DUPĂ UNITĂŢILE 3 ŞI 4, Plouă cu facilităţi şi pentru hidrocentrala Tarniţa

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 august 2014

Plouă cu facilităţi şi pentru hidrocentrala Tarniţa

Precontract cu Transelectrica şi scutiri de taxe

Statul speră să atragă investitori privaţi pentru finanţarea Unităţilor 3 şi 4 prin oferirea unor facilităţi precum posibilitatea contractării energiei electrice înainte de obţinerea licenţei de producător, atât pe platforma OPCOM, cât şi în afara acesteia şi dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenţă) - model utilizat în cadrul reformei pieţei de electricitate din Marea Britanie. Autorităţile mai analizează şi posibilitatea garanţiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finanţării celor 5 miliarde de euro - necesarul estimat pentru construirea reactoarelor.

Tot de ajutoare de stat este nevoie şi pentru atragerea investitorilor pentru construirea hidrocentralei Tarniţa, proiect evaluat la un miliard de euro, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Departamentul pentru Energie.

Mai multe surse din piaţă ne-au explicat: "Niciun mare proiect energetic nu se mai poate face fără facilităţi. Nu numai chinezii, ci şi investitorii europeni şi cei americani au nevoie de multe garanţii că-şi vor recupera banii în contextul actual de piaţă, în care ne confruntăm cu preţuri mici şi supra-producţie. Tarniţa a fost, iniţial, concepută să joace pe piaţa liberă, în special pe cea spot. Fiind o centrală de acumulare şi pompaj, poate funcţiona în funcţie de necesarul pieţei. Pompează apa în lac atunci când energia este ieftină şi o vinde în orele de vârf de consum, când e cea mai scumpă. Când funcţionează în pompaj, centrala consumă energie. Acum Tarniţa nu este rentabilă decât în piaţa de echilibrare, pentru a balansa funcţionarea impredictibilă a regenerabilelor. De aceea are nevoie de un contract cu Transelectrica, pentru a fi la dispoziţia dispecerului sistemului energetic".

Potrivit proiectului de ordonanţă, statul încurajează investiţiile ce au ca scop construirea şi operarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat.

Cum energia electrică consumată de o astfel de hidrocentrală în procesul de funcţionare în regim de pompaj constituie un consum propriu tehnologic, Departamentul pentru Energie propune scutirea de la plata certificatelor verzi, a bonusului pentru cogenerare şi de la plata tarifului pentru serviciul de transport, respectiv componenta de extragere de energie electrică din reţea, şi a tarifului pentru serviciul de sistem, prevăzute de reglementările legale, pentru energia consumată în regim de pompaj. O altă scutire propusă este pentru obligaţiile de plată specifice de gospodărire a resurselor de apă (n.r. taxa pe apa uzinată).

Autorităţile vor ca ANRE (reglementatorul pieţei) să elaboreze reguli speciale astfel încât compania de proiect pentru o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj să poată încheia cu Transelectrica, pe baza calificării preliminare, un precontract privind furnizarea viitoare de servicii de consumator dispecerizabil (n.r. aflat la dispoziţia Dispecerului Naţional ) până la asigurarea completă a capacităţilor de pompaj necesare deplinei siguranţe în funcţionare a sistemului energetic naţional.

După finalizarea şi punerea în funcţiune a hidrocentralei, aceasta obţine de la ANRE licenţa de operare şi este calificată definitiv de către operatorul de sistem drept furnizor de servicii de consumator dispecerizabil pentru restaurarea sistemului atunci când este nevoie.

Sursele noastre ne-au spus că o hidrocentrală precum Tarniţa este rentabilă doar dacă diferenţa de preţ al energiei între orele de noapte şi cele de zi (vârf de sarcină) este mare. Astfel, pe piaţa de echilibrare preţurile pornesc de la 10 bani pe MWh la 450 de lei/MWh plus media pieţei spot din ziua respectivă. Pe această piaţă, Dispecerul echilibrează zilnic consumul cu producţia de energie dând ordine de pornire/oprire a centralelor. "Perdanţii" sunt operatorii care creează dezechilibrele şi care sunt "penalizaţi" pe această piaţă.

Aceste ajutoare vor fi acordate hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj doar cu avizul Consiliului Concurenţei, ANRE şi Comisiei Europene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. textul proiectului de hotarare mentioneaza acordarea statutului de obiectiv strategic si de utilitate publica pt acest proiect, iar asta va facilita exproprierile a sute de hectare GRATUIT. Scrie clar, in nota de fundamentare, pe saitul ministerului econ. Asta inseamna ca, ori statul roman isi pastreaza calitatea de actionar majoritar in proiect, ori tocmai vindem tara chinezilor. Sute de hectare oferite plocon, deci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb