După ce a înregistrat un succes surprinzător în primul tur al scrutinului regional din Franţa, partidul condus de Marine Le Pen a pierdut alegerile regionale. Formaţiunea de centru-dreapta a lui Nicolas Sarkozy a câştigat, în turul al doilea, mai multe voturi şi decât socialiştii aflaţi la putere.
Una dintre cele mai mari surprize ale bătăliei electorale desfăşurate pe 13 decembrie a fost trecerea regiunii Ile-de-France de sub controlul socialiştilor în mâinile republicanilor. Este pentru prima dată în ultimii 17 ani când partidul de centru-dreapta a preluat puterea în "inima" administrativă a Franţei, cu 43,8% din voturi obţinute de Valerie Pecresse, faţă de scorul de 42,18% al candidatului socialist Claude Bartolone. Câştigătoarea scrutinului a declarat că "securitatea şi şomajul vor fi preocupările mele imediate", conform Boursorama.
• "Răul cel mai mic" nu e doar o strategie românească
Marine Le Pen a declarat că va continua lupta şi a învinuit pentru eşecul Frontului Naţional cele două formaţiuni politice principale din Franţa, care s-ar fi coalizat pentru a evita ascensiunea la putere a FN, relatează BBC. După ce Marine şi Marion Marechal Le Pen au obţinut scoruri de peste 40% în regiunile în care au participat la alegeri, candidaţii socialişti s-au retras din cursă pentru a bloca un eventual succes al Frontului în zonele respective. Strategia a favorizat partidul republican: candidaţii acestora au înregistrat o victorie în faţa lui Marine Le Pen, cu o diferenţă de 15,6% (57,8%, faţă de 42,2%), situaţia repetându-se şi în cazul regiunii sudice, unde Marion Marechal a obţinut doar 45,2%, faţă de rivalul de centru-dreapta, creditat cu 54,8% din voturile valid exprimate, conform rezultatelor publicate de BBC.
• Frontul Naţional şi avantajele rămânerii în opoziţie
Înainte ca rezultatele oficiale ale scrutinului să fie anunţate duminică seara, Harris Interactive a dat publicităţii un sondaj potrivit căruia Marine Le Pen ar putea ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ce se vor desfăşura în 2017, însă va fi învinsă la o diferenţă de voturi considerabilă de contracandidaţi, transmite AFP. Conform sondajului citat, în cazul în care ar ajunge în al doilea tur de scrutin împreună cu Marine Le Pen, Alain Juppe este creditat cu 71% din intenţiile de vot, Nicolas Sarkozy cu 62% şi Francois Hollande cu 60%.
Cu toate acestea, eşecul în alegeri aduce Frontului Naţional unele avantaje. După ce s-a afirmat în conştiinţa publicului ca o organizaţie politică antisistem, FN îşi poate consolida această imagine. Cele două partide care îşi dispută puterea sunt acuzate de o "conspiraţie" pentru a îndepărta extrema-dreaptă de la putere, iar instabilitatea din acest moment din Franţa favorizează şi ea Frontul. În contextul producerii unui atentat terorist de proporţii la începutul lunii noiembrie, spectrul unor noi acţiuni violente s-a abătut asupra Hexagonului, afectând starea de spirit a populaţiei. În plus, pe măsură ce şomajul creşte, iar problemele cu imigranţii nu sunt rezolvate, extrema-dreaptă devine tot mai atractivă pentru segmentele nemulţumite ale locuitorilor Franţei.
Reacţiile politicienilor francezi variază de la entuziasm la bucurie rezervată. Candidatul republican din Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Xavier Bertrand, a declarat că francezii "au dat o lecţie de unitate şi de curaj. Aici am oprit progresul Frontului Naţional", referindu-se la victoria sa în faţa şefului Frontului Naţional, Marine Le Pen.
În schimb, premierul socialist, Manuel Valls, a prevenit publicul că pericolul extremismului de dreapta nu a dispărut. Acesta a mai avertizat, cu câteva zile înainte de alegeri, că o victorie a partidului condus de Le Pen ar deschide drumul spre un război civil. "Am ajuns într-un moment de cumpănă pentru statul nostru, când avem de ales între două opţiuni: una este extrema-dreaptă, care simbolizează divizarea, o divizare care poate conduce la război civil", a precizat şeful guvernului de la Paris. Cealaltă opţiune este susţinerea valorilor republicane, un stat deschis diverselor culturi, atât timp cât sunt respectate regulile şi autoritatea statului secular francez.
Exprimându-se în faţa unei întruniri a membrilor Frontului Naţional, Marion Marechal Le Pen a constatat că "există victorii care aduc ruşine învingătorilor", iar conducătoarea partidului a amintit că rezultatele acestuia în alegeri urmează un trend ascendent, relatează cotidianul francez Le Monde.
Nicolas Sarkozy consideră că a venit momentul să se discute în detaliu despre problemele francezilor, printre care situaţia de securitate, şomajul în creştere şi nemulţumirile în legătură cu Uniunea Europeană. Rezolvarea acestor chestiuni ar ajuta şi la scăderea "cotei de piaţă" a Frontului Naţional, întrucât partidele extremiste se bazează întotdeauna pe sprijinul venit din partea unei populaţii nemulţumite de conducerea actuală. Acesta a mai precizat, potrivit Le Monde, că bariera în faţa extremei-drepte a avut succes graţie "unităţii republicanilor, uniunii cu centrul şi refuzului oricărui compromis cu FN".