EBA: "Ţările UE le-au oferit băncilor opţiunea de dublare a bonusurilor"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2015

EBA: "Ţările UE le-au oferit băncilor opţiunea de dublare a bonusurilor"

Aproape toate statele membre ale Uniunii Europene le-au permis băncilor să dubleze bonusurile acordate angajaţilor, dacă au primit în prealabil aprobarea acţionarilor, a anunţat, ieri, Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană a introdus o serie de limite pentru bonusurile plătite angajaţilor băncilor, în ideea de a pune capăt tendinţei bancherilor de a-şi asuma riscuri prea mari, tendinţă care a contribuit la criza financiară din 2007-2009 şi a obligat guvernele să vină în ajutorul băncilor. Legea europeană stipulează că salariaţii din bănci nu trebuie să primească prime mai mari de 100% din salariul de bază sau 200% dacă statul în cauza autorizează acest lucru.

Potrivit EBA, aproape toate statele membre UE, cu excepţia Belgiei, Suediei, României şi Sloveniei, le-au permis băncilor să dubleze bonusurile. Însă, doar în 15 state membre băncile au recurs la această opţiune de a solicita aprobarea acţionarilor. EBA precizează că băncile din ţările care au plătit cele mai mari salarii înaintea crizei au recurs la această opţiune de a solicita acţionarilor dublarea bonusurilor.

"Instituţiile care au primit aprobarea pentru dublarea bonusurilor sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din cota de piaţă a sectorului bancar. Majoritatea angajaţilor care pot primi o remuneraţie variabilă mai mare lucrează în domeniul investment banking", se arată în raportul EBA.

Marea Britanie, cel mai mare centru financiar din UE şi, de asemenea, ţara care s-a opus de la început limitării bonusurilor, nu aplică limita decisă de UE pentru toate băncile, însă acelaşi lucru este valabil şi în cazul Franţei. Potrivit EBA, în Marea Britanie limitarea bonusurilor se aplică doar băncilor mari, băncilor de locuinţe sau marilor firme de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb