Moţiunea de cenzură înaintată de PSD pentru cele 17 proiecte de lege privind proprietatea şi justiţia, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, a fost respinsă ieri în plenul camerelor reunite ale Parlamentului. După un circ savuros desfăşurat la tribuna Camerei Deputaţilor, din cei 451 de parlamentari prezenţi, 265 au votat împotriva moţiunii în timp ce 186 s-au exprimat în favoarea ei. Şase pesedişti au lipsit de la dezbateri, în timp ce alţi nouă parlamentari s-au împotrivit documentului. După trei ore de dezbateri premierul Călin Popescu Tăriceanu a răspuns declaraţiei preşedintelui PSD, Mircea Geoană, ca ulterior, liderul PSD să răspundă şi el, de la tribuna parlamentară, acuzaţiilor lan-sate de şeful Executivului.
Dezbaterile pe marginea pachetelor de legi au depăşit, ieri, cu mult, fondul problemei şi s-au transformat în polemici şi atacuri personale. Opoziţia a atacat Cabinetul Tăriceanu, cu referiri multiple la liberalul Dinu Patriciu, care s-a declarat nu demult anti-european, în timp ce Puterea s-a luat în permanenţă de pesedişti, sub pretextul că doresc frînarea reformei din justiţie, pentru protecţia unor persoane controversate precum Sorin Ovidiu Vîntu, Dumitru Sechelariu, Omar Hayssam sau Miki Şpagă.
Mircea Geoană a cerut, într-un discurs exploziv, ajutorul tuturor parlamentarilor pentru demiterea "Guvernului incompetent" condus de Călin Popescu Tăriceanu. Ca răspuns, premierul le-a cerut pesediştilor să nu mai aducă argumente legate de integrarea europeană împotriva proiectelor de legi, deoarece Executivul s-a trezit, în urma guvernării PSD, cu 11 condiţii în plus puse de Comisia Europeană, care ar putea activa clauza de salvgardare.
Tăriceanu l-a acuzat pe Mircea Geoană că a fost pus într-o situaţie penibilă de strategiile adoptate de actualul Guvern, deoarece, nu a mai găsit o cale, alături de colegii săi, prin care să îşi justifice averea. De asemenea, premierul le-a amintit reprezentanţilor opoziţiei că şi ei şi-au dorit să facă reforma fiscală însă nu au reuşit din cauză că s-a împotrivit preşedintele de atunci, Ion Iliescu: "Ţineţi minte că v-aţi zbătut să o faceţi şi nu v-a lăsat < tătucul >".
Călin Popescu Tăriceanu i-a dezvăluit, cu această ocazie, lui Mircea Geoană că, în cadrul discuţiei cerută de preşedintele PSD pe tema integrării în UE, colegii săi de partid, pesediştii care au participat la reuniune, nu au dorit să îl informeze despre cele discutate: "Nici măcar colegii nu vor să îl informeze pe cel care are pe cartea de vizită, titulatura de preşedinte." La rîndul său, Mircea Geoană i-a amintit premierului că şi el a "uitat" de cîteva ori să completeze corect declaraţia de avere.
În tot acest timp, membrii Coaliţiei nu au contenit să îşi manifeste sprijinul faţă de Guvernul Tăriceanu. Deputatul PC, Sergiu Andone, care a vorbit în numele partidului său, a dat însă puţine emoţii Cabinetului. Domnia sa a adus în discuţie, în nenumărate rînduri, tema constituţionalităţii pachetelor de legi promovate de Guvern, dînd astfel apă la moară Opoziţiei care reproşa Executivului tocmai acest lucru, ca în final să arate că partidul lui Voiculescu, va vota împotriva moţiunii de cenzură.
Deputatul PD, Cristian Rădulescu, a dat şi el asigurări că partidul lui Băsescu va susţine Guvernul pentru că nu există disfuncţionalităţi în Coaliţie aşa cum insinuează Opoziţia. Doar reprezentantul PRM, Lucian Bolcaş, a declarat că indiferent de înţelegerile care ar exista între Putere şi Opoziţie, partidul lui Vadim va vota, în mod tradiţional, alături de PSD.
La finalul dezbaterilor, deputatul PSD, Aura Vasile, a anunţat că partidul său a depus deja o contestaţie la Curtea Constituţională, cu toate că nici unul din pesedişti nu a ştiut să spună ce conţine respectiva contestaţie. Şi asta pentru că senatorul Sergiu Andon, pregătise documentul fără să anunţe pe nimeni.