DUPĂ UN AN MAI SLAB, "Feroviarele" de pe Bursă, aşteptate să-şi pornească motoarele, la anul

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2009

"Feroviarele" de pe Bursă, aşteptate să-şi pornească motoarele, la anul

Deşi rulează anual contracte de zeci de milioane de lei cu statul pentru modernizarea de metarial rulant, companiile feroviare listate la Bursa de Valori Bucureşti au dezamăgit investitorii, afişând, în primele trei trimestre ale anului, profituri mai mici decât în perioada similară a lui 2008, potrivit brokerilor.

În ciuda rezultatelor în scădere, brokerii susţin că aceste societăţi au perspective serioase de creştere pe termen mediu şi lung, odată ce statul va da din nou drumul finanţărilor în domeniul feroviar. Oana Truţă, de la Interdealer Capital Invest, ne-a spus: "Sectorul feroviar din ţara noastră este dependent de investiţiile făcute de stat. Având în vedere situaţia destul de dificilă pe care România o traversează momentan, pe termen scurt pers-pectivele sectorului feroviar nu sunt extrem de favorabile. Însă, redresarea economico-financiară va crea, pe un orizont de timp mediu şi lung, mediul propice pentru creştere în acest sector întrucât nevoile de investiţii sunt extrem de mari şi statul nu va putea ignora aceste necesităţi".

Contracte cu statul de aproape un miliard de lei

Estimările pozitive ale brokerilor privind companiile feroviare se bazează, în parte, şi pe contractele cu statul câştigate deja, care pun societăţile la adăpost de criză.

Grosul contractelor cu CFR Călători a fost câştigat, în vara acestui an, de societatea "Remar" Paşcani, controlată, în proporţie de 89,57% de Grup Feroviar Român. Remar a obţinut un contract de 700 de milioane de lei pentru modernizarea a 400 de vagoane. Contractul se întinde pe o perioadă de patru ani, iar Remar a fost singurul ofertant al participaţiei.

"Atelierele CFR Griviţa" a obţinut, luna trecută, un contract de 330 de milioane de lei pentru modernizarea a 150 de vagoane ale CFR Călători. Nici "Remarul 16 Februarie" nu stă mai prost, reuşind să câştige, la începutul acestei luni, o licitaţie de 14 milioane de lei organizată de CFR Călători pentru servicii de reparaţii de automotoare.

"Mă aştept ca cele trei societăţi să raporteze profituri în creştere anul viitor, odată ce vor începe să aibă încasări de pe urma acestor contracte, menite să se desfăşoare pe o perioadă mai lungă de timp", susţine Cristian Olariu, de la casa de brokeraj "Romcapital", adăugând: "Companiile au perspective de creştere foarte bune pentru că cele două societăţi CFR au reuşit până acum să reînnoiască maxim 15-20% din parcul feroviar. Să luăm în considerare contractul câştigat de RMAR în valoare de 700 de milioane de lei pentru modernizarea a 400 de vagoane, de unde rezultă că o astfel de operaţiune costă, în medie, 1,75 milioane de lei pentru un vagon".

Incertitudinile din acţionariat ţin departe investitorii

Investitorii de pe piaţa Rasdaq nu au plecat urechea, anul acesta, la estimările optimiste ale brokerilor privind cele trei companii, acţiunile REFE, RMAR şi ATRD înregistrând puseuri de apreciere scurte, după ce o companie a anunţat că a câştigat un contract important. În rest, însă, acţiunile au înregistrat deprecieri de la începutul acestui an, pe o lichiditate scăzută. Excepţie fac titlurile ATRD, care au consemnat o creştere de aproape 24% de la începutul acestui an, la 13,6 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de joia trecută. În schimb, titlurile RMAR şi REFE au avut o evoluţie negativă, consemnând deprecieri de 4,28% şi respectiv 31,23% din ianuarie 2009.

Domnul Olariu ne-a explicat: "Acţiunile RMAR s-au apreciat în momentul în care au apărut informaţii despre contractul de 700 de milioane de lei, dar, după aceea, investitorii au uitat şi au preferat să îşi plaseze banii în acţiuni mai lichide, de unde pot să îşi facă rapid exitul".

Anul trecut, "Remarul 16 Februarie" a intrat sub lupa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare care a cerut acţionarului majoritar, Transferoviar Grup Cluj Napoca, controlat de omul de afaceri Călin Mitică, să deruleze o ofertă publică de preluare a acţiunilor pe care nu le deţine. Tranferoviar Grup a preferat, în schimb, să îşi diminueze, prin vânzare, o parte din deţinere, astfel încât să nu mai fie obligat să deruleze oferta.

"La REFE, au existat o serie de probleme cu acţionarul principal care nu a dorit să facă OPP, iar investitorii au devenit mai reticenţi faţă de acest emitent", susţine Brutus Olariu.

Incertitudini privind acţionariatul plutesc şi deasupra emitentului "Atelierele CFR Griviţa", controlată în proporţie de 92,76% de Asociaţia Salariaţilor. Nu se ştie însă cu certitudine cine este în spatele PAS-ului.

"Atelierele CFR Griviţa" deţin aproximativ 8% din Banca Feroviara a lui Valer Blidar.

Rezultate sub aşteptări pentru "feroviare"

"Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca (simbol REFE) a obţinut, în primele nouă luni din 2009, un profit net de 4,03 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de perioada similară din 2008, în vreme ce afacerile s-au comprimat cu 28%, la 91,11 milioane lei.

Nici competitorul său, "Remar" Paşcani (simbol RMAR) nu stă mai bine la capitolul profit, acesta scăzând, în perioada analizată la 210.142 de lei, faţă de 7,05 milioane de lei, cât obţinuse compania, în primele nouă luni din 2008.

Într-o situaţia asemănătoare se află şi producătorul de material rulant "Atelierele CFR Griviţa" Bucureşti (simbol ATRD), al cărui profit a intrat la apă, în primele nouă luni din acest an, la 1,29 milioane de lei, faţă de 7,83 de milioane de lei, în primele trei trimestre ale anului trecut. În acelaşi timp, cifra de afaceri a companiei s-a restrâns cu 22%, la 82,35 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb