DUPĂ TĂIEREA EXPORTURILOR DE GAZ CĂTRE POLONIA ŞI BULGARIA Preţul gazelor naturale a crescut cu aproape un sfert în Europa

G.D.
Internaţional / 27 aprilie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Preţul gazelor naturale a crescut în Europa cu aproape un sfert după ce Rusia a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria fiindcă acestea nu au început să plătească importurile energetice de la Moscova în ruble, anunţă agenţia Bloomberg, conform Hotnews.

Gazprom PJSC a suspendat livrările către Bulgargaz şi compania de stat poloneză PGNiG ieri seara, potrivit unui comunicat oficial remis de companie după ce informaţia privind oprirea exporturilor către Varşovia apăruse iniţial pe surse în presa poloneză.

Preţul de referinţă al futuresurilor pe piaţa europeană a crescut cu până la 24% la 127,50 de euro per megawatt/oră, cel mai ridicat preţ înregistrat după 1 aprilie.

Gazprom a motivat decizia prin faptul că nu a primit plăţile pentru livrările de gaz făcute în luna aprilie către Bulgargaz şi PGNiG până la încheierea zilei de muncă pe 26 aprilie, după cum cere noua schemă anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 31 martie.

"Oferim contractorilor din astfel de ţări [neprietenoase] o schemă clară şi transparentă: pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gaz furnizat, începând de mâine, 1 aprilie", a afirmat Putin la momentul respectiv.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a clarificat o zi mai târziu că livrările către "ţările neprietenoase" care nu vor plăti în ruble nu vor fi sistate de pe 1 aprilie deoarece contractele prevăd ca plăţile pentru exporturile energetice din această lună să fie făcute în a doua parte a sa şi în mai.

Financial Times aminteşte că liderii europeni au refuzat cererile Rusiei ca gazele naturale şi petrolul rusesc să fie plătite în ruble, afirmând că o astfel de modificare unilaterală impusă de Moscova ar reprezenta o încălcare a contractelor semnate.

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat pe 9 aprilie că poziţia oficială a Bruxelles-ului este că plata importurilor energetice din Rusia în ruble încalcă regimul de sancţiuni decis de blocul comunitar ca urmare a invadării Ucrainei pe 24 februarie.

Avertismentul ei a venit după ce premierul ungar Viktor Orban a declarat cu 3 zile înainte că Budapesta va plăti gazele naturale ruseşti în moneda oficială a Rusiei în contextul în care ţara sa se bazează pe Rusia pentru aproape 70% din consumul său energetic.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a anunţat astăzi noaptea că Ungaria va primi gaz rusesc prin Bulgaria, chiar dacă livrările pentru bulgari au fost oprite.

"Vreau să asigur pe toată lumea că stoparea livrărilor de gaze către Bulgaria nu înseamnă o oprire a transporturilor ce tranzitează Bulgaria", a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a precizat că următoarea obligaţie de plată a Ungariei pentru gazul rusesc este scadentă la 22 mai, iar ţara va transfera plata în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Bulgarii trebuie sa iasa in strada si sa dea jos guvernul de idioti de la Sofia. Platiti gazul in ruble si cu asta basta.

    Bulgaria poate inchide conducta de gaz pe teritoriul ei si va lua gaz lichefiat din grecia astfel va termina cu sclavia de la bolsevici .Acum va putea sa dea si avioane sau piese de sckkimb la mig Ucrainei fiinca bolsevici nu mai au cu ce sa ii santajeze avind posibilitatea de a importa avioane f16 mult mai rapid de o calitate net superioara avioanelor mig 29.

    1. La ce pret este ma comercializat gazul lichefiat. Ce sa faca ucrainienii cu avioanele mig 29 sau cu harburile noastre mig 21,cand HITLERISTUL de la Moscova le va da jos ca pe muste cu rachetele lui.Ba multi mai sunteti dar prosti ca noaptea. Pai daca in Ucraina sar trimite cele mai perfectionate arme din lume,crezi ca HITLERISTUL se va speria sau ii va toca cu racheta pe ucrainieni de nu va ramane piatra pe piatra.? In Ucraina trebuie PACE nu razboi si atat timp cat inarmarea ucrainei se va intensifica,razboiul va continua si mai puternic,iar cei care vor muri sau vor lua drumul pribegiei vor fi cetatenii nevinovati care sunt sigur ca azi isi doresc cel mai mult ca razboiul sa inceteze. Numai ca,razboiul este sustinut de occidentali nu pentru a apara Ucraina cat sa il infranga pe HITLERIST sa puna rusia la colt,iar JANDARMUL mondial sa stapaneasca lumea asa cum vrea el.Tu pe ce lume traiesti,uitate unde este azi ROMANIA,democratizata.!

      Rusnache, rusnache, vrei sa fii acoperit dar mirosi de la distanta.

      Are dreptate.

      Domnu'...de cratima nu ai auzit ?

      Du-te si lupta in Ucraina daca esti asa viteaz! De ce sa murim pentru conflictul dintre rusi si ucrainieni? Cum au tratat Ucrainienii comunitatea romana?

      Din pacate conducatorii nostrii in loc sa isi puna pe primul lor popoarele, au ales sa ne distruga economic si tot ce fac e sa ne impinga la razboi.

      Probabil se va alege praful de Romania si Europa, dar ne meritam soarta! 

      nu troll,ruble,rusnac,cuvinte insiruite fara logica,franturi de reportaj cnn

    Gazul se v a scumpii de peste patru ori in ritmul asta... Nu stiu de ce tarile dependente de gazul rusesc nu vor sa plateasca in ruble....? Guverne corupte si care nu isi iubesc tarile pe care le guverneaza.... Russia este o tara mare si bogata merita mai mult respect...Ukraina nu merita nimic...

    1. Altu…

      Doar tu esti unicul ... redus.

    Useristii kevesisti de la Sofia sunt pe topogan. Ca de obicei, pe ce pune mana usereu, usuca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb