EAST CAPITAL: Pe termen lung, pieţele est-europene au sfidat căderile burselor internaţionale

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2007

Pe termen lung, investiţiile pe pieţele de capital din Europa de Est - deşi, în general mai volatile decât cele Occidentale- au compensat reacţiile provocate pe plan local de căderile marilor burse internaţionale. "Reacţiile determinate în Europa de Est de căderile burselor occidentale au fost compensate de dezvoltarea economică semnificativă a ţărilor respective. Adău­gând acestui factor o bună diversificare a portofoliului şi mizând pe investiţii pe termen lung, fondurile axate pe ţările Europei de Est nu numai că au putut recupera în timp căderile burselor, dar au şi realizat profituri absolut remarcabile", arată Peter Elam Hakansson, Preşedintele East Capital, companie de investiţii specializată pe piaţa Est Europeană.

De la înfiinţare până în prezent, fondurile de investiţii administrate de East Capital au înregistrat creşteri de sute de procente - East Capital Russian Fund, înfiinţat în 1998, cumula de la înfiinţare până ieri o creştere de 1484%, East Capital Baltic Fund, înfiinţat în acelaşi an- o creştere cumulată de 709%, East Capital Eastern European Fund- lansat în 2002- a crescut cu 409%, iar East Capital Balkan Fund cu 225%, din 2004 până ieri.

Multe turbulenţe ale pieţelor internaţionale de capital au fost cauzate de evoluţii ale economiei americane, iar prin "tradiţie" cele mai mari căderi le înregistrau pieţele emergente. "În recentele turbulenţe de pe pieţele financiare- determinate şi de această dată tot de piaţa americană- această tendinţă a pieţelor emergente nu s-a mai remarcat însă în Europa de Est: corecţiile s-au încadrat în limitele celor din SUA şi Europa Occidentală. Acesta este un fenomen nou, dar pe deplin explicabil: multe căderi ale burselor, care adesea au la bază factori emoţionali sunt urmate de faza în care investitorii încep să analizeze raţional evenimentele petrecute, precum şi viitoarele efecte ale acestora. În această fază investitorii înţeleg că, spre deosebire de alte pieţe emergente, Europa de Est nu este foarte dependentă de economia americană", explică Hakan­sson. "Companiile Est-Europene depind în schimb foarte mult pe de o parte de Uniunea Europeană- în principal de dezvoltarea economică a Germaniei, iar pe de altă parte de creşterea economică a propriilor ţări. În consecinţă, am avut şi avem încredere în Europa de Est şi o considerăm foarte atractivă", adaugă preşedintele East Capital.

În ceea ce priveşte volatilitatea pieţelor bursiere la nivel mondial, analiştii de la East Capital estimează că aceasta va continua sa fie ridicată în următoarea perioadă, întrucât îngrijorările privind criza creditelor din SUA ar putea continua.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb