După Washington, confirmă şi Berlinul: Ucraina poate folosi arme germane pentru a se apăra de atacurile ruseşti de la graniţă

R.S.
Internaţional / 31 mai

După Washington, confirmă şi Berlinul: Ucraina poate folosi arme germane pentru a se apăra de atacurile ruseşti de la graniţă

Germania a declarat vineri că Ucraina va putea folosi arme furnizate de Berlin pentru a se apăra de atacurile lansate din interiorul Rusiei împotriva regiunii Harkov, insistând că acest lucru nu o face Berlinul parte la conflict, relatează Reuters.

Germania a fost de acord cu aliaţii săi că Kievul poate folosi armele pentru a se apăra împotriva atacurilor lansate de pe poziţii din zona imediat adiacentă frontierei ruse, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

"Suntem convinşi cu toţii că Ucraina are dreptul, garantat de legislaţia internaţională, de a se apăra împotriva acestor atacuri", a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. "Pentru a face acest lucru, ea poate, de asemenea, să folosească armele furnizate în acest scop, inclusiv cele furnizate de noi, în conformitate cu obligaţiile sale juridice internaţionale", potrivit Reuters.

Comentariile sunt cea mai explicită recunoaştere de până acum a unei aparente schimbări discrete de politica germană, care vine în timp ce Moscova a revendicat câştiguri teritoriale într-o ofensivă transfrontalieră asupra regiunii din jurul celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov.

Cancelarul Olaf Scholz a cerut însă vineri ca fiecare pas să fie bine cântărit. "Trebuie să evităm marele război, războiul dintre Rusia şi NATO", a declarat el la un eveniment al Bisericii Catolice din landul Thuringia, situat în centrul ţării. "În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că Ucraina îşi poate apăra independenţa şi suveranitatea", a adăugat el.

Declaraţia de la Berlin a venit după zile întregi în care guvernul lui Scholz a fost analizat dacă Germania ar risca, cu o o astfel de acţiune, să fie etichetată drept parte la război, ceea ce ar duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia.

Scholz a declarat anul trecut că s-a ajuns la o înţelegere consensuală cu Ucraina că nu va folosi arme furnizate de Occident pentru a ataca obiective din Rusia. Dar el a părut să schimbe tonul într-o conferinţă de presă cu preşedintele francez Emmanuel Macron marţi, spunând că Ucraina are "toate alternativele oferite de dreptului internaţional pentru ceea ce face", conform sursei citate.

Oficialii germani au refuzat să divulge detalii despre modul în care ar dori ca Ucraina să folosească arme furnizate de Occident, ferindu-se de o retorică ce ar putea amplifica tensiunile într-un moment în care Rusia ameninţă cu lovituri nucleare tactice împotriva Ucrainei.

Majoritatea armelor livrate deja Ucrainei de Germania nu sunt potrivite pentru atacuri asupra poziţiilor ruseşti aflate mult în spatele liniei frontului. Obuzierele autopropulsate, de exemplu, pot ataca ţinte la o distanţă de până la 56 km, dar nu sunt desfăşurate în imediata vecinătate a frontului.

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au furnizat Ucrainei arme cu rază de acţiune mai mare.

Oraşul Harkov se află la 30 km de graniţa cu Rusia.

Declaraţia Berlinului a venit la o zi după ce oficiali americani au sugerat că preşedintele Joe Biden a schimbat discret politica pentru a permite Kievului să tragă cu arme furnizate de SUA asupra unor ţinte militare din interiorul Rusiei care sprijină ofensiva de la Harkov. Anterior, Biden a refuzat cu fermitate să permită Ucrainei să folosească armament american pentru lovituri în interiorul Rusiei, scrie Reuters.

Vineri, la Praga, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunţat, de asemenea, în favoarea utilizării de către Ucraina a armelor furnizate de ţările occidentale pentru a lovi ţinte militare legitime în interiorul teritoriului rusesc.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că este deja la curent cu încercările Ucrainei de a lovi ţinte de pe teritoriul rusesc cu arme furnizate de Statele Unite, care este de departe cel mai mare donator de arme pentru Kiev, mai transmite Reuters.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Voi o sa porniti razboiul cu Russia…

    1. Rusia a atacat un stat independent. Rusia este un popor de sălbatici imperialiști iar Putin este un handicapat oligofren.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb