După SIF-uri, Dan Paul atacă în instanţă "Rompetrol"

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2005

Ca şi cum acuzaţiile aduse în ultimul timp de procurori omului de afaceri Dinu Patriciu privind manipularea pieţei acţiunilor "Rompetrol Rafinare" o dată cu listarea companiei la cota Bursei nu ar fi fost de ajuns, la finele săptămînii trecute a apărut o nouă acuzaţie.

Reclamantul este Dan Paul, unul dintre acţionarii minoritari ai companiei "Rompetrol" SA, care contestă în instanţă o hotărîre a Adunării generale a acţionarilor din 24 iunie şi care, spune el, i-ar fi adus prejudicii mari. În cadrul respectivei AGA, cu majoritate de voturi a fost aprobată majorarea de la 85 la 110 milioane de dolari a creditului sindicalizat acordat anul trecut societăţii de către HVB Bank România, Bank Austria Creditanstalt AG şi Banca Comercială Română (BCR). Tot pe 24 iunie 2005, acţionarii "Rompetrol Rafinare" au aprobat şi garantarea facilităţii majorate prin garanţie reală mobiliară asupra anumitor bunuri. Tocmai acest lucru pare că l-a deranjat pe Dan Paul, care contestă soluţia aleasă pentru garantarea creditului.

Prima înfăţişare în procesul Dan Paul - "Rompetrol" SA a avut loc vineri la Judecătoria sectorului 3, la Secţia comercială, dar s-a ţinut cu uşile închise. Vineri au participat doar avocaţii celor două părţi.

Dan Paul este un investitor activ pe piaţa bursieră, evidenţiindu-se cu mai multe procese pe care le-a intentat SIF-urilor.

Contactat de noi, vineri, Dan Paul ne-a promis că a doua zi, sîmbătă, va acorda ziarului "BURSA" declaraţii lămuritoare cu privire la acţiunea sa împotriva societăţii "Rompetrol". Sîmbătă, însă, domnia sa s-a răzgîndit, precizîndu-ne doar că s-a hotărît să nu mai comenteze în vreun fel acţiunea sa.

În lipsa unei poziţii oficiale din partea domnului Dan Paul, singura raţiune a gestului său pare să fie aceea de a bloca pentru moment aprobarea în Adunarea generală a acţionarilor "Rompetrol" SA a garantării creditului contractat de rafinăria Petromidia. Fix peste 10 zile (pe 22 septembrie) la "Rompetrol" SA urmează să aibă loc o adunare generală extraordinară, pe a cărei ordine de zi figurează şi ratificarea garanţiilor acordate rafinăriei. În fapt, acţionarii "Rompetrol" ar urma să voteze suplimentarea plafonului de acoperire a garanţiilor de la 115% la 125%. Probabil că prin acţiunea în justiţie, Dan Paul încearcă acum să blocheze acest punct de pe ordinea de zi. Blocarea garanţiilor ar însemna mai mult ca sigur şi blocarea creditului suplimentar pentru rafinărie.

Oficialii grupului "Rompetrol" ne-au comunicat, sîmbătă, că în proaspătul proces intentat de Dan Paul acuzaţiile investitorului "nu sînt nici întemeiate, nici de bună credinţă".

Eugen Babău Iladi, directorul de comunicare al Grupului Rompetrol, ne-a declarat: "Acţionarul Dan Paul nu s-a prezentat la şedinţa AGA în care operaţiunea contestată a fost supusă discuţiei acţionarilor, cînd a fost analizată şi aprobată de către aceştia (aşa cum nu s-a prezentat la nici una dintre şedinţele acţionarilor de pînă acum)". Tribunalul a stabilit următorul termen pentru data de 23 septembrie, adică a doua zi după programata Adunare generală de la "Rompetrol" SA. Ceea ce arată că lui Dan Paul nu i-a reuşit deocamdată strategia să blocheze aprobarea garanţiilor pentru "Petromidia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb