22000 puncte la 29000. adica cu cca.32% .Isarescu s-a aratat contrariat de o crestere "a ceva " - ca sa nu specifice direct pensiile - cu 40% cand PIB ul creste doar cu 4% . In paranteza fie spus ii cam dau dreptate .Nu ar trebui oare sa sublinieze si anormalitatea unor cresteri anuale -sau scaderi - de 30-40 % chiar in inima sistemului capitalist ,piatra de temelie , oglinda , sacrosanta si apodictica BURSA ? Ca nu prea cred ca PIB-ul american sa fi crescut in 2019 cu mai mult de 4-5% .

    1. PIB SUA in 2019 este estimat la 2.3% (dupa 2.1% in trimestrul 3).

      Dar, comentariul tau este foarte corect si arata cat de penibil este Isarescu.

      In loc sa vada de leu caruia in loc sa il apere, ii gaseste doar un alt canal in care sa il gestioneze. RIDICA DOBANDA ISARESCULE. ASASINULE. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb