Deteriorarea indicatorilor macroeconomici va determina scăderea apetitului investitorilor pentru piaţa financiară din ţara noastră, ne avertizează "East Capital", cea mai mare companie de investiţii specializată pe pieţele din Europa de Est.
Volumul tranzacţiilor derulate în ultima lună pe piaţa financiară din România a fost de 14,2 milioane de euro, mai mic cu 60% faţă de cel din luna iulie, atrage atenţia Marcus Svelberg, economist şef al "East Capital".
Şi analiştii internaţionali au observat vulnerabilitatea dată de nivelul mare al deficitului de cont curent, care s-a adâncit cu 87% în primele opt luni din 2007 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, în special datorită importurilor masive.
O consecinţă a creşterii nivelului deficitului a fost reducerea ratingului de ţară de către "Standard and Poors" de la "stabil" la "negativ" la începutul lunii noiembrie, precum şi creşterea inflaţiei prognozate de către BNR de la plafonul maxim de 5% stabilit iniţial la 5,7%.
Recenta creştere a inflaţiei în Europa de Est este, în principal, un efect al majorării preţurilor la alimente şi energie, apreciază analiştii "East Capital".
Ei consideră aceste scumpiri un şoc temporar al preţurilor, dar atrag atenţia că "există semne de întrebare privind nivelul inflaţiei în zonă".
"Creşterile temporare de preţuri pe care le vedem astăzi sunt problematice pe termen scurt, dar nu sunt neapărat mari obstacole pe termen lung, atât timp cât actualele preţuri mari ale energiei şi materiilor prime alimentare vor scădea. Nici faptul că unele guverne cheltuiesc mai mult în anii electorali nu este un motiv de îngrijorare, cu condiţia ca acest lucru să nu le scape efectiv din mâini. Este important să ne amintim că toate ţările din Europa de Est au făcut progrese remarcabile în scăderea inflaţiei în acelaşi timp în care au înregistrat creşteri economice rapide, însă toate aceste state trebuie să continue lupta pe termen lung împotriva "fantomei" inflaţiei pentru a se putea dezvolta mai departe", a conchis economistul şef al "East Capital".