Băncile care vor acces la Uniunea Europeană după Brexit trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât "o cochilie goală" în blocul comunitar, a avertizat, joi, Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un Brexit dur, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.
În prima sa poziţie oficială privind potenţialele mutări post-Brexit, EBA a precizat: "Standardele actuale de autorizare nu ar trebui scăzute. Cochiliile goale nu ar trebui autorizate", reiterând astfel o precondiţie similară impusă de Banca Centrală Europeană.
Firmele trebuie să ofere explicaţii clare privind alegerile pe care le iau în ceea ce priveşte nivelul viitoarei entităţi, susţine Autoritatea Bancară Europeană, care include supervizori din cele 28 de state membre ale UE şi de la BCE.
Declaraţia arată că oraşele care vor să găzduiască băncile care vor pleca din Londra - cum ar fi Frankfurt, Paris, Dublin - cer să fie mutate operaţiunile importante şi nu doar sedii simbolice, ceea ce va majora costurile pentru instituţiile financiare.
Marea Britanie va ieşi din UE în luna martie 2019, însă, pentru înfiinţarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni şi chiar mai mult, având în vedere că trebuie mutat personalul, trebuie pusă la punct tehnologia necesară şi modificate acordurile contractuale cu clienţii din UE.
Şi BCE a anunţat recent că se aşteaptă ca băncile cu sediul în Marea Britanie, care încearcă să-şi păstreze accesul la piaţa unică europeană după Brexit, să-şi distribuie operaţiunile şi să-şi mute funcţiile cheie şi filialele.