DUPĂ ZECE ANI: Din nou, furturi de acţiuni

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 mai 2009

Cei şase funcţionari ai Depozitarului Central audiaţi de DIICOT Piteşti: Gurza Nicolae Andrei, Bucur Georgiana, Bucur Ionel, Aftodie Daniel,Ivănuş Cristian, Popa Cătălina.Printre ceilalţi cercetaţi se numără: Vişa Florian, Vişa Gheorghiţă, Curt Florin, Costea Mioara, Găluşcă Marius, Cătinean Octavian, Bătrânu Gabriel, Cristea Daniela, Creţu Alexandru, Iorga Nicuşor, Zburătoru Emil, Popa Emil

Cei şase funcţionari ai Depozitarului Central audiaţi de DIICOT Piteşti: Gurza Nicolae Andrei, Bucur Georgiana, Bucur Ionel, Aftodie Daniel,Ivănuş Cristian, Popa Cătălina.Printre ceilalţi cercetaţi se numără: Vişa Florian, Vişa Gheorghiţă, Curt Florin, Costea Mioara, Găluşcă Marius, Cătinean Octavian, Bătrânu Gabriel, Cristea Daniela, Creţu Alexandru, Iorga Nicuşor, Zburătoru Emil, Popa Emil

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor: "Eu am sesizat CNVM de mai multe ori despre asemenea situaţii, iar ei mi-au spus că ipotezele mele nu se verifică. Se pare că acum ele s-au verificat"

Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, mai exact Serviciul de Combatere a Finanţării terorismului şi Spălării Banilor, s-a sesizat pe 7 august 2007 cu privire la faptul că 25 de persoane au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care în perioada 2006-2009, au comis infracţiuni grave, respectiv abuzul pe piaţa de capital, ne-a explicat Nicolae Blaga, procurorul şef serviciu DIICOT Piteşti.

Aceste operaţiuni au constat în manipularea pieţei de capital, grupul efectuând tranzacţii prin proceduri fictive cu înscrisuri false, înşelăciune şi spălarea banilor.

Membrii grupului infracţional organizat au racolat şase funcţionari ai Depozitarului Central, cu ajutorul cărora au obţinut date confidenţiale a peste 300 de părţi vătămate ce deţineau acţiuni emise de cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Gruparea a folosit acte false întocmite pe numele părţilor vătămate, au tranzacţionat acţiunile acestora pe Bursa de Valori Bucureşti, prin intermediul societăţilor de brokeraj, producând un prejudiciu de 2 milioane de lei, pe care I-au retras din conturile unor bănci comerciale în numele părţilor vătămate.

Ştefan Băiaşu, purtătorul de cuvânt al Depozitarului Central, ne-a explicat că, în prezent, nu există angajaţi în cadrul instituţiei care să fie implicaţi în probleme legale. Domnul Băiaşu a adăugat: "În 2007 am descoprit anumite cazuri de persoane ce nu erau în conformitate cu cerinţele legale. Am făcut o anchetă internă, după care am anunţat instituţiile pieţei şi poliţia, iar acele persoane au fost concediate din cadrul Depozitarului Central".

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Depozitarului Central ne-a mai spus că instituţia pe care o reprezintă realizează periodic verificări în rândul angajaţilor pentru a nu întâmpina probleme legale.

Depozitarul Central realizează operaţiunile de depozitare şi registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu titluri de valoare. Supravegherea acestei instituţii este realizată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, responsabilitate ce este împărţită cu Banca Naţională a României în cazul operaţiunilor de compensare-decontare. Acţionarul Majoritar al Depozitarului Central este chiar Bursa de Valori Bucureşti.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Eu am sesizat CNVM de mai multe ori despre asemenea situaţii, iar ei mi-au spus că ipotezele mele nu se verifică. Se pare că acum ele s-au verificat".

"Noi am sesizat autoritatea pieţei acum doi ani despre un caz de acest fel care se întâmpla în Bucureşti", ne-a mai spus Dan Paul, adăugând că piaţa de capital are nevoie de proceduri de verificare cât mai clare, care să fie aplicate în mod riguros.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor susţine că ar fi rău ca acest eveniment să zdruncine încrederea în piaţa de capital autohtonă, dar speră ca acest lucru să nu se întâmple.

Victor Stănilă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ne-a declarat: "Este vorba de un caz din 2007 care a fost cercetat pe baza unei sesizări formulate de CNVM. La vremea respectivă CNVM a luat măsuri şi a aplicat sancţiunile aferente".

Purtătorul de cuvânt al arbitrului pieţei de capital a mai explicat: "Angajaţii Depozitarului Central au fost cercetaţi administrativ şi li s-a desfăcut contractul de muncă".

În prezent, 12 învinuiţi în acest caz sunt audiaţi la sediul DIICOT Piteşti, ancheta fiind, în continuare, în derulare. De asemenea, DIICOT Piteşti a dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor învinuiţilor în valoare de circa 1,4 milioane de lei.

Nu este o premieră

În mod eronat, prim-procurorul DIICOT Argeş, Nicolae Blaga, a afirmat că investigarea acestui caz reprezintă o premieră în România. Eroarea se datorează, probabil, faptului că este ceva mai tânăr: el a fost numit în funcţie în anul 2006, şapte ani după adevărata premieră a unui caz de această speţă.

Începând din 1998, un alt grup de speculatori a iniţiat deposedarea proprietarilor de acţiunile lor, pe baza informaţiilor de registru.

În februarie 1999, ziarul "BURSA" a semnalat atât furturile de acţiuni şi metoda, cât şi pe făptaşi.

În iunie 1999, poliţia i-a arestat pe făptaşii semnalaţi de "BURSA" care, anul trecut, au ieşit din închisoare, ispăşindu-şi pedeapsa.

Deci, domnul Blaga a ratat "premiera". Dar merită aprecieri pentru trudă.

F.G.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In curind se va mai annunta un caz. Grupul Dutescu care cuasta se ocupa.

    Unde si cand a publicat CNVM cuvenitele sanctiuni acordate persoanelor pe care le supravegheaza? Desfacerea contractului de munca ... ha, ha, ha. Poate ne povesteste CMVM cum a vandut Pop Sergiu Ovidiu actiunile de la Confectia Targu-Jiu ca sa-si achite datorii formate din bilete la ordin bilete la ordin. De ce curatati "cazul" de la coada?

    1. Doamna Maria Vlas,sa stiti ca sint inculpat in acest dosar,dar la sfirsitul luni iulie am facut autodenunt,anumite persoane pe care le cunosc mau rugat sa ii ajut,unul dintre ei mia zis ca nu are buletin si unchiul sau trebuie sa ii trimita niste bani in bucuresti el neputind veni,cind am realizat ca ceva nu este in regula am anuntat directorul bancii,igp la care organ m-am si prezentat sa fac un autodenunt,dar atunci am fost opriti acolo pentru ca cineva de la Pitesti vor sa colaborez cu ei,atunci a doua zi am fost prezent la procuratura pitesti de buna voie si nesilit de nimeni,doar ca anchetatori mau rugat sa colaborez cu ei in acest dosar ei mai avind si alte dosare de acest gen.

      Acum sint citat pentru 10 iunie la judecatorie,nu stiou cumn se fac regulile,dar o persoana care a facut autodenuntul inainte ca ei sa se sesizeze cum poate participa la aceasta sedinta linga oameni care iau si recunoscut in acest caz,spre exemplu galusca marian,care este mentionat printre cei chemati de instanta,am surse ca din 12 persoane care au fost ascultate 7 au fost retinuti,iar cei care au recunoscut vina au fost lasati sa se judece in afara. 

      VA ROG DIN SUFLET AJUTATIMA CU UN SFAT SAU CU CEVA INFORMATII,STIU CINE SINTETI SI STIU CA AVETI O EXPERIENTA VASTA,SUNT O PERSOANA CARE NU AM AVUT PROBLEME CU LEGEA,AM DOI COPII MINORI SI SINT CASATORIT DE ZECE ANI,SINT BOLNAV DE HEPATITA C,,,CHIAR SINT SPERIAT DE CEEA CE SE INTIMPLA,FARA UN AVOCAT O SA FIU CA UN MIEL DUS LA TAIERE,MAI ALES CA O SA FIU PREZENT PRINTRE ACEI OAMENI,OARE INSTANTA NU TINE CONT DE FAPTUL CA AM FACUT UN AUTODENUNT?,,,,, 

      PS,,,AM FOST SI AM SCOS DE 2 ORI BANI,DAR NU STIAM PENTRU CE,EI IMI TINEAU BULETINUL LA EI SI MA SUNA DOAR CIND INTRAU BANII,SINT SIGUR CA EI SUNAU IN LOCUL MEU LA BANCA,INCA O DOVBAD A FOST FAPTUL CA AM OPRIT INFRACTIUNEA SA MEARGA MAI DEPARTE ANUNTIND DIRECTORUL BANCI BANC POST MILITARI DOMNUL VINATORU CARE AM INTRAT LA DINSUL IN BIROU DE 5 ORI,CEI IN CAUZA MA TOT TRIMITEAU SA CER INFORMATI DE CE NU MI SE POT DA BANII,,,,,,MAI MULTE VA POT DETLIA LA UN EVENTUAL RASPUNS.

      MII DE MULTUMIRII 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb