DUREREA SIF-URILOR: Piaţa noastră de capital? Nu vreau să mă enervez!

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 august 2008

Piaţa noastră de capital? Nu vreau să mă enervez!

Evoluţia pieţei de capital din ţara noastră, în primele şase luni ale anului, nu a fost tocmai favorabilă pentru Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), însă profiturile au fost acceptabile. Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat Crişana" ne-a declarat: "Rezultatele obţinute de SIF 1 sunt bune şi se încadrează în parametrii stabiliţi, însă ne îngrijorează situaţia de pe pieţele de capital unde nu au fost înregistrate creşterile aşteptate". Domnia sa a adăugat că "este foarte importantă prezenţa investitorilor la cumpărare, dar aceştia nu se prea înghesuie".

Domnul Cuzman susţine că "SIF-urile nu se află într-o situaţie de criză şi, deşi acţiunile au scăzut foarte mult, nu exis­tă riscuri mari pentru societăţile de investiţii financiare".

Preşedintele SIF 1 opinează că "la noi există marfă, dar trebuie să vină şi cumpărătorii", iar piaţa de capital din ţara noastră este influenţată de factori externi ce au determinat o cădere a pieţei.

Petru Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia", consideră: "În general, SIF 4 a obţinut rezultate bune, mai bune decât cele de anul trecut, dar preţul acţiunilor a înregistrat o evoluţie de necomentat". Domnia sa ne-a declarat: "Nu doresc să discut despre situaţia pieţei de capital din ţara noastră, ca să nu mă enervez".

Floriean Firu, directorul adj­unct al SIF "Transilvania", sus­ţine că "activitatea SIF 3 a fost foarte bună şi, cu siguranţă, profitul prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul curent va fi depăşit".

Cătălin Constantin Chelu, preşedintele SIF "Moldova", ne-a declarat: "Primele şase luni ale anului au fost grele, nu puteau să fie altfel când ţi se depreciază activele".

Domnia sa ne-a asigurat că profitul prevăzut pentru anul curent va fi respectat şi, într-o variantă optimistă, acesta va fi depăşit. Domnul Chelu estimează că, până la sfârşitul anului, pe piaţa de capital din ţara noastră s-ar putea observa o uşoară creştere.

Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF "Oltenia", susţine că "sunt create premisele pentru a obţine profitul bugetat şi că, de asemenea, se va încerca o depăşire a acestuia". În primul semestru al anului, "am acţionat pe piaţă, am făcut investiţii mari în acţiuni stabile şi suntem încrezători că vom avea şi în continuare, rezultate bune", a declarat vicepreşedintele SIF 5.

Domnul Ciurezu este de părere că optimismul investitorilor în piaţa de capital din ţara noastră este redus şi că "atâta timp cât avem probleme de ordin macroeconomic, politic şi fiscal nu avem cum să ne aşteptăm ca investitorii să fie încrezători".

Nicu Grigoraş, analist la "Intercapital Invest" susţine că la SIF-uri nu este foarte important cât de mare este profitul, ci cât este valoarea unitară a activului net. Pentru investitori nu mai contează aşa de mult rezultatele financiare obţinute de emitenţi, cel care contează foarte mult este factorul psihologic, opinează domnul Grigoraş.

Virgil Livanov, analist la "Tailwind Securities", ne-a spus că, pe viitor, nu se întrevede o evoluţie prea bună pentru indicele BET-FI, din cauză că piaţa de capital din ţara noastră este puternic corelată cu pieţe internaţionale.

În primele şase luni ale anului, indicele BET-FI a consemnat o depreciere de 39,6%. La începutul lunii ianuarie, BET-FI avea o valoare de 76.616,79 puncte, dar pe 30 iunie acesta a ajuns la 46.270,19 puncte, pierzând peste 30.000 de puncte.

La sfârşitul şedinţei bursiere din 15 august, indicele BET-FI a ajuns la 34.398,6 puncte.

Cel mai mare profit net a fost înregistrat de SIF "Transilvania (SIF3), de 75,35 milioane lei, dar acesta a fost cu 17,74% mai mic decât cel aferent semestrului întâi din 2007. O performanţă foarte bună a avut SIF "Moldova" (SIF2), reuşind să obţină un câştig net de 70,59 milioane lei, în creştere cu 51,45% faţă de profitul din primele şase luni ale anului trecut. Cea mai mare creştere, de 65,9%, a fost înregistrată de profitul net al SIF "Muntenia" (SIF4), acesta ajungând la 63,35 milioane lei. Rezultatul net obţinut de SIF "Banat-Crişana" (SIF1) a consemnat o scădere de 9,87%, până la 54,37 milioane lei. SIF "Oltenia" (SIF5) a realizat un câştig net de 53,77 milioane lei, în scădere cu 31,92% faţă de 30 iunie 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb