România s-a menţinut pe locul 13 în topul celor mai atractive ţări pentru investiţii în sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arată că dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "acţiunea imediată" pentru stimularea investiţiilor pe termen lung. "Succesul pe piaţa post-recesiune va depinde de acţiunea imediată. Progresul notabil realizat de România în ultimii ani în domeniul energiei regenerabile a avut la bază atractivitatea dată realizării acestor investiţii aici de legislaţia certificatelor verzi. Însă, de acum înainte planurile de investiţii anunţate în energie vizează sectoarele tradiţionale ale producţiei, în termocentrale şi hidrocentrale. Companiile de utilităţi au oportunităţi la o altă economie de scară în aceste sectoare, în ţări precum India şi China", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă Ernst & Young (E&Y).
Astfel, "pentru a rămâne în joc" şi pentru a continua să atragă bani în sectorul energiei, România ar trebui să treacă imediat la construirea de programe coerente care să facă aceste investiţii atractive şi, în acelaşi timp, să continue să sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice şi reţelele computerizate de energie, consideră reprezentanţii E&Y.
"Este necesară elaborarea unei strategii energetice clare, care să stabilească priorităţile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricităţii şi să ofere mecanismele adecvate de piaţă pentru a facilita finanţarea proiectelor pe termen lung. În acest fel, Româ-nia va putea echilibra ponderea crescândă a aportului surselor regenerabile, cu dezvoltarea adecvată a reţelei de transport, a sarcinii de bază şi a rezervei de capacitate", a declarat în comunicat Saulius Adomaitis, partener şi lider al Departamentului de Asistenţă în Afaceri al Ernst & Young România.
Topul celor mai atractive ţări pentru investiţii în sectorul energiilor regenerabile este condus de China, urmată de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia şi România.